nie załamujcie mnie......
jak się do tego ma 7D?
40d robiła 20szt na 5letniej, powolnej karcie![]()
nie załamujcie mnie......
jak się do tego ma 7D?
40d robiła 20szt na 5letniej, powolnej karcie![]()
40d jest puszką z relatywnie wyższej półki niż 650d, więc (pomijając 10Mpx matrycę 40d vs 18Mpx 650d) nic dziwnego że ma wydajniejszy bufor. A poza tym, od lustrzanki entry-level nie można wymagać większej wydajności bufora niż deklarowana przez producenta? Z resztą, od której można?
Jeszcze tylko szybsza karta być może dałaby szybsze opróżnianie bufora po zapełnieniu. To "class-10" Sandisk'a, to masz o jakiej szybkości nominalnej - 30MB/s czy 45MB/s? Mam obydwie i jest między nimi zauważalna różnica w szybkości opróżniania bufora w tej samej puszce.
mam Class 10 30mb
to, że 650d strzela max 5 seryjnych jako entry jeszcze jestem w stanie zrozumieć
15/sek w 60d już trudniej
W sumie coś kosztem czegos. 650 lepiej "oblicza" światło, szybciej ostrzy, łapie więcej punktów AF niż 40d. Niemniej jednak w 60d prędkości powinny być już porównywalne. 5 lat to przepaść w elektronice i nawet fakt, że zdjęcie ma 18mp zamiast 10mp nie powinno powodować takchi uwstecznień.
Pozostaje mi tylko odłożyć ew decyzję wymiany 40d do momentu kiedy na rynku będzie godny następca segmentu xxD albo 7D mk2. Opcją jest też 7D, ale to aparat niewiele młodszy od mojej 40D.
U mnie w 60d osiagi są takie jak podaje producent, z tym, że ja zazwyczaj robię RAW+JPG. Do tego przy robieniu RAW+JPG ważne jest by wyłączyć wszelkie odszumiania, itp. dodatkowe procesy, zauwazyłem to zresztą jeszcze na etapie 550d.
Bufor po zapchaniu jest wolny poniżej 5sek aczkolwiek to za wolno![]()
Nie robię zdjęć sportowych na co dzień. Niemniej jednak jest to spory odsetek moich zainteresowań fotograficznych i 5 klatek w serii to dużo za mało. 15 to już można spokojnie przeżyć jeżeli szybko je zrzuci na kartę uwalniając bufor. Cieszę się, że miałem sposobność przetestowania tej puszki. Myślałem, że jest ona prztyczkiem w nos dla segmentu xxD, ale tak nie jest. Jest to natomiast bdb tzw "entry level".
Dla posiadacza xxD 650 będzie - za wolna, za mała, brak ekranu na górze, obcięty wizjer. Tego chyba nie da sie przeboleć![]()
Chciałem kupić Canona 650D, niestety w dwóch sklepach MediaExpert w moim mieście, po sprawdzeniu, okazało się, ze wszystkie należą do serii w której blakną gumy.
Sądziłem, że wadliwe aparaty będące w sklepach zostały wycofane ze sprzedaży i odesłane do serwisu. Jednak tak nie jest.
A jak jest w Waszych już zakupionych ?
Tutaj możecie sprawdzić:
EOS Kiss X6i/ EOS 650D/ EOS Rebel T4i