Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 125

Wątek: Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    Też mi się tak wydaje. Najbardziej martwią mnie długie czasy i ewentualne rozjazdy ostrości przy tym świetle.
    Ja jakos nie uzywam odblysnikow w kosciele, raz ze i tak nie ma sufitu, drugi raz za bardzo zwracam uwage z takimi kartami A4. Normalnie lampa na wprost.
    ISO zawsze 400. Staram sie nie wychodzic z ekspozycja ponizej 2EV, bo wtedy blysk nie dominuje w kadrze.
    A czasy 1/30-1/90 zaleznie od szkla i sceny.

Skolei na imprezach gdzie jestem bardzo blisko ludzi i jest sufit to zawsze mam odblysnik. No chyba ze jest bardzo jasno, wtedy blysk jest tylko do cieni i nie ma sensu sie meczyc i mam lampe na wprost.

Jesli ekspozycja jest juz ponizej te 3EV, to nie ma rady - odblysnik pod katem 45 stopni, wiecej swiatla do przodu, bo i tak sufitu brak, wiec po marnowac luxy.

Moje galerie znajdziesz tutaj, moze cos Ci pomoga:
    http://www.szwayko.republika.pl/slubne/slubne.html

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko
    Moje galerie znajdziesz tutaj, moze cos Ci pomoga:
    http://www.szwayko.republika.pl/slubne/slubne.html
    Dzięki za wszystkie rady. Od sufitu odbijac nie będę, bo wysoko i ostro malowany więc zafarby koszmarne. Pozostaje mi albo odbłyśnik/stofen i 45st albo stofen i na wprost. Pierwsze ujęcia dadzą mi odpowiedź ;-)
    Galerię obejrzałem. Fajne foty
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Mam pytanie do osob, ktore robia zdjecia na slubach, ile aparatow i jakie szkla zabieracie?

Bywalec

Domyślnie

Jak dla mnie 2 body to optimum, więcej to już może być mało praktyczne (przynajmniej dla mnie). Generalnie jak ktoś jest zwolennikiem uniwersalności to 5D+28-300 L USM jest świetnym zestawem (ale z doświadczenia wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia, a raczej - uniesienia, ale ja tam mało reprezentacyjny jestem, słaby itd. ).

A jak ważniejsza jest jakość - jest masa obiektywów - 17-40, 24-70, 28-75 (TAMRON ), 70-200.
    DSLRs & lenses

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Dwa body to zdecydowanie opcja najrozsadniejsza. Nawet jesli drugim nie bedzie kolejna piatka czy jedynka a jakis analog przyzwoity to zawsze to jakies zabezpieczenie... Ba... Lepsze foty z jakiegos kompaktowego G3/G5 (lampa jednak potrzebna) jak nic.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

DUTY

podoba mi sie w Twoich fotkach to ze sa one czyste//// znaczy sie maja czyste biele..... bo wiem jak takie cos trudno osiagnac......

mam pytanie,,,, czy nie kusi cie wpuszcanie cielego swiatla w zdjecia z kosciola....
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ta fotka oddaje w pełni polskie klimaty focenia na ślubach chodzi o swoiskie tło stworzone z domorosłych fotoamatorów

spora konkurencja Duty

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj
    Jak dla mnie 2 body to optimum, więcej to już może być mało praktyczne (przynajmniej dla mnie). Generalnie jak ktoś jest zwolennikiem uniwersalności to 5D+28-300 L USM jest świetnym zestawem (ale z doświadczenia wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia, a raczej - uniesienia, ale ja tam mało reprezentacyjny jestem, słaby itd. ).

A jak ważniejsza jest jakość - jest masa obiektywów - 17-40, 24-70, 28-75 (TAMRON ), 70-200.
    uwazam jak wyzej ze najlepszy zestaw 17-40 24-70 70-200

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dwa body to zdecydowanie opcja najrozsadniejsza. Nawet jesli drugim nie bedzie kolejna piatka czy jedynka a jakis analog przyzwoity to zawsze to jakies zabezpieczenie... Ba... Lepsze foty z jakiegos kompaktowego G3/G5 (lampa jednak potrzebna) jak nic.
    ja z kolei uwazam ze nie body zapasowe ale body z innym szklem uzupelniajacym

pierwsze body zalozmy podstawowe szklo 24-70 a na drugim do zblizen 70-200

nie trzeba wtedy zmieniac szybko szlka i nie przegapimy kluczowego momentu
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    ja z kolei uwazam ze nie body zapasowe ale body z innym szklem uzupelniajacym
    pierwsze body zalozmy podstawowe szklo 24-70 a na drugim do zblizen 70-200
    nie trzeba wtedy zmieniac szybko szlka i nie przegapimy kluczowego momentu
    Zgadzam sie z Toba.

Jesli ktos moze sobie pozwolic na dwie puszki (najlepiej cyfrowe, do tego druga lampa, obiektywy, karty) to jak najbardziej to wskazane. Ale trzeba zauwazyc, ze sporo "fotografow" w naszym kraju wybiera sie na takie imprezy z (w porywach) 300D z kitem. Milo by bylo zeby taki "profesjonalista", skoro juz ma cennik, mial tez do kompletu jakas gwarancje, ze z kosciola cos wyniesie wiecej jak rozlozone rece i tekst "no bo mi sie popsulo".

Jeszcze lepszym obyczajem jaki panuje np. w USA (a nadal u nas nieznanym) jest to, ze fotografowie chodza parami. Wtedy nie ma "bo ja stalem w innym miejscu".

Ale rynek mamy jaki mamy. Sprzedajemy sie pol darmo albo i po kosztach. Wtedy ciezko bywa uciulac nawet na 300D z kitem... Nie mowiac o zapasie.

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    uwazam jak wyzej ze najlepszy zestaw 17-40 24-70 70-200
    To trzecie mozna sobie od biedy darowac, ale dwa pierwsze to super sprawa. Wszystko tez zalezy czy to crop czy FF.
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Dwa body to minimum, ja sie zastanawiam czy 4 zabrac czy moze 3 wystarcza. Czy dluga lufa jest potrzebna? Mam tylko sigme 70-300 i do kosciola nie ma sensu jej targac, bo nie poradzi sobie. Chce zabrac 5D + 17-40, 10D + 28-75, 350 + 50. Mam jeszcze analoga i do niego moglabym podpiac sigme. Zdjec nie bede sama robic to nie bedzie problemu z targaniem sprzetu.

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów