A na którym body to STM porównywałeś?
A na którym body to STM porównywałeś?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
It’s quieter on the T4i, but it’s not quiet at all on any other Canon body.
Fstoppers Reviews the Canon 40mm f/2.8 Pancake Lens | Fstoppers
the silence is deafening
No ale skoro to takie do niczego to sprzedaj i się nie męcz. Po co się tak wywnętrzać na forum?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak ktoś już kupił to mam takie pytanie: czy tubus, który się wysuwa z obudowy jest stabilny, czy się nie chwieje.
W 50 1,4 tubus, który się wysuwał był chwiejny i to mnie zraziło do 50-tki.
Pozdrawiam
Jest bardziej stabilny niż w 50 1.4, wysuwa się w przy robieniu zdjęcia z odległości mniejszej niż 1 m. Sample wrzucę jutro w nocy jak wrócę z wyjazdu.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
a jak wypada porównanie z 35kami Canona?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
W ostatni weekend pobawiłem się trochę nowym naleśnikiem Canona oraz 35mm f/2 na body 5mk2.
Obydwa szkła są bardzo fajne, każde z nich ma swoje mocne i słabsze strony.
40mm jest ostrzejszy przy 2.8 także w centrum, jest mniejszy, lżejszy i lepiej wykonany, AF także sporo cichszy.
35mm z kolei ma z definicji lepsze światło o bardzo dobrej jakości oraz nieco mniejszą odległość ostrzenia. Do największych wad tego obiektywu trzeba zaliczyć bardzo głośny, choć w miarę szybki AF. To jest coś co mnie zraziło do tego obiektywu.
Jeśli potrzebujecie bezwzględnie światła 2 to 35mm to bardzo dobry wybór, jeśli nie to nowa 40-tka Canona jest nie do pobicia.
pozdrawiam,
Łukasz
Udały się. Co do szkła i użycia polara. Akurat z 52mm miałem tylko B+W bez gwinta, a z racji tego, że do szkła nie ma osłony na tubus która by osłaniała filtr przed brudzeniem to jak odkładałem szkło do torby, etc to ciągle brudziłem, tłuściłem filtr. Heliopany też nie mają gwinta, a ich dekielki nasuwane spadają. Dlatego najlepiej do takich szkieł kupić Marumi. Mam Marumi w innych rozmiarach i są tak samo grube jak B+W slim, a mimo to mają gwint, na który można dekielek założyć.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 20-07-2012 o 12:01
Dzięki za zdjęcia szwayko, widać, że w dobrych rękach ten naleśnik jest wart swojej ceny![]()
lepsze jutro było wczoraj