Strona 43 z 48 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 472

Wątek: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF

Cytat Zamieszczone przez maxx78 Zobacz posta
    Witam kolegów ponownie. Nie wiem czy mogę tutaj zadać to pytanie ale jest częśćiowo związane z 650d więc napiszę tutaj.Po przeanalizowaniu prawie wszystkich aparatów w przedziale cenowym do 3000 tys z podstawowym obiektywem zdecydowałem się na 650d. Myślałem nad Sony a57 nawet a58 którego premiera była niedawno, Pentax KX30,Nikon5200 ale ostatecznie Canon najbardziej mi podchodzi. Myślałem też nad 60D ale jednak 650d jest trochę nowszym rozwiązaniem a na początek myślę że lepszy.

Jednak mam iny dylemat. Nie wiem w jakie szkło bardziej pójść a myślałem nad :

Canon
    50mm f/1.4 - raczej jestem na niego zdecydowany
    50mm f/1.8 - po przeczytaniu opinni o kruchości tej konstrukcji trochę się zniechęciłem
    17-55mm f3.5-56 IS USM - taki lepszy zamiennik kita z szybszym AF
    18-135 mm STM
    18-200 mm

Tamron 17-50mm 2.8 - bardzo dobry zamiennik kita

Teraz moje rozterki polegają na tym co lepsze na początek i z czego amator bardziej by się cieszył. Mogę kupić jeden " lepszy " obiektyw - o tych z czerwonymi ringami nawet nie myśle. Mam wybór czy wziąć 50mm f/1.4 oraz obiektyw kit czy może 18-135 STM z 50 1.8 ? Przez pewniem okres bardzo zastanawiałem się nad Tamronem ale pomyślałem sobie że do ciemniejszych klimatów miał bym właśnie 50 1.4 a kit byłby na codzień. STM mnie kusi bo na pewno będą filmy ale sam nie wiem czy warto się tak pchać i czy może po prostu wziąć 50 1.4 oraz wynalazłem takie coś jak kit tyle że z USM bo jak dobrze rozumuje to te STm to jakby usprawniony USM. Tak ogólnie mi chodzi z doświadczenie podpowiedźcie co najczęściej się używa i co by dawało większy fun. Zdjęć ptaków czy sportowców nie wykluczam ale pewnie to przyjdzie później i dlatego myślałem nad 50-250 canona ale to na pewno z czasem.
    na początek radzę odpuścić sobie stałkę gdyż będzie ci brakowało szerokiego i tele, celuj w zoomy, dla amatora są praktyczniejsze i dają więcej, jak to określiłeś, "fun"...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    na początek radzę odpuścić sobie stałkę gdyż będzie ci brakowało szerokiego i tele, celuj w zoomy, dla amatora są praktyczniejsze i dają więcej, jak to określiłeś, "fun"...
    hmm pewnie masz rację ale chyba nie jestem w stanie zrezygnowac z 50 mm. Z poprzedniego aparatu jak pamiętam żadko robilem zdjęcia bo zoomie 11x razy zdjęcia były fatalnie poruszone no i przedewszystkim brakowało mi bokeh i na pewno chciałbym robić sporo portretów ( dzieci,chrześniaki, żona itp).

cykam sie z tym kupnem bo jak teraz wydam kase to szybko nie kupie sobie drugiego obiektywu

dlatego co byście wzieli

50mm 1.4 i jakiś uzywany w dobrym stanie 18-135
    czy może 50mm 1.8 i nowy 18-135 STM

jest jeszcze jedna opcja tzn widzialem 50mm 1.8 ze stalowym bagnetem na allegro ale nic nie wiem na ten temat plus do tego 18-135 STM

tak sobie rozumuje ze 17-135 STM to taki byłby uniwersalny bo było by w miare szeroko 17mm czyli okolo 28 na crop i byłby zoom oraz ten STM co mnie tak męczy

najgorsze ze to jest tylko moja teoria a wy znacie to lepiej z praktyki - na pewno szerszy kat jak najbardziej bo w tym roku wybieram się z rodzinka do norwegii i znajomy pokazywał mi fotki krajobrazowe to poprostu szczeka w dól

jak bym miał myśleć o czymś nie drogim z szerokim katem to co warto brać pod uwagę ?

ps ogladałem twoje fotki z podróży poślubnej na karaibach - podobają mi sie
    co to dokładnie za tamrony \/ myślalem że takie rozmyscie tła przy portretach to tylko obiektywami z typu 1.4 czy 1.8
    Ostatnio edytowane przez maxx78 ; 26-02-2013 o 21:33

Miasto
    Pomorze

w zaledwie dwóch postach stworzyłeś 2 wirtualne obiektywy: 17-55 f:3.5-5,6 oraz 17-135 STM także po 1. radzę uważniej czytać i pisać a po2. nikt za Ciebie decyzji nie podejmie bo 50/1.4 i 18-135 STM to dwa totalnie róże szkła do różnych zastosowań które musisz jasno i precyzyjnie określić. Może poszukaj używki 15-85 skoro ma być uniwersalnie......

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez maxx78 Zobacz posta

ps ogladałem twoje fotki z podróży poślubnej na karaibach - podobają mi sie
    co to dokładnie za tamrony \/ myślalem że takie rozmyscie tła przy portretach to tylko obiektywami z typu 1.4 czy 1.8
    90/2.8 macro i 17-35/2.8-4.0
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Coś już napisał

myślalem jedno napisalem drugie - fakt

50mm to portrety , robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych ( zdjęcia nocne miasta - mam ładne widoki niedaleko)
    18-135 STM - filmy , zomm taki na razie chyba wystarczajacy, i taki niby szeroki kąt na poczatek

Dopiero zaczyna

Tez mialem dylemat. Wybralem Tamronka bez vc i jestem mega zadowolony. W marcu wchodzi 70d

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez EosMan Zobacz posta
    Tez mialem dylemat. Wybralem Tamronka bez vc i jestem mega zadowolony. W marcu wchodzi 70d
    wiem ale postanowiłem się podszkolić na 650 a potem jak cenia spadnie to czemu nie

Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez EosMan Zobacz posta
    W marcu wchodzi 70d
    czyli 60d z wi-fi, gps, dotykowym wyświetlaczem i jeszcze paroma gadżetami...

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    czyli 60d z wi-fi, gps, dotykowym wyświetlaczem i jeszcze paroma gadżetami...
    Jeżelli tak to ma byc to bedę szczęśliwy z wyboru tego co mam

Coś już napisał

dziś odebrałem Canona

pierwsze foty za płoty

co moge powiedzieć jako kompletny amator, myśle że dobrze zrobiłem że nie mierzyłem wyżej na początek. Przesadka z hybrydy na lustrzanke jest widoczna. Zdjęcia są ok do tego co robiłem wcześniej ale czuję że obiekty kit to raczej nie na długo tzn w moim przypadku ustawienia manualne od podstaw do nauki ale byłem na to przygotowany

sam aparat z kit 18-55 nie jest specjalnie duży ani ciężki choć w porownani z kompaktami na pewno jest inaczej - tak stwierdziła moja żona przyzwyczajona do aparacikow do torebki

obsługa menu i ustawień na pewno jest kwestią czasu

Ogólnie wszystko jest ok do momentu nagrywania filmów - jest inaczej niż w przypadku nagrywania ze standardowego aparatu. Aparat/obiektyw błądzi szukając ostrości a jak ją złapie to i tak nic z tego jak obiekt się rusza bo wszystko zaczyna się na nowo. Pewnie STM to poprawia ale nie stem pewny czy dynamiczne sceny będą ok. Tutaj z tego co widziałem Sony po prostu jest lepsze. Choć przyznam że widzialem filmy z niższych modeli i wyglada to ok więc jest to po części kwestia doświadczenia i innych wypadkowych

tak ogólnie to bakcyl jest zobaczymy co dalej jak tak dalej to bedą inwestycje - polecam amatorom ten model choć rozeznani na pewno też go ogarną pod swoje preferencje

Pełne uzależnienie

Canony do filmowania z autofokusem się nie nadają i żaden obiektyw tego nie zmieni. No może źle napisałem, obiektyw owszem zmieni ale taki wyposażony w porządny pierścień ostrości z podpiętym follow focusem. Do tego oczywiście trening i jeszcze raz trening w ręcznym ustawianiu ostrości. Jednak o AF w czasie filmowania dynamicznych scen zapomnij.

Strona 43 z 48 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów