Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Fotografia sportowa - jak zacząć?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Fotografia sportowa - jak zacząć?

Witam, chciałem się dowiedzieć jak zacząć robić zdjęcia sportowe? Jaki najlepszy sprzęt do sportu (najlepiej do rożnych dyscyplin osobno). Jakie ustawienia aparatu. Gdzie się uczyć, a jeżeli już jesteśmy pewni swoich umiejętności to jak i gdzie zarabiać na takich zdjęciach? Jaka literaturę polecacie na temat fotografii sportowej?

Chciałbym żeby ten temat bym takim głównym źródłem wiedzy na tego typu fotografie.

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Literatura tu nie pomoże. To trzeba czuć. Tzn czuć sport. Wiedzieć gdzie co i kiedy może się zdążyć i co wypadałoby ustrzelić. Po za tym wielkiej filozofii tu nie ma... Zacząć można jak wszystko inne. Wystarczy wyskoczyć na pierwsze lepsze sportowe wydarzenie gdzie nie potrzeba akredytacji lub masz możliwość podejścia na tyle blisko ze i bez akredytacji spokojnie da się focić i tyle.

Co do sprzętu to wszystko zależy od portfela. Im grubszy tym można kupić lepszą i szybszą puszke. Szkło 70-200 to minimum do większości dyscyplin (np do kosza starszy coś krótszego, ale do piłki nożnej wypadałoby zaopatrzyć się w coś jeszcze dłuższego. Im szybsza seria i im lepsze wysokie ISO w puszce tym lepiej. Im szkło dłuższe i jaśniejsze tym lepiej Tu też w sumie nie ma dużo kombinacji. Jeśli chcemy aby o wszystko miało ręce i nogi i efekty były dobre to jednak troche $$$ trzeba w tą zabawe wpakować.

Co do zarobków to w gre wchodzą głównie agencje fotograficzne, ewentualnie gazety/portale. Nie jest łatwo się wkręcic gdziekolwiek a jeszcze trudniej dobrze na tym zarobić...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Najlepiej zacząć robić zdjęcia. Jak dwa razy zwalisz robotę to sam dojdziesz do wniosku co jest nie tak, czego Ci potrzeba itp. Kup bilet lub idź na trening jakiejś drużyny piłkarskiej i próbuj

Coś już napisał

Domyślnie

Canon 60D + Canon 70-200mm f/2.8 bez IS na początek jest chyba dobrym zestawem. Jeszcze pytanie, czy lepiej focic z ręki czy pomagać sobie monopodem?

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Jako, że w sporcie będziesz używał zapewne krótkich czasów to monopod może Ci służyć jako ewentualne odciążenie przy długich, jasnych a zatem ciężkich szkłach (np. 300/2.8) Przy dynamicznych akcjach jest raczej mało praktyczny.
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Domyślnie

Na początek brałbym 50d, a 60d nie brałbym w ogóle nigdy pod uwage To już lepiej używane 7d łyknąć. 70-200/2.8 idealne na początek (i nie tylko na początek). Co do monopodów itd... to zależy tylko od ciebie i od tego jak ci będzie wygodniej. Ja do 70-200 podpórek nie zapinam.

ps. Kup jakieś małe, przenośne krzesełko turystyczne albo takie jak na ryby.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Na początek brałbym 50d, a 60d nie brałbym w ogóle nigdy pod uwage
    Możesz rozwinąć myśl?
    60d ma jak najbardziej dobry obrazek i z L-ką 70-200 2.8 jak najbardziej sprawdzi się.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

dokładnie tak jak pisze RTSiak. ja na początek używam 40d + C 70-200 2.8. do tego monopod i krzesełko wędkarskie.
    Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622

Domyślnie

Nie powiedziałem, że się nie sprawdzi ale nie widzę sensu dopłacania aż tyle do 60d, biorąc po uwagę, że różnica nie będzie zbyt duża, w dodatku 50d ma szybszą serie a to ważne (a z tego co się naczytałem pod względem AF 50d radzi sobie nawet lepiej niż 60d - ale jak mówię to tylko informacje zaczytane z różnych źródeł). Płacąc ok 3tyś za 60d wolałbym zapolować na 7d w podobnej cenie (lub dołożyć nawet te 2/3/4 stówki i mieć już naprawdę dobry sprzęt do tej zabawy).

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja bym szukał 1d2 albo poczekał spiał sie i kupil uzywane 1d3 jeśli juz mamy iść tak grubo..

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów