Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Canon EF 50mm 1.8 I

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendo Zobacz posta
    Cześć. Chciałem zapytać, czy jest jeszcze w sprzedaży pierwsza wersja tego obiektywu? Wszędzie natykam się tylko na "II". a naczytałem się o tej zawodnej plastikowej obudowie, podatnej na uszkodzenia. "Jedynka" miała bodajże metalową obudowę, jak się nie mylę, i wolałbym jednak postawić na solidność, przy zakupie takiego szkiełka. Jakieś porady? Warto, nie warto szukać "jedynki"?

Przytaczam fragment opinii Boba Atkinsa na interesujący Cię temat:

"There have been two versions of the Canon EF 50/1.8 lens. According to Canon they are optically identical, but they differ in mechanical construction and features. The early lens (Canon EF 50/1.8), was introduced in March 1987, had a metal lens mount, distance scale, separate manual focus ring and IR focusing indicator. The latter (and current) Canon EF 50/1.8 II lens, was introduced in December 1990, has a plastic lens mount, no distance scale or IR focus indicator and no separate manual focusing ring (you rotate a knurled ring on the front of the lens).

Given a choice. I'd take the original version of the EF 50/1.8. The "II" is lighter and it may focus a little faster, but given a choice I'd rather have the better build quality, metal mount and distance scales myself. If you want the original lens you'll have to look around for a used one though and they aren't all that easy to find".

Tak więc optycznie obie wersje są identyczne, ale jest duża różnica w jakości budowy na niekorzyść wersji II (brak metalowego bagnetu, skali odległości i oddzielnego pierścienia manualnego fokusa).
    Niestety wersja I jest już praktycznie prawie nie do kupienia. Ja miałem szczęście kupić taki unikalny egzemplarz przed rokiem, ale od tej pory nie widziałem przypadku, aby ktoś ten obiektyw sprzedawał.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 16-06-2012 o 00:22
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów