Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Canon EF 50mm 1.8 I

Mieszany widok

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Canon EF 50mm 1.8 I

Cześć. Chciałem zapytać, czy jest jeszcze w sprzedaży pierwsza wersja tego obiektywu? Wszędzie natykam się tylko na "II". a naczytałem się o tej zawodnej plastikowej obudowie, podatnej na uszkodzenia. "Jedynka" miała bodajże metalową obudowę, jak się nie mylę, i wolałbym jednak postawić na solidność, przy zakupie takiego szkiełka. Jakieś porady? Warto, nie warto szukać "jedynki"?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jedynka tylko uzywana.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Naczytałeś się a jakoś te plastikowe "pińdziesiątki" chyba nie rozpadają się w rękach

Ludzie piszą takie pierdoły jak sprzedają MKI - żeby podkreślić wyższość metalowego bagnetu

Dla mnie to bajka i tyle
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendo Zobacz posta
    Cześć. Chciałem zapytać, czy jest jeszcze w sprzedaży pierwsza wersja tego obiektywu? Wszędzie natykam się tylko na "II". a naczytałem się o tej zawodnej plastikowej obudowie, podatnej na uszkodzenia. "Jedynka" miała bodajże metalową obudowę, jak się nie mylę, i wolałbym jednak postawić na solidność, przy zakupie takiego szkiełka. Jakieś porady? Warto, nie warto szukać "jedynki"?
    Szukać nowego zawsze można natomiast to już raczej tyko można by rozpatrywać w kategorii cudów jeśliby się taki znalazł .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

czyli uważacie, że lepiej kupić nową "II" niż bawić się w szukanie używanej "I"?

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

lepiej uzywana II - po co nowa
    Canon

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

wersja I nie ma zadnej przewagi nad II .. a w sumie to ma wade - jest starsza. kup II i nie zawracaj sobie glowy

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    wersja I nie ma zadnej przewagi nad II
    Optycznie - być może. Co do budowy mechanicznej - siejesz herezję. Mam Mk I z bodajże 1988 roku. W czasach analogowych to było moje podstawowe szkło. Na cyfrze jest używane rzadziej, ale też się zdarzy. I pomimo użytkowania, 24 letni obiektyw wygląda i działa jak nowy. Czy można liczyć na taką niezawodność wersji Mk II - WĄTPIĘ. Plastikowa obudowa to dzisiejsza norma. Plastikowy bagnet - też w sumie OK przy obiektywie o takiej masie. Jednak plastikowe "bebechy" to już trochę przesada. Tak więc moim zdaniem przewaga Mk I jest znaczna. Mk II ma tylko jedną przewagę - DOSTĘPNOŚĆ.
    Tak z drugiej strony... Czy za ca 400zł można oczekiwać sprzętu na lata?
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 13-06-2012 o 19:52
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

mialem tych 50-tek kilka .. i I i II .. nie widze zadnych plusow w I ... nawet metalowy bagnet mnie nie przekonuje. jedno i to samo, wolal bym nowy z gwarancja niz 10 letnia uzywke.

zreszta o czym my rozmawiamy, to obiektywy za 3-4 stówki .. kupic, sprawdzic, jak kiepski to sprzedac i kupic inny.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Kendo - jeśli chcesz mieć pojęcie o różnicy między obiema wersjami znajdź dobry sklep i porównaj sobie Mk II i Canona 35/2.0. Ten drugi wygląda, waży, bzyczy praktycznie tak jak Mk I. Osobiście nie mogę się doczekać kiedy canon odświeży linię 50/1.8, 28/2.8, 35/2.0, ze szczególnym wskazaniem na ten ostatni... Ech, żeby ten nowy naleśnik 40/2.8 był ciut szerszy...
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 13-06-2012 o 20:08
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów