UV+PLC. Ktoś ma/testował? Jakie doświadczenia? http://www.hoyafilter.com/products/hoya/gf-05.html
UV+PLC. Ktoś ma/testował? Jakie doświadczenia? http://www.hoyafilter.com/products/hoya/gf-05.html
Myślę że kreatywna w tym filtrze jest tylko nazwa na mój chłopski rozum każde szkło filtruje UV więc każdy szklany filtr będzie filtrem UV, ogólnie to nie dałbym 5zł za ta dodatkową funkcjonalność przypomniał mi się sprzedawca w sklepie - działo się to w dobrych analogowych czasach - "prze panią ten aparat wykonuje zarówno zdjęcia czarno-białe jak i kolorowe" - reklama dźwignią handlu.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Wiesz ja sie nie zgodzę. Widziałem ostatnio na optycznych test filtrów UV i dedykowane filtry potrafily mieć transmisje UV powyżej 40% !!! Także nie każde szklo dobrze filtruje UV.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Ale wszystkie szkła polaryzacyjne zapewniają 100% ochronę przed UV.
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.
ja używam, bo to był najtańszy markowy polar na 82 mm, ale w sumie nie wiem co o nim napisać. no działa, zdjęć w powiększeniu 1:1 nie porównywałem. co do "dodatkowej funkcjonalności" tego filtru mam zdanie jak poprzednicy: każdy polar filtruje UV.
Wszystkie szkła polaryzacyjne zapewniają 100% ochronę przed paluchami fotografa. Pozostałe czynniki jak kurz, wilgoć tylko ograniczają w dużym stopniu.
To odpowiedz sobie na pytanie dlaczego poszczególne filtry w różnym stopniu zatrzymują promienie UV. Gdyby każde szkło samo w sobie było filtrem UV to nie było by potrzeby stosowania takich wynalazków. przecież obiektyw jest szklany. Chyba że się mylę?
Tak, ale nie w takim zakresie jak zwykła UV'ka. Co prawda (na optyczne.pl) podczas procedury badawczej filtrów polaryzujących nie uwzględniano jako wyniku filtrowania promieni UV, to jednak widac wyraźnie na wykresach, że nie jest to to samo co daje filtr UV. Ponadto z wykresów testowych wynika, że dla filtrów polaryzacyjnych badania wchodzą tylko w mały zakres promieniowania UV, gdyż nie jest to przedmiotem badania. Niemniej jednak wnioski jakieś można wyciągnąć. Nie jest to to samo, to nie jest dwa w jednym.
Zapraszam do porównania wyników.
Ostatnio edytowane przez jaroz ; 14-06-2012 o 21:27
Na mój chłopski rozum to cyfrówka nie potrzebuje filtra UV więc wyciąganie argumentów (i wykresów) w temacie filtrowania UV jest mało istotne - jeśli to ma być ochrona przed paluchami to ważne żeby był multicoating slim dobrze i szybko się odkręcał i nie masakrował zdjęć swoją jakością, jeśli ma coś blokować (a w szczególności UV) to jest to całkowicie zbędny wydatek, w przeciwieństwie do używaczy filtrów uv używam filtry (nie uv) dość intensywnie i jeśli miałbym odkręcać i zakręcać UV przed każdym założeniem lub zdjęciem filtrów to bym zwariował z nadmiaru szczęścia i ciepnął taką ufałkę do rzeki nad którą fotografuję.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Dla mnie filtry UV chronią szkła/powłoki słoika przed zarysowaniem .... szczególnie cenne ...
Canon F-1 + FD 24/1.4 Aspherical, 35/2 Concave, 85/1.8... oraz NEX-7 ( peaking Mode )
[QUOTE=Tornvald;1083044]Wiesz ja sie nie zgodzę. Widziałem ostatnio na optycznych test filtrów UV i dedykowane filtry potrafily mieć transmisje UV powyżej 40% !!! Także nie każde szklo dobrze filtruje UV.
Panie i Panowie:
przeciez problem UV w cyfrze nie wystepuje. matryca nie resjestruje uv. Dodatkowo optyka , czyli obiktyw absorbuje lwia czesc tego skladnika widma.
Nie ma znaczenia jak skuteczny filtr UV nakrecisz na obiektyw - wazna jest jakosc jego powlok przeciwodblaskowych. Jesli Zalozy sie filtr ze slabymi powlokammi , czyli tani , to w sumie widocznie pogorszy obraz a nie poprawi - wskutek odbic.
W celach ochronnych filtr moze naturalnie miec sens ale nie jako UV ale wlasnie jako protector i pod taka nazwa z ta funkcja sa sprzedawane. Najwazniejsze sa jego powloki przeciwodblaskowe .
Na protectorze nie bardzo jest sens oszczedzania , mozna popsuc wlasnosci najlepszego obiektywu, i to w znaczny sposob - widoczny golym okiem.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 27-07-2012 o 08:02