Wersja I ma kolosalną przewagę na wersją II jeśli ktoś zamierza wykorzystać ten obiektyw do filmowania a jest nią pierścień fokusa.
Wersja I ma kolosalną przewagę na wersją II jeśli ktoś zamierza wykorzystać ten obiektyw do filmowania a jest nią pierścień fokusa.
Szkoda że środek jest ten sam co w mkII. Biorąc pod uwagę, że za kilka stówek więcej można kupić (też nie zachwycający) 50/1.4 to... niech legenda optyki idzie się gibać na swój obwisły biust :grin:
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
zastanawiam się nad zmianą 1.8 na 1.4 . tylko nie wiem czy będzie sens, bo moja 50tka daje sobie wspaniale radę![]()
Wersja 1.4 będzie na pewno lepiej funkcjonowała na przysłonach 1.4 i 1.6zastanawiam się nad zmianą 1.8 na 1.4 . tylko nie wiem czy będzie sens, bo moja 50tka daje sobie wspaniale radę![]()
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Sam przymierzałem się do zakupu jakiejś CANONowej 50-tki, dzisiaj macałem zarówno 1.8 jak i 1.4
Co mogę powiedzieć - AF w 1.4 bije na głowę ten z 1.8 (w 1.8 jeździ po całej skali i trwa to wieki ) dodatkowo wygodniejszy/ większy pierścień do ustawiania manualnie ostrości w 1.4
Idąc do sklepu byłem zdecydowany na 1.8 .. wróciłem z 1.4 i już widzę, że to była bdb decyzja![]()
To co niektórzy tu smarują zakrawa o pomstę do nieba.Jedynka ma troche plastiku w obudowie ale bagnet nie wyłamie się tak jak w dwójkach, ani sie nie wytrze. Podsumowanie - dwójka nawet nie jest skręcana tylko montowana na zatrzaskach.Upadnie na dywan i mamy kilka części.Nie ma co porównywać.Poczekaj i szukaj jedynki.
Oj tam oj tam.
Niech kupują mk II. Nauka kosztuje![]()
lepsze jutro było wczoraj
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Tak tylko, że te starsze 1.4/50 ostre są dopiero od 1.8 to po co 1.4? Miałem trzy 50-ki mkI w ciagu 10 lat jeszcze z analogami. Kupowałem je w super stanie i w takim samym je odsprzedałem.Teraz nie korzystam z tej ogniskowej. Moja zasada ( jeśli wiekowy obiektyw EF Canona mechanicznie i optycznie wyglada b.dobrze w momencie zakupu i nie wyleci Ci z rąk to jak gwarancja)
Nigdy nie zdarzylo mi sie kupić nowych szkieł Canona i nigdy nie musialem odwiedzać serwisu.
Tak tylko piszemy nie o tym jak się nie zepsuje tylko właśnie jak się to stanie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner