W ostatni weekend pobawiłem się trochę nowym naleśnikiem Canona oraz 35mm f/2 na body 5mk2.
Obydwa szkła są bardzo fajne, każde z nich ma swoje mocne i słabsze strony.
40mm jest ostrzejszy przy 2.8 także w centrum, jest mniejszy, lżejszy i lepiej wykonany, AF także sporo cichszy.
35mm z kolei ma z definicji lepsze światło o bardzo dobrej jakości oraz nieco mniejszą odległość ostrzenia. Do największych wad tego obiektywu trzeba zaliczyć bardzo głośny, choć w miarę szybki AF. To jest coś co mnie zraziło do tego obiektywu.
Jeśli potrzebujecie bezwzględnie światła 2 to 35mm to bardzo dobry wybór, jeśli nie to nowa 40-tka Canona jest nie do pobicia.
pozdrawiam,
Łukasz
czyli 35/1.4 i ta 40tka będą się pewnie znakomicie wymieniać/uzupełniać..
no nic.. zaryzykuję i tyle, najwyżej sprzedam jak stwierdzę że mi nie pasuje.. chociaż mam wrażenie że do zrobienia z piątki prawie kompaktabędzie fajny
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Arturs, pochwal się prosze efektami i wrażeniami, na pewno więcej jest nas tu z podobnym dylematem :-)
Canon i Fuji X
Kompakt wychodzi naprawdę bardzo fajny, nagle się okazuje, że możecie zabrać lustrzankę tam, gdzie wcześniej nie było szans.
W niedzielę wybrałem się z dzieciakami na wycieczkę rowerową po lesie i bezdrożach i robienie dynamicznych zdjęć z roweru nie było żadnym problemem. Z 24-105 bym się na to nie zdecydował.
pozdrawiam,
Łukasz
masz jakieś fotki gdzieś w sieci? chętnie bym spojrzał bo dokładnie takie samo zastosowanie planuję..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Wrzuciłem kilka na Picasa: https://picasaweb.google.com/1140133...92/22Lipca2012.
Nie znam dobrze tego serwisu, ale można chyba dowolnie powiększać zdjęcia oraz jest pełen opis
Ostatnio edytowane przez luk99pl ; 24-07-2012 o 15:56