600 to troche malo za to wszystko co powyzejZamieszczone przez shaqi
skoro jednak lubisz dzialalnosc charytatywna, to nie marudz, ze nie masz za co szkiel kupic
![]()
600 to troche malo za to wszystko co powyzejZamieszczone przez shaqi
skoro jednak lubisz dzialalnosc charytatywna, to nie marudz, ze nie masz za co szkiel kupic
![]()
Wow wszystko razem 600pln i jeszcze w tym odbitki !! Rany jak dla mnie to minimum 1,5k i nawet nie próbował bym się do tego brać za mniej. Pomyśl czy naprawde taka cena ma sens ? Mam nadzieje że robisz w jpg i dajesz foty jakie są bez obróbki, bo jeśli nie to kolejne kilka(naście) godzin obróbki daje tak śmieszną stawkę godzinową że to sie w głowie nie mieści (ale może ja mam za małą głowę) Pozdrawiam i życze lepiej płatnych zleceń
![]()
ja mam nadzieje, ze robisz jednak w rawie, bo to daje nadzieje na lepiej platne zlecenia w przyszlosci. to, ile bedziesz mogl wziac za slub w przyszlosci, zalezy od jakosci zdjec jakie robisz teraz. robienie czegos byle jak tylko dlatego, ze malo placa nie jest dobrym rozwiazaniem (dotyczy tego co napisal LFB)
sven --> nie zrozum mnie źle ja broń Boże nie sugeruje robienia zdjęć ślubnych w jpg jako poprawnego zachowania, jednak jeśli ktoś robi cały pakiet i ma z tego 200 zł zysku to chyba nie może robić inaczej niż w jpg i kończyć obróbkę w momencie wyzwolenia migawki.
Ja bym tak nie mógł (robić w jpg i lać na to co wyszło) ale nie mógł bym też robić tego za tak marne pieniądze. Domyślam się że shaqi nie robi w jpg, i jesli mam rację to mam podziw dla jego wytrwałości i współczuje takich stawek, bo to naprawde nie jest praca tylko działalność charytatywna.
shaqi --> zgromadź sobie portfolio i naprawdę przemyśl swoją strategię cenową.
Ostatnio edytowane przez LFB ; 27-07-2006 o 10:59
A wydawało mi sie ze juz nikt nie schodzi ponizej 1 000 PLN. Szanowni koledzy.... nie płaczcie potem ze na aparat nie starcza albo ze wujek młodej robił sobie swoje fotki ze slubu 5D z 24-105 a wy ,350D i byliscie stremowami... i zdjecia wam nie wychodzily .... bo sprzet zawiódł ...Zamieszczone przez LFB
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
robie raw okolo 5GB danych jeden slubZamieszczone przez sven
wybieram 60 sztuk
wywoluje i lekka obrobka 5-10 min kazde zdjecie bez kombinowania
(no chyba ze pani mloda jakis pulpet to dla siebie do portfolio ja troche odchudzam czy tez usuwam syfy z czoła)
jak zrobie z 10 moze 15 slubow to nie bede bral 600pln tylko 2k
wiem ze u mnie w regionie najtansze studio za 60 zdjec wzielo by 1800 zlotych a jak ogladalem ich foty to niczym szczegolnym nie blyszcza
wiec moze robie to narazie jako wolontariat ale kiedys moze cos skapnie z tego na jiekies 1DS MII i kilka szkiel.![]()
a tym czasem od czegos czeba zaczac. ludziom sie zdjecia podobaja, poczta pantoflowa zaczyna dzialac a do tego w starym domu zrobilem remont i mam studio wiec kto wie moze sie to wszystkosplaci kiedys
ale narazie jak w podpisie amator przez duze A
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
poczatkujacy biora malo - psuja rynek, profi inkasuja kupe kasy i marudza o psuciu cen, ale zastanawiam sie czy swoje pierwsze sluby tez focili za 2k![]()
![]()
tylko popatrzcie jak ci prfi slubni za 2k pln tez pracuja.
czesto nawet lustrzanki nie maja
ostatnio widzialem takiego (zaklad otwatry cos kolo 1920 roku) z hybryda sony dcs chyba 757 czy cos takiego z taka luneta sprzodu nieproporcjonalna. i pstrykal na zabawie z wbudowanej lampy.:sad:
i kto tu psuje rynek biora 2tysiaki i daja gowno warte zdjecia.
ja biore 600 i wydaje mi sie ze mam lepsze a rynek to zweryfikuje
jesli bede mial wiecej klientow podniose ceny, stopniowo oczywiscie
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
Zamieszczone przez nastier
pierwsze sluby lepiej zrobic za "dziekuje". jezeli z czasem jakosc zdjec bedzie ok. mozna sobie zazyczyc 1,5 k czy 2k. jezeli ktos zaczyna od 600 to najczesciej tez tak konczy.
Zamieszczone przez shaqi
a widziales zdjecia tego fotografa? jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc, ze ktos za jak to okreslasz "gowniane zdjecia" chce placic 2k skoro gdzie indziej moze miec je za 600? moze raczej facet gownianym aparatem potrafi zrobic przyzwoita fote?