Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
Na infolinii urzędu celnego powiedzieli, że wszystko co się wwozi do 430euro jest zwolnione z wszelkich opłat. 199$ + sales tax (4,5% - wydawało mi się, że 8 dlatego te ok. 730 w poprzedniej wypowiedzi). W sumie wychodzi koło 700zł. Ale możliwe, że oddadzą sales tax na lotnisku(coś jak zwrot vat dla podróznych). Tego mi nie umieli powiedzieć na infolinii.
A który to stan co ma 4.5% ? Możesz nabyć z Internetu i wtedy (np. na razie jeszcze Amazon) nie pobiorą podatku. Na lotnisku nie zwrócą, bo każdy stan musiałby mieć swojego agenta na lotnisku, a gdyby to była firma, to za darmo tego nie zrobią. Pewnie się da, ale trzeba to załatwiać z urzędami tego stanu. Trochę więcej zachodu i chyba nie warto na taka sumę.

A wracając do naleśnika, akurat trafił mi się przypalony. Trochę mnie zdziwił Lens Rentals, ze niby wszystkie egzemplarze dobre z małymi odchyłkami. Z Malezji, z dosyć nowym AF fly by wire i taka perfekcja?

Akurat mój egzemplarz z Amazon.com co dzisiaj przybył nie ostrzył do nieskończoności. W manual po prostu nie dało się dokręcić do końca. W fazowym AF trochę lepiej, ale też nie do końca. W LV na chwilę ostrzył do końca, po czym wracał i było mydło (potwierdzone niestety przez puszkę!).

No więc wybralem się do pobliskiego BestBuy nabyć drugi egzemplarz na 0.5 h przed zamknięciem. Owszem, był, ale tylko ostatni display. Sprawdzilem na sklepowym 60D w LV czy ostrzy na nieskończoność. Kupiłem goły w torbie plastykowej, tylko z deklami. Bez pudła i karty gwarancyjnej Canona ale z lekkim rabatem.

Ten ze sklepu działa prawidłowo, manualnie można przejść poza nieskończoność, i tak musi być. Ten z Amazon nie działa i do ostrości nie dochodzi (trzeba dopchnąć palcem). Oczywiście pojedzie z powrotem skąd przybył.

A morał z tego taki, że bardzo trudno byłoby to wykryć bez LV (ja zawsze testuję nowe obiektywy z LV i to nie jest pierwszy przypadek "drobnej wady"). Kto by się domyślił, że trzeba recznie wepchnąć obiektyw odrobinkę żeby bylo ostro. Zapewne 95% procent nabywców tego obiektywu po prostu by uznała, że z daleka to on niezbyt ostry jest. A bliżej ostrzy OK. Więc tym co to LV nie potrzebują i nie używają ja życzę miłych dni z bublami Canona. Enjoy!