Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 125

Wątek: Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor
    No wiadomo że w kościele niżej ISO800 nie schodzisz raczej - ale nawet w Canonie potrzeba potem jeszcze z reguły przepuścić zdjęcia przez jakiś soft odzszumiający
    Hm mysle, ze nie zawsze - jak fota jest dobrze naswietlona to jest oki - no chyba, ze wyraznie mimo wysokiego ISO jest niedoswietlona to wtedy raczej bez NI nidyrydy;-)
    5D + L

Bywalec

Domyślnie

Ja tam wolę nawet lekki szum niż żeby psuć zdjęcie. A jeżeli już psuć to tylko dobrze skonfigurowanym NI.
    DSLRs & lenses

Coś już napisał Awatar Fabik
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

4. Często pod stofena wkładam folie korekcyjne, żeby się zgrać z żarówkami w kościele, ew. z halogenem kamerzysty. Zdjęcia w świetle mieszanym prezentuje się najczęściej jako czarno białe - a to dlatego, że nie zawsze da się przyjemnie zgrać "niebieskość" lampy błyskowej z "żółcią" halogenów. Folia pozwala się dopasować
    - czy ktoś mógłby trochę szerzej o tym napisać jaki kolor do jakiego światła itp.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fabik
    czy ktoś mógłby trochę szerzej o tym napisać jaki kolor do jakiego światła itp.
    Bardzo proszę. Wystarczą trzy filtry:

205 CTO - http://www.leefilters.com/LPFD.asp?PageID=274

206 CTO - http://www.leefilters.com/LPFD.asp?PageID=279

245 Half Plus Green - http://www.leefilters.com/LPFD.asp?PageID=262
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Coś już napisał Awatar Fabik
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Dzięki- trochę to dla mnie skąplikowane ale spróbuję to rozszyfrować
    Canon

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Mały, b.ciemny kościół :-(

Witam

Pozwólcie, że po przeczytaniu wątku podłączę się z moim problemem.
    Otóż, zostałem poproszony o focenie na ślubie siostry mojej żony w małym, bardzo, bardzo ciemnym kościele (fotki poniżej)
    Pojechałem do kościółka i poporsiłem księdza, żeby włączył mi na parę minut oświetlenie jakie będzie na ślubie. Bardzo miły, starszy ojczulek ucieszył się, że może pomóc i jeszcze mi doradzał co warto w kościele sfocić
    Zdjęcia robiłem bez lampy (exify z parametrami do każdej fotki) i jestem deczko przestraszony Jest cholernie ciemno !! Dopiero ISO 800 / 1600 i czasy rzędu 1/10 - 1/40 Wszystko będzie poruszone jeszcze jak dojdzie stres na ceremonii. Dodatkowym problemem jest różnorakie oświetlenie, zarówno halogeny (2 nad ołtarzem) jak i światło z żarówek (boczne, słabiutkie i jeden pajączek przed ołtarzem). Generalnie - MASKRA

Oto fotki:

nawa główna 1

nawa główna 2

ołtarz

Próbowałem z Tamronem 28-75 oraz lampa 580ex + stofen (na zdjęciach bez lampy, światło halogenowe + żarówki, oświetlenie na ceremonię)

Zastanawiam się jeszcze, czy do fotografowania pary młodej nie lepszy efekt byłby z lampą z wysuniętym białym odbłyśnikiem tudzież ze stofenem. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zakupić TEGO SOFTBOXA zamiast stofena

Dodam jeszcze, że Młodzi nie mają zamiaru brać i płacić za "profesjonalistę" tylko proszą mnie. Próbowałem z panią młodą plenerku i była bardzo zadowolona, z prób w kościele też. Ale ja nie jestem (przynajmniej z kościoła) :-( Możecie mi coś doradzić, może coś źle robię? Te długie czasy i ciemności mnie przerażają.

Poza tym zdjęcia są jakieś nieostre. Przy tym mroku, focus się gubi. manulanie też ciężko dostroić, bo jest CIEMNO !! a jeszcze drżenie ręki na długich czasach...

Bardzo liczę na Waszą pomoc. Jeszcze nigdy nie robiłem w tak ciemnym kościele.
    Z góry dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Loram ; 19-06-2006 o 09:37

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli dobrze myśle to w 350D przy wyłączeniu błyskawki, automatycznie wyłanczasz wspomaganie AF z lampy. Dla tego też absolutnie nie radze tego robić.
    Czy dogadałeś się co do formatu odbitek ? Jeśli państwo młodzi zadowolą się z kościoła odbitkami 10x15 to śmiało możesz śmigać na ISO 1600, jeśli 13x18 to też 1600 da radę, a szum będzie całkiem racjonalny przy małym odszumianiu RAWa. Jeśli chcą większe odbitki to musisz im to wybić z głowy
    Widzę że w około ołtarza jest ciasno, a to znaczy że 28-75 da ci popalić i musisz być tego świadomy.
    W tym kościele wszystko włącznie z sufitem jest maxi kolorowe, odbijanie więc odpada bo będziesz miał kosmiczne zafarby. Pozostaje więc softbox lub duży odbłyśnik. Co do softboxa się nie wpowiadam bo nie sprawdzałem natomiast jeśli chodzi o odbłyśnik to polecam zapomnieć o tej wysówanej płyce i doczepić na gumkach coś większego, tak z 2,5x tej powierzchni co największa ścianka lampy (taki mały odbłyśnik jak ten wysówany sprawdza się gdy zasadniczo odbijasz od sufitu, a odbłyśnikiem rozjaśniasz tylko cienie pod oczami). Kształt odbłyśnika taki żeby wystawał z 2 cm na boki palnika i reszta powierzchni do góry. Jak będziesz błyskał z bliska palnikiem pochylonym na 70-75 stopni (nie pamiętam gdzie 580ex ma blokadę) cienie ładnie się będą chowały i efekt będzie chyba lepszy niż na tej próbce softboxa.
    Ostatnia sprawa balans bieli, na tych fotkach które umieściłeś wygląda to całkiem dobrze i naturalnie więc tym bym się nie martwił .
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 19-06-2006 o 14:33

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Najważniejsze jest dla mnie takie ustrojstwo: http://www.custombrackets.com/script...p?idproduct=28

Lampa jest zawsze u góry, nawet przy zdjęciach w pionie.
    Otóż to! Patrzę tak na te twoje zdjęcia i szukam ostrych cieni (od zewnętrznej lampy) którę powinny być a nie ma. Robienie zdjęć w pionie z lampą to generalnie ciężka sprawa. Lampa wtedy nie jest równo z osią obiektywu i cienie wychodzą na boki. Czy mógłbyś wrzucić fotki jak to wygląda przymocowane do aparatu (razem z lampą) w dwóch pozycjach (pion, poziom). Ciekaw jestem o ile też wzrasta wysokość położenia palnika od body.

A jeśli chodzi o foty, które zaprezentowałeś - to bardzo porządne. Można pozazdrościć efektów.

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Lepiej też ustawić czułość 1600 lub 3200 niż z RAWa na czułości 800 "wyciągać" ekspozycję o 1 lub 2 EV - mniejsze szumy będą.
    Jak to generalnie jest? Sam nie porównywałem. Czy rzeczywiście tak to wygląda jak pisze Duty?

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj
    Ja tam wolę nawet lekki szum niż żeby psuć zdjęcie. A jeżeli już psuć to tylko dobrze skonfigurowanym NI.
    Wydaję mi się, że foty z kościoła mogą być zaszumione delikatnie. Jakoś tak pasuje to do siebie - tworzy klimat Chyba naoglądałem się za dużo sesji robionych na analogu Hasselami i innymi :-D

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony
    Wydaję mi się, że foty z kościoła mogą być zaszumione delikatnie. Jakoś tak pasuje to do siebie - tworzy klimat Chyba naoglądałem się za dużo sesji robionych na analogu Hasselami i innymi :-D
    BTW - przecież nasz Canony nie szumią (nie to co te złe, przebrzydłe produkty żółtej stajni). Czerwony górą
    DSLRs & lenses

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Czy dogadałeś się co do formatu odbitek ? Jeśli państwo młodzi zadowolą się z kościoła odbitkami 10x15 to śmiało możesz śmigać na ISO 1600, jeśli 13x18 to też 1600 da radę, a szum będzie całkiem racjonalny przy małym odszumianiu RAWa.
    kościół max 13x18 a najprawdopodobniej 10x15 także luz.

Widzę że w około ołtarza jest ciasno, a to znaczy że 28-75 da ci popalić i musisz być tego świadomy.
    Próbowałem 28-75 z boku ołtarza i z za ołtarza i myślę, że będzie OK.

W tym kościele wszystko włącznie z sufitem jest maxi kolorowe, odbijanie więc odpada bo będziesz miał kosmiczne zafarby. Pozostaje więc softbox lub duży odbłyśnik. Co do softboxa się nie wpowiadam bo nie sprawdzałem natomiast jeśli chodzi o odbłyśnik to polecam zapomnieć o tej wysówanej płyce i doczepić na gumkach coś większego, tak z 2,5x tej powierzchni co największa ścianka lampy (taki mały odbłyśnik jak ten wysówany sprawdza się gdy zasadniczo odbijasz od sufitu, a odbłyśnikiem rozjaśniasz tylko cienie pod oczami). Kształt odbłyśnika taki żeby wystawał z 2 cm na boki palnika i reszta powierzchni do góry. Jak będziesz błyskał z bliska palnikiem pochylonym na 70-75 stopni (nie pamiętam gdzie 580ex ma blokadę) cienie ładnie się będą chowały i efekt będzie chyba lepszy niż na tej próbce softboxa.
    Odbijanie od sufitu odpada. Raz, że wysoko, to jeszcze te zafarby

Ostatnia sprawa balans bieli, na tych fotkach które umieściłeś wygląda to całkiem dobrze i naturalnie więc tym bym się nie martwił .
    Też mi się tak wydaje. Najbardziej martwią mnie długie czasy i ewentualne rozjazdy ostrości przy tym świetle.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów