-
Odp: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF
Ja szukałem wypasionego kompakta ponieważ podróżuję motocyklem i chciałem mieć coś dobrego w kieszeni, zawsze pod ręką. Przeważnie najlepiej sprawdzały się Canony Ixusy - ale teraz wypróbowałem topowy model RX100 z Sony i fakt jest dobry.
Myślałem o Nexie 5 jednak dla mnie to nie jest kompakt bo z takim obiektywem i gabarytami do kieszeni go nie włożę, a jak mam wyjmować z kufra to wole już mojego Eosika.
Fakt że xxxd wielkościowo są można powiedzieć jak dla mnie idealne - 60d może lepiej sie trzyma ale kosztem gabarytów a dla mnie to też ważne.
W dzisiejszych czasach dąży się do zmniejszania gabarytów i upychania funkcji i możliwości z olbrzymów - np. RX1.
To że dzisiaj każdy z nas chciałby widzieć 70d - i ja też może zamienię po jakimś czasie tą 650d na 70d - to wcale nie jest powiedziane że za ten czas Nexy albo Eos M zostanie tak dopracowany że nie będzie potrzeby nosić takich grzmotów.
Osobiście bardzo przypasowały mi też aparaty Sony do których w ogóle przekonania nie miałem. Nikon mnie w ogóle nie jara... Zawsze byłem i pewnie będę Canonowcem.
Co do porównania 650 z 500d - dziś nawet miałem w łapkach swoją byłą 500d i tak jak myślałem. Plastik z 500d wg mnie jest fajniejszy bo nie jest chropowaty - a ta chropowatość mnie trochę wkurza - zostają ślady itd.
Co do zdjęć - 500d miałem z kitowym 18-55 i chyba nie było żadnej różnicy w zdjęciach... 500 naprawdę nawet na kicie robiła bardzo dobre foty.
Teraz jednak, kiedy mam Tamronka w 650 zdjęcia są naprawdę świetne ale kiedy włożyłbym go do 500 pewnie byłoby to samo.
Ja jestem fanem nowości, zawsze chciałbym mieć coś świeżego, wiem wiem - marketing i nic więcej ale tak już mam i nic nie poradzę 
60d dziś można kupić body za 2980zł - ale i tak wybrałem 650 - cena nie grała zbytnio roli...
Poniżej 3 zdjęcia które zrobiłem jeszcze moim 500d z kitowym obiektywem, oczywiście troszkę dołożyłem kolorków w Picassie ale ogólnie zdjęcia wydają mi się ok.
Uprawnienia umieszczania postów