Zapomniałem jeszcze napisac o wspraciu ML, którego obecnie 650d nie ma.
Co prawda nie filmuję, ale jest tam kilka funckji które bardzo pomagają czasami, np. bardzo wygodny tryb HDR.
Dorwałem dzisiaj w łapska 650d swojego kolegi.
Od razu wpiąłem 70-200L 4.0 i powiem, że w porównaniu z moim 40D na korzyść 650:
- łapie więcej focus pointów, zdarza się i 7,8 lub 9
- szybciej i dokładniej ostrzy
- lepiej dobiera WB w trybie auto
- podgląd w miarę zgodny z tym co widać na moim MBP
- obsługa ekranu dotykowego jest super sprawna, prosta i bardzo pomocna
- zdjęcia na powiększeniach mają więcej szczegółów przy tych samych ustawieniach i warunkach świetlnych
- odwzorowanie kolorów wydaję się bardziej soczyste i naturalne
na minus:
- AF w trybie filmowym to DRAMAT - powolny i głośny tak, że słychać go WYRAŹNIE na nagraniach
- brak monitora na górze korpusu
- brak pokrętła wyboru z tyłu korpusu na rzecz mało intuicyjnych przycisków
- trochę za mały jak na moje łapska, niestety ergonomia i użyte materiały sporo w tyle za 40d
Na razie padła bateria. Będę miał puszkę jeszcze z 1-2 dni to zdam relacje i może uda mi się wykonać jakieś sample.
Szkoda, że nie mam możliwości porównania 650d i 60d pod wględem szybkości bo ten maluch jest potwornie szybki i celny [relatywnie do mojego 40d]
Tu moje podsumownie 60d po bardziej intensywnych "zabawach". Oczywiście porównuję do 550d, ale może komuś się przyda.
http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1106265
No i pojechałem dzisiaj na Bemowo porobić auta w ruchu. Jestem załamany szybkością seryjnych RAWow. Po 6szt blokuje jest zwis aparatu [de facto nie wiem czy to karta czy aparat]. Karta to 32GB Sandisk CL10 więc raczej powinna dawać radę. Zgrywanie w LR też idzie znacznie wolniej niż z CF na moim 40D. Czy to jest normalne??? Robiłem na wysokich ISO, prawie po ciemku.
A ile chciałeś RAW-ów??? Przecież nawet w specyfikacji jest podane max. 6 potem bufora zwalania no i kicha
Normalne to jak nic.
o to nie jest puszka dla mnie
moje poczciwe 40d lepiej się zbiera w serii z RAWem
Czy 60D też się tak zapycha? Nie mogę zmienić aparatu na wolniejszyNawet jeżeli szybciej i ładniej ostrzy, lepiej mierzy światło.
Skoro posiadasz 60D możesz spróbować po ilu zdjęciach seryjnych w RAW jest zwiecha?
edit: właśnie z ciekawości odpaliłem 40d i 50 seryjnych RAWow łyknęło bez zająkniecia
Ostatnio edytowane przez p0lish ; 03-09-2012 o 22:43
U mnie przy największych JPG + RAW = 11 dało radęPrzy obniżeniu jakości wynik ten znacząco się zwiększa
![]()