No winietuje mocniej niż 24L.
Ogniskowa wybitnie pod FF, a rozmiary pod APS albo bezlusterkowca. Trochę bez sensu. Skoro to ma być do 5D lub 1D, to dlaczgo nie zrobili nieco większego f/2?
f/2.8 jak na stałkę to żadna rewelacja. Na takie światło w stałce godzimy się dla gabarytów całości, a tu małe rozmiary obiektyw zrujnuje duże body FF.
Naleśniki to albo do bezlusterkowców gdzie otrzymujemy naprawdę mały zestaw, albo do body typu Pentax K5. A tu mamy naleśnika dedykowanego do 5D.
Który będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki, sami zobaczycie! :-)
Tapatalk
Obiektyw stworzony z myślą o filmowaniu pod cropem a konkretnie pod 650D gdzie być może AF będzie działał podczas filmowania a wy go chcecie przypinać do 5d i 1D i narzekacie na to i tamto i owamto oraz oczekujecie obrazka dorównującego szkłom za 5-6 razy większe kwoty? Słońca za dużo zażyliście ?![]()
ogniskowa wybitnie pod FF a nie pod APS
40mm to fajny kąt widzenia
ekwiwalent 64mm (40x1,6) to takie nijakie, za wąskie na standard, za szerokie na portret
Ja jak najbardziej widzę sens takiego rozwiązania, razem z piątką daje to "charakterystyczne" efekty, i kompaktowe rozmiary.
Podoba mi się i dla własnej amatorszczyzny, i jako backup do 50L do pracy. Światło mnie nie boli, a cena, wymiary i "brzytewka" działają bardzo na plus.
A co do pentax'a - zakładając, że w większości mamy już body canona, naleśnik 40mm kosztuje 1000zł. Body K-5 + naleśnik 21/2.4 - ok. 5.000. A głębia ostrości jeszcze większa. Bardziej się opłaca Fuji X100, ale znowu, kosztuje "troszkę" ponad 1000 zł :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A ja głupi chce tego używać na FF do portretu. Co więcej, na co dzień robię portrety 50L, nieświadomy tego, że jest za szerokie.
Taki urok naleśników. Można nie lubić winiety, ja bardzo lubię (tylko generowaną przez obiektyw, nie software) i już zacieram ręce :-)
Ostatnio edytowane przez _igi ; 28-06-2012 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Do pooglądania:
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
Moim skromnym zdaniem jak za te pieniądze to wstyd nie kupić![]()
Ostatnio edytowane przez duperel ; 28-06-2012 o 16:48 Powód: Automerged Doublepost
1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner