Jedyne co mogę tu doradzić to w razie kupna 50 1.4 radzę przetestować na docelowym body kilka egzemplarzy. Mają straszny rozrzut jakościowy i częste problemy z ff i bf. Ja np kupując go jakiś tydzień temu wybrałem dopiero 4 egzemplarz.
Jedyne co mogę tu doradzić to w razie kupna 50 1.4 radzę przetestować na docelowym body kilka egzemplarzy. Mają straszny rozrzut jakościowy i częste problemy z ff i bf. Ja np kupując go jakiś tydzień temu wybrałem dopiero 4 egzemplarz.
ile ja mam lat?buhehheh
co za pytanie .... czy to jest tematem rozmowy ?
może się źle wyraziłem ładnie rysuje kolorami oraz ładny bokehporównywalny do 50 1.4(tak wiem inne światło )
wiem zakres słoja jest 70-200 4L
hm
poczułem sie jakoś dziwnie pisałem że stary jestem 7 lat nie mam, może trochę się tak zachowujeale każdy ma jakieś wady
![]()
Ostatnio edytowane przez silent neuf ; 14-06-2012 o 12:42
Ilu użytkowników tyle opinii - ja swojego kupowałem w Fotoformie, mogłem wybierać spośród ilu chciałem. Sprawdziłem dwa, oba były ok.Jedyne co mogę tu doradzić to w razie kupna 50 1.4 radzę przetestować na docelowym body kilka egzemplarzy. Mają straszny rozrzut jakościowy i częste problemy z ff i bf. Ja np kupując go jakiś tydzień temu wybrałem dopiero 4 egzemplarz.
Silent neuf - jeżeli priorytetem są portrety (raczej ciasne) + sport - 70-200/4 L.
Jeżeli jednak zamiast sportu będzie więcej uroczystości rodzinnych i ślubów - to bym poszedł w 50/1.4, który w portrecie też bardzo dobrze się sprawdzi.
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
@PioterD dzięki za info cenna rada
jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi/sugestie co do wyboru szkła lub może mi pomóc ...przyjmę z otwartymi ramionami)))
na każdym z obiektywów które sprawdzałem zrobiłem około 15 zdj i pierwsze trzy miały >50% zdjęć z około 3 - 4 centymetrowym ff lub bf przy odległości od tablicy testowej około 1 m. Dopiero ostatni trafiał niemal bezbłędnie. Może akurat tak pechowo trafiłem słabe egzemplarze, nie wiem.
Mam 50/1.8 i 55-250 IS. Jestem zupełnym amatorem i może dlatego jestem z niego zadowolony. Oba kupiłem używane na forumowej giełdzie. Tobie na początek polecałbym to samo. Ogniskowe podobne jak szukasz, zestaw dużo tańszy, zrobisz trochę zdjęć to zobaczysz czego potrzebujesz. W moim przypadku przy fotografiach psów w ruchu tele się sprawdziło. Pozdrawiam.
Moim zdaniem tu w ogóle nie ma wyboru. Jak kupisz 70-200 to bardzo szybko dojdziesz do wniosku, że brakuje ci dołu i światła. Po zakupie 50 będziesz z miejsca tęsknił za L-ką.
Moje doświadczenia/upodobania nauczyły mnie jednego: jasna stałka - bezcenne
Ale wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka, jednakże według mnie 50 mm na początek będzie lepszym wyborem, bo masz spory zakres światła, zoomować możesz nogami, a i uroczystości rodzinne idzie machnąć w domu ze spokojem, tylko trzeba dokleić się do ściany. Skok z kita będzie spory. W razie w kit+lampa i masz szerzej na pół gwizdka.
A jak nie możesz się zdecydować to opcja JAZONA jest bardzo dobrym wyjściem.
Ostatnio edytowane przez ketras ; 14-06-2012 o 16:33
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Tandem 85/1.8 + 50/1.8 i będziesz szczęśliwy
Sent from my iPad using Tapatalk HD
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Tak na moje oko, portret to szerokie pojęcie i przydaje się każda ogniskowa. W sporcie pewnie też. Posiadanie jednej stałki, bądź jednego tele to spore ograniczenie.