Rozważam zakup tego szkiełka do studia. Bo 24 za szeroko, a 50 u mnie za wąsko. Zastanawia mnie jeszcze 35 2, ale bardziej skłaniam się na naleśnika. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z oboma?
Rozważam zakup tego szkiełka do studia. Bo 24 za szeroko, a 50 u mnie za wąsko. Zastanawia mnie jeszcze 35 2, ale bardziej skłaniam się na naleśnika. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z oboma?
Magia zdjęć
Na pełnej klatce to jest ogniskowa najkrótsza z normalnych. 35mm to już obiektyw szerokokątny. Przekątna małego obrazka 43,2mm
co ma być standardem, chociaż przyjęło się 50mm. W każdym razie 40mm jest bliższe 43,2 aniżeli 50.
Mam jeszcze pytanie, czy filtry wkręca się w tę część, która się wysuwa, czy na całość?
Pozdrawiam
the silence is deafening
Ze zdjęcia wygląda, że gwint jest w części ruchomej.
Pozdrawiam
Dokładnie tak jest.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
Ja też mam 24 i 50 i zastanawiałem się nad 35/2. Nie miałem 35 canona, ale po porównaniach kątów widzenia, 40mm jest mu bardzo bliskie. 35/2 to stara konstrukcja z niepewnymi rogami i jak to pokazuje the-digital...., 40mm ma dużo lepsze rogi na f/2.8 niż 35. Po drugie 40mm wciśnie się wszędzie np. do futerału z bateriami czy innymi drobiazgami, a 35 to już dodatkowy obiektyw i kłopot ;-). Dlatego wybrałem 40mm.
Tutaj jest całe zdjęcie te z motorkiem, które wcześniej wrzuciłem, zrobione na f/2.8, w DPP sharpness = 2 (0-10). Zobacz jakie ma dobre rogi.
http://www.lubawatv.nazwa.pl/szwajkowski/temp/04a.JPG
Co do AF narzekanie na jakiś dźwięk to już fanaberie. Praktycznie to samo co micro-USM w 50/1.4.
Jeszcze parę fotek z tego szkła w cz/b (dwa pierwsze ciut skadrowane), dla mnie idealna ogniskowa na ulice.
Zobacz jakie ma dobre rogi.
http://www.lubawatv.nazwa.pl/szwajkowski/temp/04a.JPG
To zdjęcie ze skuterem - rogi a nie brzegi są rzeczywiście niezłe jak na pełny otwór przysłony, ale ja wyraźnie widzę odrobinę gorszą ostrość. To oczywiście w ramach testu. W realnych kadrach jest to absolutnie pomijalne, a ja nawet takie rzeczy lubię bo kadr jest bardziej plastyczny (do czego przyczynia się też lekka winieta). Obiektyw może się podobać każdemu foto entuzjaście, takiemu jak ja.
Pozdrawiam
szwayko masz ff czy cropa? Też mam ten dylemat, 35/2 czy 40/2.8 tylko że na cropie właśnie i zastanawiam się czy to już nie za długo. No i szkoda trochę tego światła.
właśnie się zastanawiam nad tym szkłem na rower - mam niby 35L ale to kobyła w porównaniu z tym.. ze starą piątką byłoby jak znalazł..
nie ma ktoś tego w moim pobliżu coby popatrzeć na żywo (gietrzy)
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|