Pokaż wyniki od 131 do 140 z 498

Wątek: Canon 40 f2,8 pancake.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ogniskowa wybitnie pod FF, a rozmiary pod APS albo bezlusterkowca. Trochę bez sensu. Skoro to ma być do 5D lub 1D, to dlaczgo nie zrobili nieco większego f/2?

f/2.8 jak na stałkę to żadna rewelacja. Na takie światło w stałce godzimy się dla gabarytów całości, a tu małe rozmiary obiektyw zrujnuje duże body FF.

Naleśniki to albo do bezlusterkowców gdzie otrzymujemy naprawdę mały zestaw, albo do body typu Pentax K5. A tu mamy naleśnika dedykowanego do 5D.
    Ja jak najbardziej widzę sens takiego rozwiązania, razem z piątką daje to "charakterystyczne" efekty, i kompaktowe rozmiary.

Podoba mi się i dla własnej amatorszczyzny, i jako backup do 50L do pracy. Światło mnie nie boli, a cena, wymiary i "brzytewka" działają bardzo na plus.

A co do pentax'a - zakładając, że w większości mamy już body canona, naleśnik 40mm kosztuje 1000zł. Body K-5 + naleśnik 21/2.4 - ok. 5.000. A głębia ostrości jeszcze większa. Bardziej się opłaca Fuji X100, ale znowu, kosztuje "troszkę" ponad 1000 zł :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ogniskowa wybitnie pod FF a nie pod APS
    40mm to fajny kąt widzenia
    ekwiwalent 64mm (40x1,6) to takie nijakie, za wąskie na standard, za szerokie na portret
    A ja głupi chce tego używać na FF do portretu. Co więcej, na co dzień robię portrety 50L, nieświadomy tego, że jest za szerokie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    No winietuje mocniej niż 24L.
    Taki urok naleśników. Można nie lubić winiety, ja bardzo lubię (tylko generowaną przez obiektyw, nie software) i już zacieram ręce :-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 28-06-2012 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów