Hm mysle, ze nie zawsze - jak fota jest dobrze naswietlona to jest oki - no chyba, ze wyraznie mimo wysokiego ISO jest niedoswietlona to wtedy raczej bez NI nidyrydy;-)Zamieszczone przez Encor
Hm mysle, ze nie zawsze - jak fota jest dobrze naswietlona to jest oki - no chyba, ze wyraznie mimo wysokiego ISO jest niedoswietlona to wtedy raczej bez NI nidyrydy;-)Zamieszczone przez Encor
5D + L
Ja tam wolę nawet lekki szum niż żeby psuć zdjęcie. A jeżeli już psuć to tylko dobrze skonfigurowanym NI.
DSLRs & lenses
4. Często pod stofena wkładam folie korekcyjne, żeby się zgrać z żarówkami w kościele, ew. z halogenem kamerzysty. Zdjęcia w świetle mieszanym prezentuje się najczęściej jako czarno białe - a to dlatego, że nie zawsze da się przyjemnie zgrać "niebieskość" lampy błyskowej z "żółcią" halogenów. Folia pozwala się dopasować
- czy ktoś mógłby trochę szerzej o tym napisać jaki kolor do jakiego światła itp.
Bardzo proszę. Wystarczą trzy filtry:Zamieszczone przez Fabik
205 CTO - http://www.leefilters.com/LPFD.asp?PageID=274
206 CTO - http://www.leefilters.com/LPFD.asp?PageID=279
245 Half Plus Green - http://www.leefilters.com/LPFD.asp?PageID=262
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Dzięki- trochę to dla mnie skąplikowane ale spróbuję to rozszyfrować
Canon
Witam
Pozwólcie, że po przeczytaniu wątku podłączę się z moim problemem.
Otóż, zostałem poproszony o focenie na ślubie siostry mojej żony w małym, bardzo, bardzo ciemnym kościele (fotki poniżej)
Pojechałem do kościółka i poporsiłem księdza, żeby włączył mi na parę minut oświetlenie jakie będzie na ślubie. Bardzo miły, starszy ojczulek ucieszył się, że może pomóc i jeszcze mi doradzał co warto w kościele sfocić![]()
Zdjęcia robiłem bez lampy (exify z parametrami do każdej fotki) i jestem deczko przestraszonyJest cholernie ciemno !! Dopiero ISO 800 / 1600 i czasy rzędu 1/10 - 1/40
![]()
Wszystko będzie poruszone jeszcze jak dojdzie stres na ceremonii. Dodatkowym problemem jest różnorakie oświetlenie, zarówno halogeny (2 nad ołtarzem) jak i światło z żarówek (boczne, słabiutkie i jeden pajączek przed ołtarzem). Generalnie - MASKRA
![]()
Oto fotki:
nawa główna 1
nawa główna 2
ołtarz
Próbowałem z Tamronem 28-75 oraz lampa 580ex + stofen (na zdjęciach bez lampy, światło halogenowe + żarówki, oświetlenie na ceremonię)
Zastanawiam się jeszcze, czy do fotografowania pary młodej nie lepszy efekt byłby z lampą z wysuniętym białym odbłyśnikiem tudzież ze stofenem. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zakupić TEGO SOFTBOXA zamiast stofena
Dodam jeszcze, że Młodzi nie mają zamiaru brać i płacić za "profesjonalistę" tylko proszą mnie. Próbowałem z panią młodą plenerku i była bardzo zadowolona, z prób w kościele też. Ale ja nie jestem (przynajmniej z kościoła) :-( Możecie mi coś doradzić, może coś źle robię? Te długie czasy i ciemności mnie przerażają.
Poza tym zdjęcia są jakieś nieostre. Przy tym mroku, focus się gubi. manulanie też ciężko dostroić, bo jest CIEMNO !! a jeszcze drżenie ręki na długich czasach...
Bardzo liczę na Waszą pomoc. Jeszcze nigdy nie robiłem w tak ciemnym kościele.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Loram ; 19-06-2006 o 09:37
Jeśli dobrze myśle to w 350D przy wyłączeniu błyskawki, automatycznie wyłanczasz wspomaganie AF z lampy. Dla tego też absolutnie nie radze tego robić.
Czy dogadałeś się co do formatu odbitek ? Jeśli państwo młodzi zadowolą się z kościoła odbitkami 10x15 to śmiało możesz śmigać na ISO 1600, jeśli 13x18 to też 1600 da radę, a szum będzie całkiem racjonalny przy małym odszumianiu RAWa. Jeśli chcą większe odbitki to musisz im to wybić z głowy
Widzę że w około ołtarza jest ciasno, a to znaczy że 28-75 da ci popalić i musisz być tego świadomy.
W tym kościele wszystko włącznie z sufitem jest maxi kolorowe, odbijanie więc odpada bo będziesz miał kosmiczne zafarby. Pozostaje więc softbox lub duży odbłyśnik. Co do softboxa się nie wpowiadam bo nie sprawdzałem natomiast jeśli chodzi o odbłyśnik to polecam zapomnieć o tej wysówanej płyce i doczepić na gumkach coś większego, tak z 2,5x tej powierzchni co największa ścianka lampy (taki mały odbłyśnik jak ten wysówany sprawdza się gdy zasadniczo odbijasz od sufitu, a odbłyśnikiem rozjaśniasz tylko cienie pod oczami). Kształt odbłyśnika taki żeby wystawał z 2 cm na boki palnika i reszta powierzchni do góry. Jak będziesz błyskał z bliska palnikiem pochylonym na 70-75 stopni (nie pamiętam gdzie 580ex ma blokadę) cienie ładnie się będą chowały i efekt będzie chyba lepszy niż na tej próbce softboxa.
Ostatnia sprawa balans bieli, na tych fotkach które umieściłeś wygląda to całkiem dobrze i naturalnie więc tym bym się nie martwił.
Ostatnio edytowane przez LFB ; 19-06-2006 o 14:33
Otóż to! Patrzę tak na te twoje zdjęcia i szukam ostrych cieni (od zewnętrznej lampy) którę powinny być a nie ma. Robienie zdjęć w pionie z lampą to generalnie ciężka sprawa. Lampa wtedy nie jest równo z osią obiektywu i cienie wychodzą na boki. Czy mógłbyś wrzucić fotki jak to wygląda przymocowane do aparatu (razem z lampą) w dwóch pozycjach (pion, poziom). Ciekaw jestem o ile też wzrasta wysokość położenia palnika od body.Zamieszczone przez Duty
A jeśli chodzi o foty, które zaprezentowałeś - to bardzo porządne. Można pozazdrościć efektów.
Jak to generalnie jest? Sam nie porównywałem. Czy rzeczywiście tak to wygląda jak pisze Duty?Zamieszczone przez Duty
Wydaję mi się, że foty z kościoła mogą być zaszumione delikatnie. Jakoś tak pasuje to do siebie - tworzy klimatZamieszczone przez Mikołaj
Chyba naoglądałem się za dużo sesji robionych na analogu Hasselami i innymi :-D
BTW - przecież nasz Canony nie szumiąZamieszczone przez Zielony
![]()
(nie to co te złe, przebrzydłe produkty żółtej stajni). Czerwony górą
![]()
DSLRs & lenses
kościół max 13x18 a najprawdopodobniej 10x15 także luz.Zamieszczone przez LFB
Próbowałem 28-75 z boku ołtarza i z za ołtarza i myślę, że będzie OK.Zamieszczone przez LFB
Odbijanie od sufitu odpada. Raz, że wysoko, to jeszcze te zafarbyZamieszczone przez LFB
![]()
Też mi się tak wydaje. Najbardziej martwią mnie długie czasy i ewentualne rozjazdy ostrości przy tym świetle.Zamieszczone przez LFB