niech patentuje i produkuje, 28mm tym bym się zainteresował
niech patentuje i produkuje, 28mm tym bym się zainteresował
im szerzej tym lepiej, ale poproszę o nie przekraczanie 130 gram a to może być trudne, chociaż nie niemożliwe.
Voigtländer 20mm f/3.5 SL II waży 200g, ale wiadomo że dużo tam metalu w porównaniu z 40/2.8.
Można zrobić małe 20/4 zobacz tego VoigtländeraZamieszczone przez michalab
nowe wojtki to primo ponad 200gram, ponad 2000PLN a światełko albo zbliżone albo gorsze, no i że się tak zapytam co z automatyką?, bo w naleśniku Canona jest z tym bardzo dobrze, o cenie przez grzeczność w stosunku do Wojtka nie wspomnę![]()
Voitki mają styki - tak jak byś obiektyw canon EF przełączył na MF, no pierścień ostrości działa dużo lepiej.
To fajna ogniskowa, rozmiar i dość dobra cena, ale martwią mnie trochę przeciętne wyniki testów (za Optycznymi). Mógłbyś udostępnić jakieś fullresowe foty z ludźmi? Zdjęcia typu architektonicznego mnie mało interesują, bo mam TS-E (a foty powiedzmy tego typu pokazali u siebie Optyczni w przykładach).
Na optycznych czy innych testach nie ma za bardzo co sie przejmować. Najlepiej pooglądać zdjęcia, bo w rzeczywistości okazuje się często, że wady zarejestrowane na tablicach testowych nie są potem problemem w rzeczywistym użytkowaniu.
tutaj trochę fotek jakie znalazłem
Flickr: The Cosina Voigtländer Color Skopar 20mm f/3.5 Pool
D700 and Voigtlander 20mm f3.5 in Norway: Nikon FX SLR (D1-D4, D600-D800) Talk Forum: Digital Photography Review