Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Zamienic, czy nie zamienic? Tamron 28-75 <->28-105 USM

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KLOSZ
    Cechy o ktorych piszesz sa dla mnie cenne, bo na ogol chodze duzo po gorach i kazdy kilogram na garbie jest istotny.
    No to zestaw 17-85 IS + 70-300 DO IS powinien byc akurat.
    Wprawdzie 17-85 daleko do Lki oraz nie pasuje do analoga ale waga, uniwersalnosc oraz IS - nieocenione w gorach... a krajobrazy i tak przy f8-f11 mozesz pstryakc wiec jakosc bedzie OK.
    Do tego lepiej 350D bez gripa niz 20D. W sumie o najmniej kilogram zaoszczedzisz a i do 350D i szkiel z IS mozesz lzejszy statyw wziac.

Dopiero zaczyna Awatar KLOSZ
    Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    No to zestaw 17-85 IS + 70-300 DO IS powinien byc akurat.
    Wprawdzie 17-85 daleko do Lki oraz nie pasuje do analoga ale waga, uniwersalnosc oraz IS - nieocenione w gorach... a krajobrazy i tak przy f8-f11 mozesz pstryakc wiec jakosc bedzie OK.
    Do tego lepiej 350D bez gripa niz 20D. W sumie o najmniej kilogram zaoszczedzisz a i do 350D i szkiel z IS mozesz lzejszy statyw wziac.
    Sek w tym, ze body to ja lubie miec duze. Wole oszczedzac na wadze szkiel. Duze graby mam i jak aparat jest za maly to mi sie miedzy palcami wymyka ;-) Nawet 50E w gory nosilem z BP-50, zeby bylo wieksze i lepiej w rece lezalo. A ta 350 to siakaś takaś miniaturowa jest ;-) Predzej przekonuje mnie wizja duzego body 20D, ktore chyba jest porownywalne z moja piecdziesiatka, z tym skroconym 70-300 USM DO IS. Przy konfiguracji 50E + BP-50 + 75-300 USM IS najbardziej zawsze mi ciazyla ta "rura" z przodu. Pomysle jeszcze nad tym, ale w sumie daliscie mi wszyscy duuuzo do myslenia, a do tego mam kopniaka na rozped z wymiana szkiel ;-) Z pewnoscia bedzie Tamron, bo pasuje do analoga i syfry.

Dzieki wszystkim za wypowiedzi.
    Bede donosil o zmianach w sprzecie :-)

Pozdrawiam

KLOSZ
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wczoraj pozbyłem się 17-85 IS USM w idealnym stanie. Gorąco ten obiektyw polecam, jest bardzo uniwersalny i robi niezłe zdjęcia. Najgorszą jakość ma przy najszerszym kącie i pełnej dziurze. Im dalej w las tym lepiej. Od ok.30mm i f/8 jest świetny. Może miałem dobry egzemplarz, na tym forum to nielubiany obiektyw. Dużo robię tym 75-300 IS USM na body 20D i zdecydowanie nie polecam. Sam wolałem kupić taniego Tamrona, daje lepszej jakości zdjęcia. Miałem okazję robić też następcą czyli 70-300 IS USM, jakość przyzwoita, lepiej wykończony choć bardzo podobny do poprzednika. Lepsza stabilizacja, możesz robić na maksymalnym zoomie nawet przy czasie 1/30 s. Droższej wersji DO niestety nie znam.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Zgadza się. Z tego co czytałem to to szkło łaczy w sobie jakość "prawie" Elki i kompaktowe rozmiary, dzięki zastosowaniu dyfrakcyjnych elementów optycznych, kompensujacych aberrację chromatyczną, co z kolei pozwala na użycie "mocniejszych" soczewek i zmniejsza rozmiary całego układu
    Hm... MTF podawane przez Canona nie wygląda rewelacyjnie...

No i generalnie do DO zniechęca mnie zdanie:
    "Note: If a very bright spotlight like a mercury lamp is photographed with a DO lens, a ring of light may occasionally appear around the light source, due to the imaging characteristics of the multi-layer diffractive optical element."
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    No i generalnie do DO zniechęca mnie zdanie:
    "Note: If a very bright spotlight like a mercury lamp is photographed with a DO lens
    A jak czesto zdarza ci sie robic zdjecia z taka wlasnie zawartoscia? ...

a ring of light may occasionally appear around the light source
    I jakie jest prawdopodobienstwo "occasionally" ?

Nie dosc ze taka sytuacja wystepuje rzadko to rowniez nie jest to regula ze przy takim zrodle swiatla musi wystapica dane zjawisko = prawdopodobienstwo skopania przez to zdjecia jest minimalne.
    Nie wariujmy... nawet Lki lapia flary!

Domyślnie

Mam pytanie dotyczące Tamrona 28-75, czy nowa seria zaczynajaca się od nr 5, pozbawiona jest wad wcześniejszych egzemplarzy, czy lepiej przed zakupem go przetestować. Zamierzam go kupić i byłby to mój podstawowy obiektyw i nie chciałbym trafic na jakis bubel. Czy ktos słyszał o wadliwym Tamronie z tej nowej serii.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jachoo
    Mam pytanie dotyczące Tamrona 28-75, czy nowa seria zaczynajaca się od nr 5, pozbawiona jest wad wcześniejszych egzemplarzy

A jakie sa wady wczesniejszych egzemplarzy bo moj ma dwa lata i jakos nic nie zauwazylem?

(krotko: MIT )

Domyślnie

ponoć miały problem z ostrością

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A jakie sa wady wczesniejszych egzemplarzy bo moj ma dwa lata i jakos nic nie zauwazylem?

(krotko: MIT )

To, że Twój egzemplarz jest (był?) ok, nie oznacza że ŻADEN nie ma problemów z ostrością

Mój z 5 w początku nr seryjnego jest nawet bardziej niż OK, ale radzę przetestować.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    To, że Twój egzemplarz jest (był?) ok, nie oznacza że ŻADEN nie ma problemów z ostrością

Nie twierdze ze zaden. Na podstawie kilkuletniego czytania opinii (grupy dyskusyjne, fora) moge natomiast stwierdzic ze WIEKSZOSC starszych egzemplarzy tego Tarmona NIE ma/miala problemow z ostroscia - nie na podstawie tylko swojego egzemplarza.
    Ten Tamron byl i jest jednym z najbardziej polecanych szkiel w tej klasie cenowej vs zakres i jasnosc - wlasnie pod wzgledem jakosci optycznej... i to od samych poczatkow swojego istnienia praktycznie niezmiennie - wiec stwierdzenie ze starsze/najstarsze serie cos tam mialy nie tak uwazam za nieprawdziwe.To samo ludzie probuja teraz stwierdzac o nowych seriach ze na masowke poszli, ze to nie to samo co stare, ze stare byly lepsze (takie opinie w sklepach foto i na gieldzie rowniez slyszalem) a tymczasem egzemplarze od Cichego - nowki sztuki, zdecydowanie temu przecza... i to rowniez nie jeden a wiele egzemplarzy.
    Nie wariujmy - wg mnie nie bylo slabszej serii czy okresu wsrod Tamronow... byly co najwyzej tylko mniej lub bardziej udane SZTUKI - nie SERIE.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów