Pokaż wyniki od 1 do 10 z 472

Wątek: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Nie no jako tako puchy sa teraz lepsze niz kiedykolwiek(AF, video features, konfiguracja buttonow, ergonomia, radio flash itd itp)... tyle ze sensor odstaje od konkurencji ... jakies 3 lata.
    ja powiem tak: mocno w nosie mam mozliwosci video aparatu. wlaczylem to raz z ciekawosci jak zanabylem 5D mkII i jakos na smierc zapomnialem potem. kupilem aparat fotograficzny zeby nim robic zdjecia, jakbym chcial filmowac, to pewnie wybralbym kamere tak, wiem, ze to sa niepopularne poglady

co mozna zrobic fotograficznego z tymi aparatami (5D / 7D / 60D)...
    1. pomiar na nieprzepalenie; nie musi nawet byc perfekcyjny w pierwszej implementacji!) - przy obecnym stanie wiedzy to pikus. tylko nie ma sie komu tym zajac (marketingiem, no bo przeciez nie R&D!), bo trzeba ludziom przez gardlo pakowac filmowanie...
    2. sensowne rozwiazanie MLU
    3. kurtynka do celownika, zeby swiatlo nie wpadalo od tylca
    4. precyzyjna wbudowana elektroniczna wasserwaga. nie migajaca od przechylenia o jakies tam 5%, bo tego nawet taki strit w oku jak ja nie potrafi osiagnac. tylko draca jape o 1%.
    5. matryca zoptymalizowana pod dluuugie przejscia w swiatlach i pod tonale w niskich ISO
    6. wbudowany GPS. to jest wrecz skandal, ze aparat (5D), ktorego spora grupa odbiorcow sa fotografowie podrozujacy, nie ma czegos takiego wbudowanego
    7. ekran dotykowy z gestami. ludzie uzywaja na codzien smartfonow i sa do tego przyzwyczajeni. obecnie obsluga menu korpusow Canona (no, moze poza 650D) to jest skansen technologii.
    8. mozliwosc zamiany rola kolek w Tv/Av. jest w 1-kach. a na chwile obecna dla osob pracujacych normalnie w M przelaczenie 5D/60D/7D na Av to jest jeden wielki WTF.
    9. jeszcze wieksze celowniki. hybrydowe. optyczne ze zintegrowanym wyswietlaczem - np. do pokazywania histogramu albo podswietlania potencjalnych highlightow.
    10. mowiac o histogramie - nadal, po 8 latach uzywania EOS-ow, nie qmam, dlaczego histogram nie moze byc oparty na golym odczycie RAW. na czorta mi histogram wywolanego JPEG-a, skoro i tak zawsze punktem wyjscia jest RAW? seryjnie, no comprende...
    11. w sferze marzen: czytnik RFID, mozliwosc zakupu chipow i sensowna implementacja ich obslugi w aparacie (chyba najtrudniejsze dla inzynierow Canona*). zeby sobie ponaklejac np. na filtry chipki i aparat zapisywal w exifie co bylo pozakladane. mala rzecz, a cieszy.
    12. zaimplementowany USB host. zeby sobie mozna bylo wpiac dysk usb i zrobic z poziomu aparatu kopie zapasowa.

to tyle ficzerow foto wypisanych bez wiekszego namyslania sie i tylko na podstawie moich wlasnych potrzeb. mimo, ze rozumiem, ze nie jestem hip i trendi i dzezi, i ze powinienem smarkac z radosci, ze oprocz sweetfoci mozna krecic filmiki...

* - cytujac za bythom.com, bo to perfekcyjnie oddaje ducha Canona: The Japanese companies are great at solving technology problems, not so much at actually seeing user needs and solving them before the user discovers they have a problem.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-06-2012 o 11:56
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja powiem tak: mocno w nosie mam mozliwosci video aparatu. wlaczylem to raz z ciekawosci jak zanabylem 5D mkII i jakos na smierc zapomnialem potem. kupilem aparat fotograficzny zeby nim robic zdjecia, jakbym chcial filmowac, to pewnie wybralbym kamere tak, wiem, ze to sa niepopularne poglady
    A sprobuj tym bardziej jak masz pocieche ktora warto uwiecznic, zdjecia to nie wszystko.
    Obraz jaki schodzi z dlsr jest o niebo lepszy od dedykowanych kamer (no chyba ze mowimy o klocach wielkosci 3x650d za ok 10k+) wiec warto F5.6 mf kokodzambo i do przodu.

co mozna zrobic fotograficznego z tymi aparatami (5D / 7D / 60D)...
    1. pomiar na nieprzepalenie; nie musi nawet byc perfekcyjny w pierwszej implementacji!) - przy obecnym stanie wiedzy to pikus. tylko nie ma sie komu tym zajac (marketingiem, no bo przeciez nie R&D!), bo trzeba ludziom przez gardlo pakowac filmowanie...
    E... Spot? Nie wystarcza?

2. sensowne rozwiazanie MLU
    3. kurtynka do celownika, zeby swiatlo nie wpadalo od tylca
    Jestes wyjatkowo konsekwentny w marzeniach

4. precyzyjna wbudowana elektroniczna wasserwaga. nie migajaca od przechylenia o jakies tam 5%, bo tego nawet taki strit w oku jak ja nie potrafi osiagnac. tylko draca jape o 1%.
    Realne mysle ze w koncu dadza nawet w lini xxxd.

5. matryca zoptymalizowana pod dluuugie przejscia w swiatlach i pod tonale w niskich ISO.
    Mocno specyficzne wymagania. Nie liczylbym na to chyba ze fotografia krajobrazow bedzie tematem marketingowym nr 1....

6. wbudowany GPS. to jest wrecz skandal, ze aparat (5D), ktorego spora grupa odbiorcow sa fotografowie podrozujacy, nie ma czegos takiego wbudowanego
    Mysle ze bedzie.

7. ekran dotykowy z gestami. ludzie uzywaja na codzien smartfonow i sa do tego przyzwyczajeni. obecnie obsluga menu korpusow Canona (no, moze poza 650D) to jest skansen technologii.
    Sorki ale nie dam dodakowe 1k pln za touch z gestami. O ile sam touch jest ok (punkt ostrosci w MF, powieksznie przy MF assist, sprawdzneie czy trafione przy przegladaniu) to z gestami nawet nie iwem jak mialoby to dzialac - ale moge dac sie milo zaskoczyc.

8. mozliwosc zamiany rola kolek w Tv/Av. jest w 1-kach. a na chwile obecna dla osob pracujacych normalnie w M przelaczenie 5D/60D/7D na Av to jest jeden wielki WTF.
    W koncu dadza tak jak 9x cross w xxxd..

9. jeszcze wieksze celowniki. hybrydowe. optyczne ze zintegrowanym wyswietlaczem - np. do pokazywania histogramu albo podswietlania potencjalnych highlightow.
    Rowniez bardzo realne.

10. mowiac o histogramie - nadal, po 8 latach uzywania EOS-ow, nie qmam, dlaczego histogram nie moze byc oparty na golym odczycie RAW. na czorta mi histogram wywolanego JPEG-a, skoro i tak zawsze punktem wyjscia jest RAW? seryjnie, no comprende...
    Lacze sie w niekumacji..

11. w sferze marzen: czytnik RFID, mozliwosc zakupu chipow i sensowna implementacja ich obslugi w aparacie (chyba najtrudniejsze dla inzynierow Canona*). zeby sobie ponaklejac np. na filtry chipki i aparat zapisywal w exifie co bylo pozakladane. mala rzecz, a cieszy.
    To juz pojechales

12. zaimplementowany USB host. zeby sobie mozna bylo wpiac dysk usb i zrobic z poziomu aparatu kopie zapasowa.
    Hmm.. mogliby dac juz nawet dzis ale .. jesli zrobia to bedzie dedykowane akcesorium za gruba kase. (tak jak wifi ktore kosztuje grosze i jest w kazdym obecnym fonie)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

E... Spot? Nie wystarcza?
    jak mam czas sie nad zdjeciem modlic - oczywiscie.

jak nie mam... to nie

Jestes wyjatkowo konsekwentny w marzeniach
    no... a mam cyfrowego EOS-a nawet nie 8 lat. sa tacy co juz 25, wiec nawet 3x bardziej konsekwentni w marzeniach

Mocno specyficzne wymagania. Nie liczylbym na to chyba ze fotografia krajobrazow bedzie tematem marketingowym nr 1....
    wydaje mi sie, ze wlasnie do kotleta to ma najwieksze znaczenie (biale kiece itd. itp.), ale de facto w landszaftach bardzo przydatne.

poniekad, takie wrazenie "wydluzenia swiatel" mialem zmieniajac 30D na 5D - nagle aparat ma w cholere tonali w swiatlach i "nie chce" sie dac przepalic. 5D mkII juz ma troche mniej zapasu...

IMHO, jesli juz polepszyc tonalnie uzytecznosc matrycy (z punktu widzenia landszafciarstwa ale tez kotletowo) to wlasnie przez dodatkowe piksele do uzyskiwania dodatkowej rozpietosci w swiatlach. Fuji to robilo w swoim sensorze...

Sorki ale nie dam dodakowe 1k pln za touch z gestami. O ile sam touch jest ok (punkt ostrosci w MF, powieksznie przy MF assist, sprawdzneie czy trafione przy przegladaniu) to z gestami nawet nie iwem jak mialoby to dzialac - ale moge dac sie milo zaskoczyc.
    no wlasnie jak widac po 650D da sie, bez zwiekszania ceny. rozchodzi sie o sensowna implementacje tego i dobry fine-tuning, zeby to sie naturalnie i wygodnie obslugiwalo, ale podobno nawet Canonowi sie to udalo i to za pierwszym razem.

inne gesty: przerzucanie zdjec, symulacja drugiego kolka w rebelu, kasowanie,... w korpusach pro to w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia, ale w entry-level... koniecznosc. ludzie sie przyzwyczaili do smartfonow, taka obsluga zaczyna tez byc podstawowym warunkiem dla kupujacych nawigacje samochodowa... a niedlugo bedzie tez sprzedawac aparaty cyfrowe. tym producentom, ktorzy wyjma glowe z piasku przynajmniej...

W koncu dadza tak jak 9x cross w xxxd..

Rowniez bardzo realne.

Lacze sie w niekumacji..
    no widzisz... Ty wiesz, ja wiem... tylko Canon jeszcze nie...

To juz pojechales
    ano...

Hmm.. mogliby dac juz nawet dzis ale .. jesli zrobia to bedzie dedykowane akcesorium za gruba kase. (tak jak wifi ktore kosztuje grosze i jest w kazdym obecnym fonie)
    i wlasnie takie myslenie sprawia, ze powershoty przestaja sie sprzedawac a ludzie wybieraja ajfony czy inne komorki. bo po prostu tam juz ktos pomyslal o aparacie foto jako skladniku jakiegos workflow uzytkownika. a japonscy producenci, poki co, depcza dawno wytartymi szlakami i ignoruja swiat wokol...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

i wlasnie takie myslenie sprawia, ze powershoty przestaja sie sprzedawac a ludzie wybieraja ajfony czy inne komorki. bo po prostu tam juz ktos pomyslal o aparacie foto jako skladniku jakiegos workflow uzytkownika. a japonscy producenci, poki co, depcza dawno wytartymi szlakami i ignoruja swiat wokol...
    Ale to że kompakty się będą sprzedawały coraz słabiej to w prostej linii kwestia tego że w większości telefonów jest aparat, który wystarcza. Workflow to rzecz wtórna. Japończycy po prostu nie są mocni na rynku telefonów więc mogliby wypuścić choć co, a i tak wiele nie zwojują - szczególnie teraz w kryzysie i wobec takich rynkowych potentatów jak jabłko czy sams.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale to że kompakty się będą sprzedawały coraz słabiej to w prostej linii kwestia tego że w większości telefonów jest aparat, który wystarcza.
    tak i nie.
    z tym ze jest roznica miedzy przechlapaniem 2-1 po wyrownanej walce, a zebraniem ciegow 6-1 na wlasne zyczenie. a to Japonczycy robia w zakresie kompaktow. to ze ajpoon dezintegruje sprzedaz kompaktow to nie kwestia jego (watpliwej) jakosci jako aparatu, ale dobrego dopasowania pod uzytkowanie przez masowego klienta.

Workflow to rzecz wtórna.
    dla pasjonatow i pro - tak. dla amatorow - zdecydowanie nie.

Japończycy po prostu nie są mocni na rynku telefonów więc mogliby wypuścić choć co, a i tak wiele nie zwojują - szczególnie teraz w kryzysie i wobec takich rynkowych potentatów jak jabłko czy sams.
    to chyba jest bardziej kwestia kultury biznesowej - jablko, jakkolwiek denne mialoby technicznie rozwiazania (bo ma) i jakkolwiek nie zamykaloby sie w skansenie, projekty zaczyna od use case'ow i od ogarniecia kwestii uzytkowania - a potem pod nia kroi rozwiazania. Japonce dobrze rozwiazuja problemy, tylko nie widza ich w kontekscie uzytkowym, a dopiero w kolejnej iteracji dopasowuja... i to w tym momencie bije ich w segmencie entry-level, gdzie nie sa skuteczni w przyciaganiu uzytkownikow. maja dobre produkty z sensownymi rozwiazaniami, ale dopiero jak uzytkownik przysiadzie i sie czegos nauczy (wiec pokona poczatkowe przeszkody)... ajpoon czy telefon na Androidzie sa projektowane tak, ze uzytkownika kreci zabawa tym i wsiaka w gadzet dla samej latwosci i przejrzystosci obslugi...
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów