Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: wybór obiektywu EF 50 mm f/1.4 USM & EF 70-200 mm f/4.0 L USM

Dopiero zaczyna Awatar Geminitrl

Domyślnie

Jedyne co mogę tu doradzić to w razie kupna 50 1.4 radzę przetestować na docelowym body kilka egzemplarzy. Mają straszny rozrzut jakościowy i częste problemy z ff i bf. Ja np kupując go jakiś tydzień temu wybrałem dopiero 4 egzemplarz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa - Yelonky ;)

Domyślnie

ile ja mam lat? buhehheh
    co za pytanie .... czy to jest tematem rozmowy ?
    może się źle wyraziłem ładnie rysuje kolorami oraz ładny bokeh porównywalny do 50 1.4(tak wiem inne światło )
    wiem zakres słoja jest 70-200 4L

hm
    poczułem sie jakoś dziwnie pisałem że stary jestem 7 lat nie mam, może trochę się tak zachowuje ale każdy ma jakieś wady
    Ostatnio edytowane przez silent neuf ; 14-06-2012 o 12:42

Początki nałogu

Domyślnie

Jedyne co mogę tu doradzić to w razie kupna 50 1.4 radzę przetestować na docelowym body kilka egzemplarzy. Mają straszny rozrzut jakościowy i częste problemy z ff i bf. Ja np kupując go jakiś tydzień temu wybrałem dopiero 4 egzemplarz.
    Ilu użytkowników tyle opinii - ja swojego kupowałem w Fotoformie, mogłem wybierać spośród ilu chciałem. Sprawdziłem dwa, oba były ok.

Silent neuf - jeżeli priorytetem są portrety (raczej ciasne) + sport - 70-200/4 L.

Jeżeli jednak zamiast sportu będzie więcej uroczystości rodzinnych i ślubów - to bym poszedł w 50/1.4, który w portrecie też bardzo dobrze się sprawdzi.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa - Yelonky ;)

Domyślnie

@PioterD dzięki za info cenna rada
    jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi/sugestie co do wyboru szkła lub może mi pomóc ...przyjmę z otwartymi ramionami )))

Dopiero zaczyna Awatar Geminitrl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Ilu użytkowników tyle opinii - ja swojego kupowałem w Fotoformie, mogłem wybierać spośród ilu chciałem. Sprawdziłem dwa, oba były ok.
    na każdym z obiektywów które sprawdzałem zrobiłem około 15 zdj i pierwsze trzy miały >50% zdjęć z około 3 - 4 centymetrowym ff lub bf przy odległości od tablicy testowej około 1 m. Dopiero ostatni trafiał niemal bezbłędnie. Może akurat tak pechowo trafiłem słabe egzemplarze, nie wiem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam 50/1.8 i 55-250 IS. Jestem zupełnym amatorem i może dlatego jestem z niego zadowolony. Oba kupiłem używane na forumowej giełdzie. Tobie na początek polecałbym to samo. Ogniskowe podobne jak szukasz, zestaw dużo tańszy, zrobisz trochę zdjęć to zobaczysz czego potrzebujesz. W moim przypadku przy fotografiach psów w ruchu tele się sprawdziło. Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Moim zdaniem tu w ogóle nie ma wyboru. Jak kupisz 70-200 to bardzo szybko dojdziesz do wniosku, że brakuje ci dołu i światła. Po zakupie 50 będziesz z miejsca tęsknił za L-ką.
    Moje doświadczenia/upodobania nauczyły mnie jednego: jasna stałka - bezcenne
    Ale wybór należy do ciebie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    IMHO przy tych szkłach uroczystości rodzinne to Ci raczej odpadną, z uwagi na zakres - no może poza portretami i jakimiś fotkami w plenerze, jak będzie miejsce oczywiście.

Jak bym miał decydować z tych dwóch do sportu i ewentulenie portretów to bym wybrał 70-200.
    Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka, jednakże według mnie 50 mm na początek będzie lepszym wyborem, bo masz spory zakres światła, zoomować możesz nogami, a i uroczystości rodzinne idzie machnąć w domu ze spokojem, tylko trzeba dokleić się do ściany. Skok z kita będzie spory. W razie w kit+lampa i masz szerzej na pół gwizdka.

A jak nie możesz się zdecydować to opcja JAZONA jest bardzo dobrym wyjściem.
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 14-06-2012 o 16:33
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Tandem 85/1.8 + 50/1.8 i będziesz szczęśliwy

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu

Domyślnie

Tak na moje oko, portret to szerokie pojęcie i przydaje się każda ogniskowa. W sporcie pewnie też. Posiadanie jednej stałki, bądź jednego tele to spore ograniczenie.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów