Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 125

Wątek: Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Są zestawy folii Lee w Raysfoto – zamówiłem telefonicznie i szybko przysłali.
    Dzięx

45 stopni tylko w pomieszczeniach z niskim sufitem. W kościele unoszę tylko tyle, żebym usłyszał, że palnik zmienił położenie – nie ma czasu ręcznie zmieniać kąta.
    Ostatnio zanabyłem Lastolite Micro Apollo. Myslę, że efekty z niego są dość przyzwoite. Poniżej przykładzik... ciekawe co myślicie...

Najważniejsze jest dla mnie takie ustrojstwo: http://www.custombrackets.com/script...p?idproduct=28
    To jest coś czego szukam, choć zastanawiałem się bardziej nad czymś w rodzaju Stroboframe Quick Flip. Są takie szyny dostępne gdzieś w Polsce? Bo ciągle szukam i kiła - są tylko szyny Hamy, a to nie to, o co mi chodzi - nie mają mozliwości obracania lampy.
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Czy masz może gdzieś w Internecie umieszczone swoje zdjęcia i zechciał byś podać do nich link ?
    Właśnie jestem na etapie przygotowywania fotek do www naszego studia. Póki co - jest tu 68 szt. (kilka nie moich - wspólnika).
    Docelowo ma być ponad 200 - wtedy po selekcji powstanie stronka flashowa i w htmlu.
    Już dawno powinna być...

EDIT: w htmlu już jest:
    http://www.adstudio.com.pl

Cytat Zamieszczone przez Encor
    Ostatnio zanabyłem Lastolite Micro Apollo. Myslę, że efekty z niego są dość przyzwoite. Poniżej przykładzik... ciekawe co myślicie...
    (...)
    To jest coś czego szukam, choć zastanawiałem się bardziej nad czymś w rodzaju Stroboframe Quick Flip. Są takie szyny dostępne gdzieś w Polsce? Bo ciągle szukam i kiła - są tylko szyny Hamy, a to nie to, o co mi chodzi - nie mają mozliwości obracania lampy.
    Nie masz stresu związanego z używaniem tak dużego rozpraszacza w kosciele? Efekt całkiem całkiem – ale to samo uzyskasz stofenem – a jak dodasz folię to nawet lepiej, bo się dopasujesz barwnie i cienie wtedy możesz rozjaśnić poprzez pokręcenie in minus kółkiem na lampie.
    Przeanalizuj cienie od liści kwiatów. Są i będą - niezależnie od tego, jak dużego rozpraszacza w kościele użyjemy. Dlatego dałem sobie spokój z lumiquestem - bo sensację wzbudzał. Wystarczy mi skrępowania przy użyciu Custom Brackets i monopodu (czasem).

Dowolne urządzenie w stylu Custom Brackets – różnych firm możesz sobie zamówić wysyłkowo z www.bhphotovideo.com w USA.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 07-06-2006 o 12:35
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie masz stresu związanego z używaniem tak dużego rozpraszacza w kosciele?
    Mam tę mniejszą wersję - 45. Stresu nie mam, a ludzie patrzą na mnie z podziwem

Efekt całkiem całkiem – ale to samo uzyskasz stofenem – a jak dodasz folię to nawet lepiej, bo się dopasujesz barwnie i cienie wtedy możesz rozjaśnić poprzez pokręcenie in minus kółkiem na lampie.
    No nie ma wątpliwości co do folii, dlatego się nią zainteresowałem. Co do efektu - popraw mnie jeśli się mylę, ale Omnibounce do uzyskania swojego właściwego efektu potrzebuje ścian i sufitu, od których odbije część światła. Jeśli tego nie ma, to właściwie jakość światła teoretycznie nie powinna się wiele różnić od gołej lampy, bo wielkość źródła światła jest de facto taka sama (mała). Czyli teoretycznie cienie wyjdą ostre. Co Ty na to?
    Apollo zdecydowanie zmiękcza krawędzie cieni (co widać na zdjęciu) i to jest jego podstawowa zaleta. Oczywiście nie zastąpi światła rozproszonego i tak sobie myslę, że jego głównym przeznaczeniem jest ciemny kościół - taki, gdzie nie tylko nie masz od czego odbić błysku, ale też i poziom zastanego jest tak mały, że nie da się za bardzo zrównoważyć go z błyskiem i trzeba pójść na kompromis, bo wydłużenie czasu naświetlania skutkowałoby nieostrością.
    Oczywiscie nie mam szkieł z IS, więc moje doświadczenia w tym zakresie są nieco ograniczone.

Przeanalizuj cienie od liści kwiatów. Są i będą - niezależnie od tego, jak dużego rozpraszacza w kościele użyjemy. Dlatego dałem sobie spokój z lumiquestem - bo sensację wzbudzał. Wystarczy mi skrępowania przy użyciu Custom Brackets i monopodu (czasem).
    To fakt - cienie będą. Dlatego tak sobie myslę, że jak Apollo połączę z szyną to będzie OK.
    Z Omnibounca też chyba masz cienie? Sądzę, że w Twoim przypadku bardzo duże znaczenie ma jednak szyna.
    Co do skrępowania - ja w sumie mam mniejszy sprzęt i raczej nie zamierzam iść w stronę FF, więc może jak to wszystko razem zmontuję, to będzie mniejsze niż Twój zestaw.
    Ale wypróbuję też Omnibounce w Twojej konfiguracji.

Dowolne urządzenie w stylu Custom Brackets – różnych firm możesz sobie zamówić wysyłkowo z www.bhphotovideo.com w USA.
    Tak, wiem Ale myślałem, że masz jakiś namiar na polskie źródło

Domyślnie

Duty mam jeszcze pytanie czy przy tak krótkich czasach migawki-czy lepiej ustawić błysk na drugą kurtyne czy zostać przy normalnym błysku na otwarcie migawki?Jak ty to ustawiasz?

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez electron
    Duty mam jeszcze pytanie czy przy tak krótkich czasach migawki-czy lepiej ustawić błysk na drugą kurtyne czy zostać przy normalnym błysku na otwarcie migawki?Jak ty to ustawiasz?
    Na weselu - na drugą lamelkę. W kościele - na pierwszą, bo i tak nie spodziewam się poruszeń.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Domyślnie

Z tak dlugimi czasami boje sie robić zdjęć, na wyswietlaczu 20D ciezko dopatrzeć sie poruszonego zdjecia-chyba ze jest ewidentne. Ale jesli rzeczywiscie robisz z takimi ustawieniami z efekty sa tak dobre to musze sprubowac. Z druga kurtyna robilbym tewz chyba w kosciele bo przy takich czasach moglby ktos zdazyc przymruzyc oczy po blysku na pierwsza kurtyne
    Ostatnio edytowane przez electron ; 25-05-2006 o 10:45

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor
    Mam tę mniejszą wersję - 45. Stresu nie mam, a ludzie patrzą na mnie z podziwem
    Ja zaś nabyłem Micro Apollo 60 i zamierzam przy najbliższej okazji a będzie ona 03.06.05 w mocno ciemnym kościele wypróbować połączenia go z "kubełkiem" Omnibounca. Dodatkowo idąc w ślad za Duty-m dla zbilansowania pod Micro Apollo zamierzam włożyc folie korekcyjne, żeby się zgrać z żarówkami w kościele.

Co o tym pomyśle sądzicie ?? Czy jest sens łączyć Micro Apollo + Omnibounce-a + folia dla korekcji ??

Fajnie by było jeszcze zastosować urządzenia w stylu Custom Brackets ale póki co go nie posiadam, choć widząc efekt na fotkach Duty-ego pewnie niebawem się skuszę .

Co do straszenia tym wszystkim ( 30D + 580Ex + monopod + Micro Apollo 60 ...w kościele to chyba przestanę się przejmować gdyż najważniejszy jest cel który uświęca środki

... i faktem jest że czas przestać się bać takich czasów jak stosuje Duty:rolleyes:

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tak krótkimi czasami boje sie robić zdjęć
    Chyba długimi?

na wyswietlaczu 20D ciezko dopatrzeć sie poruszonego zdjecia-chyba ze jest ewidentne.
    Na żadnym LCD w aparacie nie zobaczysz nieostrości

Z druga kurtyna robilbym tewz chyba w kosciele bo przy takich czasach moglby ktos zdazyc przymruzyc oczy po blysku na pierwsza kurtyne
    Spokojnie możesz robic na pierwszą

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Co o tym pomyśle sądzicie ?? Czy jest sens łączyć Micro Apollo + Omnibounce-a + folia dla korekcji ??
    Folię na pewno tak (sam zaczynam kombinować w tej materii), ale Omnibounce? Chcesz go włożyć do środka Apollo? To nic nie da IMHO bo przecież Apollo przepuszcza światło tylko do przodu

Cytat Zamieszczone przez Moris
    i faktem jest że czas przestać się bać takich czasów jak stosuje Duty:rolleyes:
    To fakt:P

Domyślnie

Warto tez zabrac ze soba, oprocz monopodu zwykly statyw, mozna go sobie spokojnie rozstawic w bocznej nawie i zrobic w trakcie troche portretow dlugim obiektywem z boku, w swietle zastanym. Nawet 1/20 s i obiektyw 200 mm jest wtedy do opanowania
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów