Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Zamienic, czy nie zamienic? Tamron 28-75 <->28-105 USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar KLOSZ
    Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nowa, ulepszona wersja tego szkla co aktualnie masz, czyli Canon 70-300 IS za ok 2400zl.
    Troche przekierowujemy rozmowe na inne tory, bo juz decyzja zapadla (kit 18-55 + wymiana 28-105 na tamraka) ale co tam. Pogadajmy jeszcze o tym dluzszym szkle ;-) .
    Zauwazylem na stronie Canona, ze sa dwie wersje nowego 70-300 USM IS. Jeden ma oznaczenie DO i jest krotszy od starej wersji, drugi tego oznaczenia nie ma i jest rozmiarowo +- taki sam jak stara wersja 75-300. Rozumiem, ze to ten dluzszy kosztuje c.a. 2.400 pln, si? Tak na marginesie, ile kosztuje i ile jest warta wersja z DO?

Pozdrawiam

KLOSZ
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KLOSZ
    Troche przekierowujemy rozmowe na inne tory, bo juz decyzja zapadla (kit 18-55 + wymiana 28-105 na tamraka) ale co tam.
    Ta decyzja zapadła już chyba w chwili pisania posta lub nawet wcześniej, a na forum chciałeś tylko potwierdzić jej słuszność, prawda? ;-) Ale OK, decyzja słuszna, więc nie ma się co czepiać :-)

Pogadajmy jeszcze o tym dluzszym szkle ;-) .
    Zauwazylem na stronie Canona, ze sa dwie wersje nowego 70-300 USM IS. Jeden ma oznaczenie DO i jest krotszy od starej wersji, drugi tego oznaczenia nie ma i jest rozmiarowo +- taki sam jak stara wersja 75-300. Rozumiem, ze to ten dluzszy kosztuje c.a. 2.400 pln, si?
    Yes, sir :-)

Tak na marginesie, ile kosztuje i ile jest warta wersja z DO?
    Kosztuje chyba coś ze dwa razy więcej niz ten bez DO, a ile jest warta to Ci chyba nikt na forum nie powie, bo kto by to kupił, kiedy za porównywalne pieniądze można mieć 70-200/2,8L lub 100-400L IS
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    bo kto by to kupił, kiedy za porównywalne pieniądze można mieć 70-200/2,8L lub 100-400L IS
    Ten obiektyw (70-300 DO) jest przeznaczony dla tych co chca/musza miec LEKKI i MALY obiektyw. Np na dluzsze wyjazdy, w gory itp. Sa ludzie co to kupuja - chociazby reporterzy antropologiczni, albo landszafciarze egzotyczni.

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Ten obiektyw (70-300 DO) jest przeznaczony dla tych co chca/musza miec LEKKI i MALY obiektyw. Np na dluzsze wyjazdy, w gory itp. Sa ludzie co to kupuja - chociazby reporterzy antropologiczni, albo landszafciarze egzotyczni.
    Cechy o ktorych piszesz sa dla mnie cenne, bo na ogol chodze duzo po gorach i kazdy kilogram na garbie jest istotny. A skoro jeszcze Ukasz pisze, ze jakosciowo blizej mu do L-ki to chyba sie skusze... Chyba po raz pierwszy spelnie zasade, ze szklo powinno kosztowac wiecej niz body <rotfl>.

Pozdrawiam

KLOSZ
    Ostatnio edytowane przez KLOSZ ; 02-02-2006 o 15:43
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cechy o ktorych piszesz sa dla mnie cenne, bo na ogol chodze duzo po gorach i kazdy kilogram na garbie jest istotny.
    No to zestaw 17-85 IS + 70-300 DO IS powinien byc akurat.
    Wprawdzie 17-85 daleko do Lki oraz nie pasuje do analoga ale waga, uniwersalnosc oraz IS - nieocenione w gorach... a krajobrazy i tak przy f8-f11 mozesz pstryakc wiec jakosc bedzie OK.
    Do tego lepiej 350D bez gripa niz 20D. W sumie o najmniej kilogram zaoszczedzisz a i do 350D i szkiel z IS mozesz lzejszy statyw wziac.

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

No to zestaw 17-85 IS + 70-300 DO IS powinien byc akurat.
    Wprawdzie 17-85 daleko do Lki oraz nie pasuje do analoga ale waga, uniwersalnosc oraz IS - nieocenione w gorach... a krajobrazy i tak przy f8-f11 mozesz pstryakc wiec jakosc bedzie OK.
    Do tego lepiej 350D bez gripa niz 20D. W sumie o najmniej kilogram zaoszczedzisz a i do 350D i szkiel z IS mozesz lzejszy statyw wziac.
    Sek w tym, ze body to ja lubie miec duze. Wole oszczedzac na wadze szkiel. Duze graby mam i jak aparat jest za maly to mi sie miedzy palcami wymyka ;-) Nawet 50E w gory nosilem z BP-50, zeby bylo wieksze i lepiej w rece lezalo. A ta 350 to siakaś takaś miniaturowa jest ;-) Predzej przekonuje mnie wizja duzego body 20D, ktore chyba jest porownywalne z moja piecdziesiatka, z tym skroconym 70-300 USM DO IS. Przy konfiguracji 50E + BP-50 + 75-300 USM IS najbardziej zawsze mi ciazyla ta "rura" z przodu. Pomysle jeszcze nad tym, ale w sumie daliscie mi wszyscy duuuzo do myslenia, a do tego mam kopniaka na rozped z wymiana szkiel ;-) Z pewnoscia bedzie Tamron, bo pasuje do analoga i syfry.

Dzieki wszystkim za wypowiedzi.
    Bede donosil o zmianach w sprzecie :-)

Pozdrawiam

KLOSZ

Uprawnienia umieszczania postów