Pokaż wyniki od 1 do 10 z 498

Wątek: Canon 40 f2,8 pancake.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ogniskowa wybitnie pod FF, a rozmiary pod APS albo bezlusterkowca. Trochę bez sensu. Skoro to ma być do 5D lub 1D, to dlaczgo nie zrobili nieco większego f/2?

f/2.8 jak na stałkę to żadna rewelacja. Na takie światło w stałce godzimy się dla gabarytów całości, a tu małe rozmiary obiektyw zrujnuje duże body FF.

Naleśniki to albo do bezlusterkowców gdzie otrzymujemy naprawdę mały zestaw, albo do body typu Pentax K5. A tu mamy naleśnika dedykowanego do 5D.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ogniskowa wybitnie pod FF, a rozmiary pod APS albo bezlusterkowca. Trochę bez sensu. Skoro to ma być do 5D lub 1D, to dlaczgo nie zrobili nieco większego f/2?

f/2.8 jak na stałkę to żadna rewelacja. Na takie światło w stałce godzimy się dla gabarytów całości, a tu małe rozmiary obiektyw zrujnuje duże body FF.

Naleśniki to albo do bezlusterkowców gdzie otrzymujemy naprawdę mały zestaw, albo do body typu Pentax K5. A tu mamy naleśnika dedykowanego do 5D.
    Ja jak najbardziej widzę sens takiego rozwiązania, razem z piątką daje to "charakterystyczne" efekty, i kompaktowe rozmiary.

Podoba mi się i dla własnej amatorszczyzny, i jako backup do 50L do pracy. Światło mnie nie boli, a cena, wymiary i "brzytewka" działają bardzo na plus.

A co do pentax'a - zakładając, że w większości mamy już body canona, naleśnik 40mm kosztuje 1000zł. Body K-5 + naleśnik 21/2.4 - ok. 5.000. A głębia ostrości jeszcze większa. Bardziej się opłaca Fuji X100, ale znowu, kosztuje "troszkę" ponad 1000 zł :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ogniskowa wybitnie pod FF a nie pod APS
    40mm to fajny kąt widzenia
    ekwiwalent 64mm (40x1,6) to takie nijakie, za wąskie na standard, za szerokie na portret
    A ja głupi chce tego używać na FF do portretu. Co więcej, na co dzień robię portrety 50L, nieświadomy tego, że jest za szerokie.
    Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    No winietuje mocniej niż 24L.
    Taki urok naleśników. Można nie lubić winiety, ja bardzo lubię (tylko generowaną przez obiektyw, nie software) i już zacieram ręce :-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 28-06-2012 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do pooglądania:

http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
    Moim skromnym zdaniem jak za te pieniądze to wstyd nie kupić
    Ostatnio edytowane przez duperel ; 28-06-2012 o 16:48 Powód: Automerged Doublepost
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A ja głupi chce tego używać na FF do portretu. Co więcej, na co dzień robię portrety 50L, nieświadomy tego, że jest za szerokie.
    Gorzej ja mam zamiar to kupić do cropa :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja jak najbardziej widzę sens takiego rozwiązania, razem z piątką daje to "charakterystyczne" efekty, i kompaktowe rozmiary.
    Rzeczywiście 5D plus naleśnik to kompaktowe rozmiary.
    Ciekawe do jakiej kieszeni taki zestaw upchasz?
    W spodniach nie bardzo, w polarze czy kurtce chyba też takich kieszeni nie znajdziesz, a jeśli nawet znajdziesz to średnio wygodne by to było. Samo body 5D trochę waży, chyba nawet więcej niż body do m43 plus 3 obiektywy. A najnowsza 5DmkIII jest cięższa niż 5DmkII i 5DmkI.

Pentax ma mniejsze body...
    O bezlusterkowcach nie wspominając.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...Ciekawe do jakiej kieszeni taki zestaw upchasz? ...
    jak się popieści to się zmieści
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Rzeczywiście 5D plus naleśnik to kompaktowe rozmiary...
    Piotr... porównójesz gabaryty FF z pentapryzmatem do bezlusterkowców z cropem x2???

Że tak zapytam - po co???

Oczywiście że po zapięciu takiego naleśnika do Piątki staje się ona bardziej kompaktowa gabarytowo.

No i jeśli miarą kompaktowości jest dla Ciebie warunek "upchnięcia do kieszeni",
    to życzę powodzenia

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Piotr... porównójesz gabaryty FF z pentapryzmatem do bezlusterkowców z cropem x2???

Że tak zapytam - po co???
    Może dlatego, że kolega tutaj jest ambasadorem Olka, a jako że ten ostatni jest w poważnych kłopotach finansowych no to trzeba go jakoś wspierać ;-).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Dzięki za link do Kai'a. Widać dokładnie, że jest bardzo mały postęp w szybkości AF (w stosunku do CDAF 7D), ale do konkurencji jeszcze daaaleko. Czekamy na kolejne danie. Na tą chwilę ani to dobre do Rebela ani do pełnej klatki; jako jeden uniwersalny lens.

BTW. Fajnie toto Kai podsumował: brak IS'a, wolny/porównywalny z ręcznym ostrzeniem autofokus. Szkło do wideo jak w mordę strzelił.
    the silence is deafening

Uprawnienia umieszczania postów