Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Zamienic, czy nie zamienic? Tamron 28-75 <->28-105 USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar KLOSZ
    Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie Zamienic, czy nie zamienic? Tamron 28-75 <->28-105 USM

Witam,
    mam dylemat. Od dawna uzywam EOSa50E z kilkoma szklami. Miedzy nimi mam 28-105 USM, ktorego uzywalem z 50-tka jako podstawowego szkla "spacerowo imieninowego . Obecnie mam zamiar kupic EOS 20D i zastanawiam sie nad zamiana tego USM na chwalonego tu i owdzie Tamrona 28-75 / 2,8 XR Di.
    Co o takiej zamianie sadzicie? Dokonal ktos moze takiej wymiany?
    Doradzcie, bo jestem w rozterce. Z jednej strony lubiany przeze mnie USM a z drugiej to swiatlo tamrona - 2,8. Dodam jeszcze, ze pewnie kupie tego 20D z kitem 18-55 i oprocz manualnych stalek na M42 (50mm i 85 mm) + przejsciowka mam jeszcze USM 75-300 IS, z ktorego jestem bardzo zadowolony. Moze w takim ukladzie, jednak kupic samo body 20D i wymienic krotszy USM na tamrona? Jak sadzicie, przyda mi sie do czegos ten kit, czy lepiej go nie brac, sprzedac 28-105 i dolozyc na tamrona?
    Ach i jeszcze jedno. Fotografuje typowo amatorsko. Czesto plenery w gorach, jakas fotografia uliczna w miescie, zwiedzanie i jakies popularne imprezy "rodzinne". 75-300 uzywam glownie do focenia "ptaszkow" nad Biebrzą.

Echhh, chyba mocno zamotalem, ale moze cos podpowiecie, bo strasznie jestem zagubiony z tymi szklami.

Pozdrawiam serdecznie

KLOSZ
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

20D brać z KITem, bo pozbawisz się szerokiego kąta.
    A tego Canona 28-105 raczej zmienić na Tamrona, bo Canon jest dobry z kliszakiem, ale ponoć niezbyt z cyfrą. A Tamron będzie OK zarówno z 50E jak i 20D.
    Tele też masz do wymiany (pod kątem cyfry), ale zostaw sobie to na później :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Tele też masz do wymiany (pod kątem cyfry), ale zostaw sobie to na później

gwozdzt: dlaczego? nie bedzie dobrze hulalo? slyszalem od wielu osob, ze powinno sie to dobrze sprawdzic. Sczegolnie, ze mam ochote na to 300 x 1,6 ..., no moze nie tak ekstremalnie, ale na to "troche" wiecej niz 300.
    Co bedzie nie tak z ta konfiguracja?

Pozdrawiam

KLOSZ
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KLOSZ
    Mogę się mylić, ale jeśli dobrze pamiętam, chodzi o problemy z telecentrycznością - kliszy to zwisa pod jakim kątem dostaje promienie światła - matrycy już nie. Dla matrycy najlepiej gdy promienie padają na nią pod kątem 90* lub bardzo zbliżonym.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

EF 75-300 (podobnie jak 28-105) nieźle rysuje na kliszy, a niespecjalnie dobrze na matrycy. Dotyczy to wszystkich trzech wersji tego tele tzn. zwykłego, USM oraz IS USM. Podobnie EF 90-300 (USM) też niezbyt dobrze rysuje na matrycy. Poczytaj sobie wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7219

Uogólniając, jeśli chodzi o telezoomy xx-300 (z tych tańszych) to z cyfrowymi korpusami dobrze zachowuje się Sigma 70-300 APO DG oraz Canon 100-300/4,5-5,6 USM.
    Zaletą Sigmy jest makro 1:2, zaś Canona - szybki i cichy AF a także wewnętrzne ostrzenie (IF) i możliwość przeostrzania (FTM).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie OK, a co z IS?

<CIACH!>
    Uogólniając, jeśli chodzi o telezoomy xx-300 (z tych tańszych) to z cyfrowymi korpusami dobrze zachowuje się Sigma 70-300 APO DG oraz Canon 100-300/4,5-5,6 USM.
    Zaletą Sigmy jest makro 1:2, zaś Canona - szybki i cichy AF a także wewnętrzne ostrzenie (IF) i możliwość przeostrzania (FTM).[/QUOTE]
    <CIACH!>

Ano wlasnie. Ale potrzebowalbym czegos z IS. Znajdzie sie cos do 20D we wspomnianych zakresach dlugiego konca (300 lub ciut wiecej) wyposazone w IS i w cenie takiej, zebym nie musial samochodu sprzedawac? ;-)
    Dostaje coraz wiekszego metliku w glowie...

Pozdrawiam

KLOSZ

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ano wlasnie. Ale potrzebowalbym czegos z IS. Znajdzie sie cos do 20D we wspomnianych zakresach dlugiego konca (300 lub ciut wiecej) wyposazone w IS i w cenie takiej, zebym nie musial samochodu sprzedawac? ;-)
    Nowa, ulepszona wersja tego szkla co aktualnie masz, czyli Canon 70-300 IS za ok 2400zl.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W sprawie 28-105 USM I mogę tylko potwierdzić. Wcześniej używałem tego z EOS 10 i było OK. Po zapięciu do 5D tragedia - nie dość że mydło to jeszcze drobny FrontFocus. Nie wiem, którą wersję masz, ale II jest ponoć identyczna optycznie.
    Z 20D powinno być trochę lepiej, ale i tak zmień. Może "KIT" 17-85?

Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nowa, ulepszona wersja tego szkla co aktualnie masz, czyli Canon 70-300 IS za ok 2400zl.
    Troche przekierowujemy rozmowe na inne tory, bo juz decyzja zapadla (kit 18-55 + wymiana 28-105 na tamraka) ale co tam. Pogadajmy jeszcze o tym dluzszym szkle ;-) .
    Zauwazylem na stronie Canona, ze sa dwie wersje nowego 70-300 USM IS. Jeden ma oznaczenie DO i jest krotszy od starej wersji, drugi tego oznaczenia nie ma i jest rozmiarowo +- taki sam jak stara wersja 75-300. Rozumiem, ze to ten dluzszy kosztuje c.a. 2.400 pln, si? Tak na marginesie, ile kosztuje i ile jest warta wersja z DO?

Pozdrawiam

KLOSZ

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Jak startowalem cyfrowo to tez mialem taki zestaw EOS 50E+28-105USm+75-300USM IS. Zgadzam sie z przedmowcami, ze 28-105 nie bardzo wypada w cyfrze. Przez lata do filmu to byl moj ulubiony obiektyw ale na matrycy we wszystkich testach jakie robilem nie wypadal lepiej niz "kit". Na razie probuje zyc z EF-S 17-85 USM IS chociaz wyglada mi ze Sigma 18-50/2.8 moze byc lepsza. 75-300 zostawilem, bo tez nie mam na razie kasy na cos solidniejszego. To niezly (poprawny) obiektyw do 200mm. Trzyseta jest miekka ale w cropie to juz 480(!). IS jest blogoslawienstwem gdy ide na boisko (robie troche na meczach rugby) albo na wyscigi a z jakoscia obrazu idzie zyc. Wole zainwestowac w dobry 10-20 (Canon lub Sigma) bo to bardzie przydatne na codzien (przynajmniej jak dla mnie).

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów