Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Canon EF 50mm 1.8 I

Mieszany widok

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Mk I są zasadniczo niedostępne, więc nie będę rozwijał tematu.
    Mk II - rozrzut jakościowy niestety jest (ale to ma akurat miejsce nawet w eL-kach). Ze względu na rozrzut jakościowy i filigranową budowę mechaniczną polecam kupić wyłącznie egzemplarz nowy i z gwarancją. Przepłacisz w stosunku do używki 100zł, ale moim zdaniem warto.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu

Domyślnie

Też jestem w posiadaniu MK I - budowa ok (bliźniacza z 28/2.8, 35/2) ale AF jest po prostu słaby. Porównywałem z mk II - takie same odczucia, celność powtarzalną można uzyskać na małych odległościach powiedzmy do 2-3 metrów max.

na 1.4 może kiedyś wymienię, ale dopiero jak wypuszczą mk II.
    Ja na wersję 1.4 zdecydowałem się ostatecznie po obejrzeniu "Fotografa wojennego" :grin: Skoro Nachtwey go używał (z osłoną) to bez jaj - jaka może być lepsza rekomendacja :P

50/1.4 to ładniejszy obrazek i znacznie pewniejszy AF niż 50/1.8.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Mk II - rozrzut jakościowy niestety jest (ale to ma akurat miejsce nawet w eL-kach).
    Mk II też ma kilka wersji, ale są dwie podstawowe różnice:
    - starsze Mk II są Made in Japan,
    - nowsze Mk II już nie.
    może stąd te różnice w jakości.

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    50/1.4 to ładniejszy obrazek i znacznie pewniejszy AF niż 50/1.8.
    oj, wiele osób - w tym ja - zapewne by tu polemizowało niestety.
    tzn. AF pewniejszy od 50/1.8 - to tak, ale czy pewny? to raczej tak średnio.

podstawowa różnica to to, że 50/1.4 jest prawie 2x jaśniejszy od 50/1.8, prawda?
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Z gory przepraszam za brak polskich znakow.

Nie napisalem ze 50/1.4 ma pewny af, ale jego pewnosc jest znacznie lepsza niz 50/1.8. Mialem 100/2 usm i wiem co to pewny AF. Ale nie czuje dyskomfortu uzywajac 50/1.4.

2/3 ev wiecej swiatla przeklada sie tez na bokeh-po przymknieciu do 1.8-2 jest juz bardzo ladnie wygladzony no a w tanszej wersji...

To juz chyba offtop :P
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Też jestem w posiadaniu MK I - (...) celność powtarzalną można uzyskać na małych odległościach powiedzmy do 2-3 metrów max.
    Zupełnie nie mam takiego odczucia, robię nim teraz na 5dmkI, głównie centralnym punktem i nie mam w ogóle problemów. Wcześniej miałem 300d i faktycznie, było duużo gorzej.

Inna sprawa to, co kto oczekuje - jestem amatorem, jak ktoś zarabia na zdjęciach, to może ma inne oczekiwania i inne nakłady finansowe na sprzęt.

Moim zdaniem jak dla amatora to 50 mkI to dobry interes, stosunek jakości do ceny jest nie do pobicia. Na allegro praktycznie zawsze jest kilka używek do przytulenia, warto poszukać.

Jak bym nie patrzył na pieniądze to oczywiście wziąłbym 1.4 z tych trzech "50", a już najchętniej to 1.2 :grin:
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 15-06-2012 o 17:38
    lepsze jutro było wczoraj

Uprawnienia umieszczania postów