Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
Dla mnie skandalem było jak Obraniak zareagował na tą zmianę, ale oczywiście masz rację.
Swoją drogą niezłym obciachem były gwizdy podczas hymnu gości.
w PL mnie to jakos nie dziwi. jestesmy niestety dosc zakompleksionym narodem, podbudowujacym swoja wartosc przez "dowalanie" innym... dawniej glownie Niemcom, teraz Ruskim.
szczesliwie mlodsze pokolenie troche normalnieje...

reakcja Obraniaka skandalem? nie wiem, sprawa ma drugie dno, to nie byla zmiana taktyczna i uzasadniona sytuacja na boisku. w szmaciance w 30 sekund nie stanie sie nic, zwlaszcza przy 7 obroncach druzyny przeciwnej (de facto, ten sport jest tak dziadowsko nudny, ze i w 30 minut tam sie nic nie dzieje). jak Franiu chcial Obraniaka sensownie zmienic, to trzeba bylo albo na 10 minut przed koncem, albo w ogole, inaczej to nie ma uzasadnienia taktycznego przy stanie 1:1 gdzie nie bylo zagrozenia utraty gola.

jedynym uzasadnieniem jest chec pokazania przez Frania Obraniakowi kto tu rzadzi. a tego typu zachowania wzgledem profesjonalnych sportowcow to mozna, i to naprawde w ograniczonym zakresie, urzadzac przed duzymi turniejami. w tego typu "kampaniach" trener i pilkarze musza za soba murem stac a nie publicznie pokazywac konflikty.

tu sa IMHO dwie mozliwosci: jesli Obraniak jest zzyty z reszta zespolu (a tak powinno byc raczej), to w ten sposob Smuda stanal przeciwko calej druzynie i w ten sposob psuje jej morale. biorac pod uwage czekajaca wojne o wyjscie z grupy z Pepiczkami - niezbyt madry pomysl.

druga opcja jest taka, ze inni pilkarze maja konflikt z Obraniakiem i dla dobra klimatu w zespole Franiu "pokazal mu". niewykluczone, ze realnie pozbawiajac sie jednego zawodnika ze skladu, ale byc moze z korzyscia dla reszty druzyny.

mam nadzieje, ze chodzi o ta druga opcje. bo zdemoralizowanie druzyny, ktora tym wlasnie morale zdobyla punkt na lepszych Ruskich, to dosc niefortunny pomysl...