Pokaż wyniki od 1 do 10 z 472

Wątek: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Nie no jako tako puchy sa teraz lepsze niz kiedykolwiek(AF, video features, konfiguracja buttonow, ergonomia, radio flash itd itp)... tyle ze sensor odstaje od konkurencji ... jakies 3 lata.
    ja powiem tak: mocno w nosie mam mozliwosci video aparatu. wlaczylem to raz z ciekawosci jak zanabylem 5D mkII i jakos na smierc zapomnialem potem. kupilem aparat fotograficzny zeby nim robic zdjecia, jakbym chcial filmowac, to pewnie wybralbym kamere tak, wiem, ze to sa niepopularne poglady

co mozna zrobic fotograficznego z tymi aparatami (5D / 7D / 60D)...
    1. pomiar na nieprzepalenie; nie musi nawet byc perfekcyjny w pierwszej implementacji!) - przy obecnym stanie wiedzy to pikus. tylko nie ma sie komu tym zajac (marketingiem, no bo przeciez nie R&D!), bo trzeba ludziom przez gardlo pakowac filmowanie...
    2. sensowne rozwiazanie MLU
    3. kurtynka do celownika, zeby swiatlo nie wpadalo od tylca
    4. precyzyjna wbudowana elektroniczna wasserwaga. nie migajaca od przechylenia o jakies tam 5%, bo tego nawet taki strit w oku jak ja nie potrafi osiagnac. tylko draca jape o 1%.
    5. matryca zoptymalizowana pod dluuugie przejscia w swiatlach i pod tonale w niskich ISO
    6. wbudowany GPS. to jest wrecz skandal, ze aparat (5D), ktorego spora grupa odbiorcow sa fotografowie podrozujacy, nie ma czegos takiego wbudowanego
    7. ekran dotykowy z gestami. ludzie uzywaja na codzien smartfonow i sa do tego przyzwyczajeni. obecnie obsluga menu korpusow Canona (no, moze poza 650D) to jest skansen technologii.
    8. mozliwosc zamiany rola kolek w Tv/Av. jest w 1-kach. a na chwile obecna dla osob pracujacych normalnie w M przelaczenie 5D/60D/7D na Av to jest jeden wielki WTF.
    9. jeszcze wieksze celowniki. hybrydowe. optyczne ze zintegrowanym wyswietlaczem - np. do pokazywania histogramu albo podswietlania potencjalnych highlightow.
    10. mowiac o histogramie - nadal, po 8 latach uzywania EOS-ow, nie qmam, dlaczego histogram nie moze byc oparty na golym odczycie RAW. na czorta mi histogram wywolanego JPEG-a, skoro i tak zawsze punktem wyjscia jest RAW? seryjnie, no comprende...
    11. w sferze marzen: czytnik RFID, mozliwosc zakupu chipow i sensowna implementacja ich obslugi w aparacie (chyba najtrudniejsze dla inzynierow Canona*). zeby sobie ponaklejac np. na filtry chipki i aparat zapisywal w exifie co bylo pozakladane. mala rzecz, a cieszy.
    12. zaimplementowany USB host. zeby sobie mozna bylo wpiac dysk usb i zrobic z poziomu aparatu kopie zapasowa.

to tyle ficzerow foto wypisanych bez wiekszego namyslania sie i tylko na podstawie moich wlasnych potrzeb. mimo, ze rozumiem, ze nie jestem hip i trendi i dzezi, i ze powinienem smarkac z radosci, ze oprocz sweetfoci mozna krecic filmiki...

* - cytujac za bythom.com, bo to perfekcyjnie oddaje ducha Canona: The Japanese companies are great at solving technology problems, not so much at actually seeing user needs and solving them before the user discovers they have a problem.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-06-2012 o 11:56
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów