Będą zakupy i ..no właśnie - w cenie 1 sztuki 5DMk3 można kupić nowe 7D i 5DMk2.
Używam C550D od półtora roku i wiem już z grubsza czego mi brakuje w sensie możliwości sprzętu. Fotografuję trochę koncertów małych i średnich i
pod tym kątem potrzebuję porady co do sprzętu. Biorę pod uwagę wymienione aparaty ponieważ potrzebuję szybki i celny AF niezawodny w kiepskim oświetleniu, oraz
dobre wysokie ISO. Przekopałem już artykuły i testy dotyczące 5DMk3 i teoretycznie ten aparat to oferuje, łącząc w sobie istotne zalety dwu pozostałych, ale chętnie poczytam co Wy macie do powiedzenia na temat - jeden "super aparacik" vs dwa "wzajemnie się uzupełniające".
Posiadam aktualnie 3 obiektywy - C24-70/2.8L, C17-40/4.0L i Fisheye Samyanga. Na koncertach wykorzystuję w 95% 24-70 ze względu na jasność, oraz trochę fisheye. Z matrycą 5DMk3 myślę że i 17-40 dałby radę do czasu wymiany go na 16-35/2.8, fisheye wiadomo - odpada na FF.
W przypadku dwóch puszek, na koncercie używałbym 24-70 (lub szerzej) z 5D2, oraz do 7D rozważyłbym zakup 70-200/2.8L, który i tak zostanie kupiony w następnej kolejności niezależnie od wyboru puszki. W przypadku 5DMk3 po prostu zmieniałbym szkła, oraz miałbym w odwodzie jeszcze 550D, tylko po co?

.
Szczególnie cenne byłyby uwagi osób znających z praktyki fotografowanie 7D i/lub 5DMk2 w warunkach koncertowych lub podobnych - jak w takich warunkach radzi sobie AF w 5DMk2 (teoretycznie mocno zbliżony do AF w 550D), oraz czy AF w 7D można określić jako dobry w słabym oświetleniu. Matrycę z 7D znam..