Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Canon EF 50mm 1.8 I

Początki nałogu

Domyślnie

Też jestem w posiadaniu MK I - budowa ok (bliźniacza z 28/2.8, 35/2) ale AF jest po prostu słaby. Porównywałem z mk II - takie same odczucia, celność powtarzalną można uzyskać na małych odległościach powiedzmy do 2-3 metrów max.

na 1.4 może kiedyś wymienię, ale dopiero jak wypuszczą mk II.
    Ja na wersję 1.4 zdecydowałem się ostatecznie po obejrzeniu "Fotografa wojennego" :grin: Skoro Nachtwey go używał (z osłoną) to bez jaj - jaka może być lepsza rekomendacja :P

50/1.4 to ładniejszy obrazek i znacznie pewniejszy AF niż 50/1.8.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Mk II - rozrzut jakościowy niestety jest (ale to ma akurat miejsce nawet w eL-kach).
    Mk II też ma kilka wersji, ale są dwie podstawowe różnice:
    - starsze Mk II są Made in Japan,
    - nowsze Mk II już nie.
    może stąd te różnice w jakości.

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    50/1.4 to ładniejszy obrazek i znacznie pewniejszy AF niż 50/1.8.
    oj, wiele osób - w tym ja - zapewne by tu polemizowało niestety.
    tzn. AF pewniejszy od 50/1.8 - to tak, ale czy pewny? to raczej tak średnio.

podstawowa różnica to to, że 50/1.4 jest prawie 2x jaśniejszy od 50/1.8, prawda?
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Z gory przepraszam za brak polskich znakow.

Nie napisalem ze 50/1.4 ma pewny af, ale jego pewnosc jest znacznie lepsza niz 50/1.8. Mialem 100/2 usm i wiem co to pewny AF. Ale nie czuje dyskomfortu uzywajac 50/1.4.

2/3 ev wiecej swiatla przeklada sie tez na bokeh-po przymknieciu do 1.8-2 jest juz bardzo ladnie wygladzony no a w tanszej wersji...

To juz chyba offtop :P
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Też jestem w posiadaniu MK I - (...) celność powtarzalną można uzyskać na małych odległościach powiedzmy do 2-3 metrów max.
    Zupełnie nie mam takiego odczucia, robię nim teraz na 5dmkI, głównie centralnym punktem i nie mam w ogóle problemów. Wcześniej miałem 300d i faktycznie, było duużo gorzej.

Inna sprawa to, co kto oczekuje - jestem amatorem, jak ktoś zarabia na zdjęciach, to może ma inne oczekiwania i inne nakłady finansowe na sprzęt.

Moim zdaniem jak dla amatora to 50 mkI to dobry interes, stosunek jakości do ceny jest nie do pobicia. Na allegro praktycznie zawsze jest kilka używek do przytulenia, warto poszukać.

Jak bym nie patrzył na pieniądze to oczywiście wziąłbym 1.4 z tych trzech "50", a już najchętniej to 1.2 :grin:
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 15-06-2012 o 17:38
    lepsze jutro było wczoraj

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

W canonie 50/1.8 jest jeden problem z AF... Nie jest bezszelestny . Innych problemów nie stwierdziłem (przynajmniej na środkowym sensorze - innych nie używam).
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendo Zobacz posta
    Cześć. Chciałem zapytać, czy jest jeszcze w sprzedaży pierwsza wersja tego obiektywu? Wszędzie natykam się tylko na "II". a naczytałem się o tej zawodnej plastikowej obudowie, podatnej na uszkodzenia. "Jedynka" miała bodajże metalową obudowę, jak się nie mylę, i wolałbym jednak postawić na solidność, przy zakupie takiego szkiełka. Jakieś porady? Warto, nie warto szukać "jedynki"?

Przytaczam fragment opinii Boba Atkinsa na interesujący Cię temat:

"There have been two versions of the Canon EF 50/1.8 lens. According to Canon they are optically identical, but they differ in mechanical construction and features. The early lens (Canon EF 50/1.8), was introduced in March 1987, had a metal lens mount, distance scale, separate manual focus ring and IR focusing indicator. The latter (and current) Canon EF 50/1.8 II lens, was introduced in December 1990, has a plastic lens mount, no distance scale or IR focus indicator and no separate manual focusing ring (you rotate a knurled ring on the front of the lens).

Given a choice. I'd take the original version of the EF 50/1.8. The "II" is lighter and it may focus a little faster, but given a choice I'd rather have the better build quality, metal mount and distance scales myself. If you want the original lens you'll have to look around for a used one though and they aren't all that easy to find".

Tak więc optycznie obie wersje są identyczne, ale jest duża różnica w jakości budowy na niekorzyść wersji II (brak metalowego bagnetu, skali odległości i oddzielnego pierścienia manualnego fokusa).
    Niestety wersja I jest już praktycznie prawie nie do kupienia. Ja miałem szczęście kupić taki unikalny egzemplarz przed rokiem, ale od tej pory nie widziałem przypadku, aby ktoś ten obiektyw sprzedawał.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 16-06-2012 o 00:22
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Niestety wersja I jest już praktycznie prawie nie do kupienia. Ja miałem szczęście kupić taki unikalny egzemplarz przed rokiem, ale od tej pory nie widziałem przypadku, aby ktoś ten obiektyw sprzedawał.
    Pozdrówka
    Coś tu jest.
    Pozdrawiam Rysiek

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Na niemieckim ebayu jest ciągle kilka ofert 50 mk I.
    To nie jest raczej kwestia trudności zakupu tylko decyzji czy warto dopłacić 500 zł za sam metalowy bagnet.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja p... ludzie to normalnie bez zahamowań szukają jeleni... 799zł??? Śmiech
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To nie jest raczej kwestia trudności zakupu tylko decyzji czy warto dopłacić 500 zł za sam metalowy bagnet.
    Chyba tak, w to miejsce człowiek może kupić coś innego. Ale psychiczny spokój jest najważniejszy, dlatego niektórzy bez oporów dopłacają do bagnetu.
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 17-06-2012 o 18:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów