Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon sx20 is

Domyślnie Canon sx20 is

Witam serdecznie wszystkich,
    jestem posiadaczką Canona Sx20 is, bardzo jestem z niego zadowolona lecz martwi mnie kilka spraw.
    Mianowicie mam problem podczas robienia zdjęć, polega on na tym że przy fotografowaniu większych obiektów ostrość ustawiana jest na cały kadr pomimo trybu manualnego. Po nauce na swoich błędach odkryłam że rozmycie soczewkowe mogę uzyskać przy największym zoom'ie co sprawia często duży problem (ogromna odległość od fotografowanego obiektu). Zwykle radzę sobie z tym przez obróbkę zdjęcia jednak efekt nie jest tak zadowalający. Wiem że problemem jest mała ogniskowa obiektywu w aparacie, jednak może ktoś z was zna sposób na rozwiązanie tej sytuacji.
    Kolejne pytanie skierowane do użytkowników tego forum, to jest to czy można w jakiś sposób usprawnić działanie aparatu, zmiana software albo dokupienie konwerterów.
    Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie :wink:

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Przez rozmycie soczewkowe jak mniemam chodzi Ci o Bokeh - rozmycie tła za obiektem fotografowanym. Zwiększasz go poprzez dłuższą ogniskową i większy otwór przysłony - mniejsza liczba. Ponadto oddalając się od danego obiektu zwiększasz GO. Jeśli o to chodziło.
    Proponuje poczytać n.t. fotografowania. Pełno poradników w sieci.

Co do usprawniania softu, albo niech ktoś inny doradzi albo poszukaj czy jest jakiś nowszy, jeśli jest nowszy od twojego to czy są jakieś konkretne zmiany.

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedź,
    znam zasady o których napisałeś jednak w moim aparacie to nie daje zamierzonych rezultatów. Najbardziej denerwujące jest jednak to że przy zdjęciach np. portretowych pomimo oddalenia się od fotografowanej osoby i odległości tej osoby od tła, tło pozostaje ostre.
    Nie wiem czy wina leży we mnie czy w aparacie.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A jaką wartość przysłony wtedy stosujesz???

Wrzuć jakieś foto przykładowe z parametrami ekspozycji.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

http://img265.imageshack.us/img265/1286/obraz037ll.jpg
    F/2,8
    1/500 s
    ISO - 100

Przepraszam ale nigdy nie kopiowałam danych EXIF, pierwszy raz piszę na forum. Mam nadzieje że podałam wszystkie potrzebne informacje. Pomimo ustawienia ostrości na rzekę, aparat postanowił płatać mi figle. Dopiero rzy ustawieniu największego zoom'a bokeh jest zachwycający.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 10-06-2012 o 16:38

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bubiczek7 Zobacz posta
    ... Dopiero rzy ustawieniu największego zoom'a bokeh jest zachwycający.
    W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak nabycie aparatu z większym sensorem i jakiegoś rozsądnie jasnego szkła
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Niestety, ale tymczasowo mój budżet mi na to nie pozwala, myślałam o zakupie Canona EOS 600 D za jakiś czas. Jednak piszę tutaj o moim obecnym sprzęcie, wierzę w to że można coś zrobić z moim problemem.

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Może zamiast 600d, kupić teraz coś starszego i się uczyć, a z biegiem czasu zmieniać na lepsze.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Fizykę ciężko obejść. Im większa 'dziura', dłuższa ogniskowa i bliższa odległość od fotografowanego przedmiotu tym rozmycie będzie większe...ale to już wiesz. Można troszkę naciągnąć to w programie graficznym, szparując fotografowany przedmiot a tło rozmyć...ale to też już wiesz. Pozostaje czekać za tym na zastrzyk gotówki...i spełnić pragnienia
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Brak funduszy niestety niszczy wszystkie moje plany, być może uda mi się kupić coś używanego.
    to zdjęcie po niedużej obróbce (tło zostawiłam w stanie nienaruszonym) przy zoomie. efekt jest jak dla mnie piorunujący. Wiem że znacie się lepiej na sprzęcie, może macie jeszcze jakiś pomysł co mam zrobić z moim kompaktem?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może jak będzie duża kulminacja w totka to mi się uda lustrzanka sama w sobie nie jest taka droga, ale ceny obiektywów całkowicie mnie zmiażdżyły. W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez bubiczek7 ; 10-06-2012 o 16:11 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów