Strona 10 z 50 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 498

Wątek: Canon 40 f2,8 pancake.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mujboze... uzytkowanie sprzetu Canona naprawde obniza kryteria jakosciowe "ladnego bokehu"...

mnie sie nie podoba. ale to tylko mnie, ja sie nie znam, wole stare OM-y czy Sigmofona niz stalki Canona
    Może dlatego, że patrzysz przez pryzmat zawartości? W innych okolicznościach przyrody bokeh może wypaść dużo korzystniej.

Możliwe że się nie znasz, a może się znasz (nie mnie oceniać) jednak Twoje zdanie się na forum liczy, więc napisz proszę że Twój 'wyrok' nie jest ostateczny
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Może dlatego, że patrzysz przez pryzmat zawartości? W innych okolicznościach przyrody bokeh może wypaść dużo korzystniej.

Możliwe że się nie znasz, a może się znasz (nie mnie oceniać) jednak Twoje zdanie się na forum liczy, więc napisz proszę że Twój 'wyrok' nie jest ostateczny
    ale dlaczego?

to szklo wyklada sie na tle, w ktorym jest wiele szczegolow. ladnie rysujaca stalka IMHO nie powinna produkowac (przynajmniej w wiekszosci przypadkow) tla odciagajacego uwage od ostrego tematu zdjecia. Sigmofon tak nie robi, nie robi tak np. Zuiko 50/1.8, nawet canonowski 50/1.8 w wielu przypadkach daje sobie rade. a 40/2.8 na praktycznie kazdym zdjeciu nie...

jakby nie kombinowal... 270 EUR za nowiutka stalke, mala i ostra jak zyletka to nie jest duzo. ciezko oczekiwac, zeby bokeh przy tym byl wybitny, zwlaszcza jak to nalesnik...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No niestety ale ten bokeh taki jednak mało apetyczny
    Zostaje szkło do streeta. f/11 i wszystko ostre
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Panowie, o czym wy tutaj dyskutujecie? To jest szkło dla amatorów a nie zawodowców i oceniać je należy kryteriami amatorów, którzy nie bardzo wiedzą co to jest bokeh a jedynie co to ostrość i ogólna żyleta. Krzywicie się jakby to było zawodowe szkło.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Panowie, o czym wy tutaj dyskutujecie? To jest szkło dla amatorów a nie zawodowców i oceniać je należy kryteriami amatorów,
    no zgoda... w Canonie generalnie czerwone paski sa dla pro.

którzy nie bardzo wiedzą co to jest bokeh a jedynie co to ostrość i ogólna żyleta.
    a to niby czemu?

amator - ktos kto nie zarabia na fotografii.
    profesjonalista - ktos, kto sie z robienia zdjec utrzymuje.

z poziomem umiejetnosci i wiedza techniczna nt sprzetu/fotografii jest to luzno skorelowane. zwlaszcza jesli uwzgledni sie, ze ogromna wiekszosc profesjonalnych fotografow to zwyczajni kotleciarze, ktorych poziom umiejetnosci jest czesto niepowalajacy (delikatnie rzecz ujmujac)...

jesli natomiast chodzilo Ci o to, ze szklo jest budzetowe, dla uzytkownika nie bedacego onanista... to sie w pelni zgadzam.

natomiast mnie osobiscie chodzi o swoj wlasny przypadek. podoba mi sie szklo male i lekkie, swiatlo f/2.8 w zupelnosci wystarcza. ale przy takim bokehu go nie kupie, wole jednak Sigmofona z jego wadami gabarytowymi.

Krzywicie się jakby to było zawodowe szkło.
    w moim osobistym przypadku - kupilbym, gdyby ladniej rysowalo. tak nie jest, wiec nie kupie. jakie to szklo jest czy nie, chodzi mi wylacznie o moje wlasne wymagania. a tych nie spelnia... mogloby miec, jak dla mnie, gorsza ostrosc i nawet wiekszy gabaryt, ale nie moze tak brzydko rysowac... wiec jestem 270 EUR do przodu, zona sobie buty albo torebke kupi
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

akustyk,
    bokeh to ściema!
    coś jak analogowe ciepło lampowych wzmacniaczy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    akustyk,
    bokeh to ściema!
    coś jak analogowe ciepło lampowych wzmacniaczy
    a pewnie ze sciema... wiadomo, ze tylko maniacy widza jakies roznice miedzy takim sigmofonem a np 24-105...

http://akustyk.fc.pl/temp/sigmofon.jpg

http://akustyk.fc.pl/temp/24105.jpg

:razz:

EDIT: ale zeby nie znecac sie tylko na 24-105... rekordzista wsrod nowych szkiel jest wytwor Nikona 24-120/4... i to jest naprawde killer...
    http://charlielima.zenfolio.com/img/...20406909-5.jpg
    http://dc.watch.impress.co.jp/cda/st.../boke_f020.jpg
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-06-2012 o 22:12
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

profesjonalista to ktoś, kto nie musi robić dobrych zdjęć, ale musi mieć zapłacone
    a amator... nawet za darmo zrobi dobre

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Tutaj porównanie z voitkiem 40mm f/2.0

http://photopensieve.blogspot.com/20...-40mm-f20.html

Coś już napisał

Domyślnie

cena w polsce 999zl, ale na razie brak dostepnosci.

Strona 10 z 50 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów