Strona 19 z 50 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 498

Wątek: Canon 40 f2,8 pancake.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z moich wyliczeń wyszło mi nieco ponad 6 stówek. Ale nie wiem co z vat-em.
    Na infolinii urzędu celnego powiedzieli, że wszystko co się wwozi do 430euro jest zwolnione z wszelkich opłat. 199$ + sales tax (4,5% - wydawało mi się, że 8 dlatego te ok. 730 w poprzedniej wypowiedzi). W sumie wychodzi koło 700zł. Ale możliwe, że oddadzą sales tax na lotnisku(coś jak zwrot vat dla podróznych). Tego mi nie umieli powiedzieć na infolinii.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No to wygląda bardzo optymistycznie . Popytam kolegi czy by mi nie przywiózł.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Na infolinii urzędu celnego powiedzieli, że wszystko co się wwozi do 430euro jest zwolnione z wszelkich opłat. 199$ + sales tax (4,5% - wydawało mi się, że 8 dlatego te ok. 730 w poprzedniej wypowiedzi). W sumie wychodzi koło 700zł. Ale możliwe, że oddadzą sales tax na lotnisku(coś jak zwrot vat dla podróznych). Tego mi nie umieli powiedzieć na infolinii.
    A który to stan co ma 4.5% ? Możesz nabyć z Internetu i wtedy (np. na razie jeszcze Amazon) nie pobiorą podatku. Na lotnisku nie zwrócą, bo każdy stan musiałby mieć swojego agenta na lotnisku, a gdyby to była firma, to za darmo tego nie zrobią. Pewnie się da, ale trzeba to załatwiać z urzędami tego stanu. Trochę więcej zachodu i chyba nie warto na taka sumę.

A wracając do naleśnika, akurat trafił mi się przypalony. Trochę mnie zdziwił Lens Rentals, ze niby wszystkie egzemplarze dobre z małymi odchyłkami. Z Malezji, z dosyć nowym AF fly by wire i taka perfekcja?

Akurat mój egzemplarz z Amazon.com co dzisiaj przybył nie ostrzył do nieskończoności. W manual po prostu nie dało się dokręcić do końca. W fazowym AF trochę lepiej, ale też nie do końca. W LV na chwilę ostrzył do końca, po czym wracał i było mydło (potwierdzone niestety przez puszkę!).

No więc wybralem się do pobliskiego BestBuy nabyć drugi egzemplarz na 0.5 h przed zamknięciem. Owszem, był, ale tylko ostatni display. Sprawdzilem na sklepowym 60D w LV czy ostrzy na nieskończoność. Kupiłem goły w torbie plastykowej, tylko z deklami. Bez pudła i karty gwarancyjnej Canona ale z lekkim rabatem.

Ten ze sklepu działa prawidłowo, manualnie można przejść poza nieskończoność, i tak musi być. Ten z Amazon nie działa i do ostrości nie dochodzi (trzeba dopchnąć palcem). Oczywiście pojedzie z powrotem skąd przybył.

A morał z tego taki, że bardzo trudno byłoby to wykryć bez LV (ja zawsze testuję nowe obiektywy z LV i to nie jest pierwszy przypadek "drobnej wady"). Kto by się domyślił, że trzeba recznie wepchnąć obiektyw odrobinkę żeby bylo ostro. Zapewne 95% procent nabywców tego obiektywu po prostu by uznała, że z daleka to on niezbyt ostry jest. A bliżej ostrzy OK. Więc tym co to LV nie potrzebują i nie używają ja życzę miłych dni z bublami Canona. Enjoy!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Więc tym co to LV nie potrzebują i nie używają ja życzę miłych dni z bublami Canona. Enjoy!
    Wszyscy wiemy co nt tego szkła myśli akustyk, ale nie zapominaj proszę o Kolekcjonerze
    Dzięki za info.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wszyscy wiemy co nt tego szkła myśli akustyk, ale nie zapominaj proszę o Kolekcjonerze
    Dzięki za info.
    Niestety, gdybyśmy sie zrażali takimi przypadkami, to trzebaby wrócić do niezawodnych Zenitów i Heliosów.

Bardzo podobna przygoda zdarzyła mi się z 70-200 f/4 IS L z Amazon który miał subtelny problem z AF. Też zwróciłem, po próbie naprawy przez Canona, kupiłem drugi w sklepie, i ostrzy doskonale. Ogólnie uważam go za najlepszy obiektyw.

Czyli nic ta przypadlość na razie nie mówi o gorszej jakości EF 40mm niż jakielkolwiek elki, (albo Amazon.com) bo jak widać problemy sie zdarzają (trochę za często) i trzeba sprawdzać nowy sprzęt (co nie zawsze jest łatwe i wymaga technicznego rozeznania). A jak już działa na początku, to z mojego doświadczenia rzadko się psuje w ciągu roku, czyli gwarancja mało mi się przydaje.

W ogóle to nie jestem fanem obiektywów fly-by-wire, bo przecież ma to tylko na celu uproszczenie i ekonomię i żadnych innych zalet. Ale skoro jest w elkach 10 razy droższych...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A który to stan co ma 4.5% ? Możesz nabyć z Internetu i wtedy (np. na razie jeszcze Amazon) nie pobiorą podatku. Na lotnisku nie zwrócą, bo każdy stan musiałby mieć swojego agenta na lotnisku, a gdyby to była firma, to za darmo tego nie zrobią. Pewnie się da, ale trzeba to załatwiać z urzędami tego stanu. Trochę więcej zachodu i chyba nie warto na taka sumę.
    NYC - ale teraz jak się wgłębiam to te 4 czy 4,5% to jest jakaś podstawa (miejska i stanowa) i to się łączy i jeszcze jest jakaś końcówka 0,35% na coś tam Nie wiem już zbyt skomplikowane to Założę jednak, że w sumie będzie 8,85%. Nadal wychodzi koło 730zł czyli dobrze Ja za oceanem kupuję sprzęt tylko w BH A co do sales taxu to poproszę żeby kupujący się dopytał w sklepie czy jeżeli jest turystą to może to jakoś odzyskać i jak - bo nie będę kupował tylko tego naleśnika i ogólnie by mi się opłacało
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Wygląda na to, że sales tax w New York City jest 8.625% i nie jest on w żaden sposób refundowany dla obcokrajowców.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy
    the silence is deafening

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cons
    Not internally focussing like most mirrorless lenses

Tia, naleśniki też mają wewnętrzne ogniskowanie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Cons
    Not internally focussing like most mirrorless lenses

Tia, naleśniki też mają wewnętrzne ogniskowanie?
    Przecież widać na zdjęciu Panasonica

To też jest dobre:
    Aperture not as wide as Panasonic equivalent pancake (F2.8 vs F1.7)

zwłaszcza, że tak lubiany w m43 "ekwiwalent" w zakresie głębi ostrości wymagałby, aby naleśnik Panasonica miał swiatło 1.4.

Nie napisali też nic o dystorsjach, które w przypadku Canona są minimalne. Natomiast w Panasonicu potężne (kolejna konsekwencja "ekwiwalentu", tym razem wynikająca z konieczności stosowania krótszej ogniskowej dla obiektywu standardowego).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I na koniec, byłbym zapomniał o cenie , za jednego Panasonica można mieć dwa Canony...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 06-07-2012 o 11:01 Powód: Automerged Doublepost

Strona 19 z 50 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów