Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Witam, w wakacje mam fotografować na ślubie brata. Problem w tym (albo przynajmniej mi to na problem wygląda) że kościół w którym uroczystość ma się odbyć jest zabytkiem (dosłownie). Drewniany, słabiutko oświetlony i bardzo mały (5-6 m x 11-12 m). Ze względu na budżet w grę wchodzi EOS 350D z obiektywami: Tamron 17-35/2.8-4 XR Di LD + KIT (od analoga) 28-90 lub KIT 18-55 + Tamron SP AF28-75MM F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF). Wydaje mi się że ze względu na rozmiary kościoła, raczej należy postawić na wariant pierwszy, ale czy mam racje ? Macie może jakieś doświadczenia z pracy z obiektywem o ogniskowych 17-35 (lub analogicznych 27-56 dla analoga) przy fotografowaniu ludzi ? Czy zniekształcenia perspektywiczne nie będą za duże ? Ciężko mi sobie wyobrazić z jakiej odległości robiło by się typowe ujęcia (cała sylwetka młodych + ksiądz, pół sylwetki, itd) przy takich ogniskowych, może wy wiecie jak by to wyglądało ? Dodatkowym problemem jest sufit, który jest ciemny (drewniany) i raczej nie będzie można nic poodbijać wiec pozostanie walenie na wprost, a to z odległości 1-1,5 m odpada. Jeśli chodzi o lampę to albo 430EX + jakiś dyfuzor albo goła 580EX (budżet). Sam do tej pory robiłem zdjecia na dwóch ślubach jako fotograf dodatkowy (sprzęt Canon G5) które były jasne i dość przestronne, więc sytuacja ta była by dla mnie nowa i dosyć ekstremalna.
    Bardzo proszę o wszelkie informacje mogące odpowiedzieć na pytanie: Jak i czym fotografować w takich warunkach ?
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 31-01-2006 o 15:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Witam, w wakacje mam fotografować na ślubie brata. Problem w tym (albo przynajmniej mi to na problem wygląda) że kościół w którym uroczystość ma się odbyć jest zabytkiem (dosłownie). Drewniany, słabiutko oświetlony i bardzo mały (5-6 m x 11-12 m). Ze względu na budżet w grę wchodzi EOS 350D z obiektywami: Tamron 17-35/2.8-4 XR Di LD + KIT (od analoga) 28-90 lub KIT 18-55 + Tamron SP AF28-75MM F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF). Wydaje mi się że ze względu na rozmiary kościoła, raczej należy postawić na wariant pierwszy, ale czy mam racje ? Macie może jakieś doświadczenia z pracy z obiektywem o ogniskowych 17-35 (lub analogicznych 27-56 dla analoga) przy fotografowaniu ludzi ? Czy zniekształcenia perspektywiczne nie będą za duże ? Ciężko mi sobie wyobrazić z jakiej odległości robiło by się typowe ujęcia (cała sylwetka młodych + ksiądz, pół sylwetki, itd) przy takich ogniskowych, może wy wiecie jak by to wyglądało ? Dodatkowym problemem jest sufit, który jest ciemny (drewniany) i raczej nie będzie można nic poodbijać wiec pozostanie walenie na wprost, a to z odległości 1-1,5 m odpada. Jeśli chodzi o lampę to albo 430EX + jakiś dyfuzor albo goła 580EX (budżet). Sam do tej pory robiłem zdjecia na dwóch ślubach jako fotograf dodatkowy (sprzęt Canon G5) które były jasne i dość przestronne, więc sytuacja ta była by dla mnie nowa i dosyć ekstremalna.
    Bardzo proszę o wszelkie informacje mogące odpowiedzieć na pytanie jak i czym fotografować w takich warunkach ?
    Przede wszystkim jasne szkla tak abys byl w stanie uzyć pelnej dziury,
    niestety jesli zdjecia maja byc dobre wymusza to dobre szkla skoro,
    trzeba je mocno otwierac. Bedziesz musial sie posilkowac 800ISO, z ktorym
    350D calkiem niezle sobie radzi. Przyda Ci sie tez sporadycznie 1600ISO ale
    tutaj juz nie wiem jak jest w Twoim korpusie...
    Na pewno bedziesz mial oswietlenie zarowe, skoro to zabytek bedzie one
    z cala pewnoscia liche. Wiec potrzebujesz dobra i mocna lampe, niestety.
    550EX/580EX. Sugerowalbym abys zbalansowal jej blysk do barwy swiatla
    zarowego, czyli odpowiednia żółta folia konwersyjna. Koniecznie z duzym
    rozpraszaczem lub jakims softboxem o ile nie chcesz ostrych smolistych cieni.
    Maly kosciol wiec wez pod uwage brak mozliwosci cofniecia sie a wtedy
    Twoje szkla 28mm okaza sie za waskie. Z kitami sie tam nawet nie wybieraj
    jako glowny fotograf bo spieprzysz mlodym zdjecia. Cala nadzieja w Tamron
    17-35... Notabene ja uzywam 17-35 F/2.8 ale Canona, jestem zadowolony
    z tych ogniskowych, chociaz teraz priorytet dla mnie to przesiadka na FF
    i 24-70 F2.8 Canona jesli to ma byc wygodna praca... bo obecnie mi jednak
    brakuje po obu stronach troszke. Wnioskujac z tego o ci tuta sie pytasz
    moja rada jest jedna nie idz tam bo mozesz sobie nie poradzic. Mlodzi
    potrzebuje przyzwoitego fachowca, ktory nie posiada tego typu problemow.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    Wnioskujac z tego o ci tuta sie pytasz
    moja rada jest jedna nie idz tam bo mozesz sobie nie poradzic. Mlodzi
    potrzebuje przyzwoitego fachowca, ktory nie posiada tego typu problemow.
    Taka decyzja też wchodzi w grę, ale najpierw chcę jak najlepiej wiedzieć jak by wyglądało fotografowanie w takich warunkach, by przy ewentualnym wyborze innego fotografa wiedzieć o posiadanie jakiego sprzętu pytać. Jak pisałem ślub jest w wakacje więc mam jeszcze trochę czasu na zebranie informacji i ocenę czy jestem w stanie zmierzyć się z tym zadaniem czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Jak pisałem ślub jest w wakacje więc mam jeszcze trochę czasu na zebranie informacji i ocenę czy jestem w stanie zmierzyć się z tym zadaniem czy nie.
    Jak masz jeszcze trochę czasu to nie możesz tam się przejechać i poprzymierzać się z tym sprzętem? Weź kogoś za modela i poróbcie foty w tym kościółku.
    Ja jednak bym nie ryzykował i wycofałbym się z tego. Mogę sobie pstrykać z boku jako drugi, ale nie jako główny.

fragile
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    Z kitami sie tam nawet nie wybieraj
    jako glowny fotograf bo spieprzysz mlodym zdjecia.
    Argh, właśnie mi się trafił ten wątek - znów pastwicie się wszyscy nad kitowym obiektywem. Nie ma sensu. Dlaczego? Bo wszystko da się zrobić.

RAW. ISO400; f.5,6; 1/40sec; 38mm.
    Czy to jest tak do końca zrąbane ujęcie, tylko dlatego, że ksiądz zaskoczył nas z tym, że nie było kazania i od razu przysięga, przez co nie zdążyłam nawet pomyśleć o zmianie kita na inny?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fragile
    Czy to jest tak do końca zrąbane ujęcie

No slicznie niedoswietlone po rogach... lampa wbudowana?

fragile
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    No slicznie niedoswietlone po rogach... lampa wbudowana?
    430ex z odbłyśnikiem, skierowana do góry, pod kątem.
    Powiedz szczerze - czy młodzi będą niezadowoleni? Bo ja już wiem, że nie byli. Dlatego nie ma się co pastwić nad kitowym obiektywem. Gdyby była kwestia tego, że młodych nie widać, można wtedy mówić, że obiektyw jest nie teges.

aaa. p.s. kościół nie jest jasny, wręcz przeciwnie. Przed ołtarzem jest ciemno bo wszelkie światła w tym kościele świecą się gdzieś w nieokreślonym kierunku.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fragile
    430ex z odbłyśnikiem, skierowana do góry, pod kątem.
    Powiedz szczerze - czy młodzi będą niezadowoleni? Bo ja już wiem, że nie byli.
    Z powodu twojego podpisu nie powiem szczerze . Podpowiem tylko ze nie zwalalbym winy na kitowca .

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Jesli nie robiles nigdy slubu i bedziesz jedynym fotografem to od razu doradz im najecie kogos. Jak zrobisz fotki dobre - to dobrze; ale jak schrzanisz to beda do Ciebie mieli spoory zal, a moze i jakies wypominania typu "jakby wiedzieli to...". Z rodzina najlepiej wychodzi sie..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Jesli nie robiles nigdy slubu i bedziesz jedynym fotografem to od razu doradz im najecie kogos. Jak zrobisz fotki dobre - to dobrze; ale jak schrzanisz to beda do Ciebie mieli spoory zal, a moze i jakies wypominania typu "jakby wiedzieli to...". Z rodzina najlepiej wychodzi sie..
    Święta racja . Jeżeli jednak koniecznie chciałbyś spróbować swoich sił , weź aparat modelkę i modela i spróbuj porobić kilka zdjęć w tym kościele . Będziesz wtedy mógł ocenić swoją pracę zanim będzie za późno .

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów