Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Hybrydowy filtr HOYA

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Hybrydowy filtr HOYA

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Możesz rozwinąć swoja myśl? jakie kryteria pod uwagę bierze Twój "chłopski rozum"?
    Wydaje się że już rozwinąłem. Mój umysł fizyka traktuje sprawy czysto materialistyczne (jeśli coś nie dochodzi do matrycy to po co filtrować) natomiast mój chłopski rozum bardziej dialektycznie. Jeśli nie wiesz dlaczego kupujesz produkty których nie potrzebujesz to poczytaj klasyków już dawno to opisali. Jeśli chodzi o mnie to posiadam nawet dwa filtry UW oba fi 77 jeden hoya SHMC Pro 1 użyłem kilka razy, drugi hoya SHMC służy jako nośnik wazeliny.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec
    Miasto
    usa

Z fitrami jest prosto. Chec posiadania. W ekstremalnych warunkach CPL i graduowane ND, w fotografii czarno bialej kolorowae filtry- to wszystko co moze byc przydatne. Jak ktos chce eksperymentowac to Cokin. Inne elementy szklane/plastikowe umieszczane miedzy przednia soczewka a obiektem fotografowanym to cos zupelnie zbednego. Wiara w cuda czynie wiele niedobrego a posiadaczom Hama sen z oczu spedza Marumi. Czasem producenci sprzetu oszukuja i umieszczaja w obiektywach tzw tylne filtry, ktore dzialaja po prosu jak ND. Sa tez obiektywy, ktore maja wbudowanane filtry do fotografii czarno-bialej z ustrojstwem do zmiany filtrow. W dzisiejszych czasach uzywajac nowoczesnych obiektywow jedynym prawdziwym zagrozeniem dla powlok tluste paluchy i kichanie akurat wtedy gdy wymienia sie obiektywy na body. Ze zdziwieniem ogladam czasem kilkadziesiac postow wyprodukowanych w watkach "co moze ci dac filterek UV w porownaniu z filtrerkiem skylight". Ale rynek filtrow to duzy biznes wiec producenci i handlarze tluka barany na peczki. Jak ktos che jednak przykrecic cos z przodu to niech to sobie robi, natomiast niezasadnym wydaje mi sie utrwalanie opinii, ze powszechne stosowanie filtrow poprawia jakosc wykonywanych zdjec. To sa efekty socjotechnik stosowanych przez producentow filtrow i handlarzy, ktorzy zarabiaja na ich sprzedazy, czyniac filtry obiektem westchnien niedoswiadczonych fotografujacych.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

@trumil9: ładnie to wszystko napisałeś i ciężko się z tym nie zgodzić. Kilka lat temu w Foto kurierze albo w Foto-Video zastosowanie filtrów w epoce Photo Shopa było omawiane i wnioski były podobne do Twoich, jednak każda reguła posiada wyjątki. Tak - prawie wszystko można w PSie uzyskać, nawet z lepszym skutkiem niż stosując filtr, ale po prostu wygodniej użyć tego drugiego, oszczędzając przy okazji swój cenny czas: DUTO czy FOG pod światło gdzieś w sadzie czy GWIAZDKĘ "na salonach" lub na ulicy wieczorową porą. Moim zdaniem warto mieć to na uwadze.

P.S.
    Mógłbym podać jeszcze kilka przykładów ale na pewno nie byłoby wśród nich andromedy
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    usa

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    @trumil9: ładnie to wszystko napisałeś i ciężko się z tym nie zgodzić. Kilka lat temu w Foto kurierze albo w Foto-Video zastosowanie filtrów w epoce Photo Shopa było omawiane i wnioski były podobne do Twoich, jednak każda reguła posiada wyjątki. Tak - prawie wszystko można w PSie uzyskać, nawet z lepszym skutkiem niż stosując filtr, ale po prostu wygodniej użyć tego drugiego, oszczędzając przy okazji swój cenny czas: DUTO czy FOG pod światło gdzieś w sadzie czy GWIAZDKĘ "na salonach" lub na ulicy wieczorową porą. Moim zdaniem warto mieć to na uwadze.

P.S.
    Mógłbym podać jeszcze kilka przykładów ale na pewno nie byłoby wśród nich andromedy
    Zgadza sie, jak ktos potrzebuje gwiazdki to filter 6 czy 8 bedzie najlepszy, z tym ze robia teraz takie filtry z efektami, ze potem zdjecie jest calkowicie przepalowane. Od zdjec z pomagaczami wole jednak mozliwosc wykorzystania naturalnych warunkow tam gdzie sie da. Ponizsze sample, zwlaszcza niektore wykonywane w bardzo niekorzystnych warunkach oswietleniowych zostaly zrobione bez zadnych filtrow.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów