Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: ProPhoto RGB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie ProPhoto RGB

Ciekawy artykuł. Muszę sprawdzić na swoich RAWach...
    http://www.earthboundlight.com/photo...photo-rgb.html
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

po mojemu niewielka korzysc. probowalem i jakos nie jestem przekonany. owszem miesci sie wiecej, ale nic z tego nie wynika. gladkiej tonalnosci w wyjaranych swiatlach i tak w ten sposob nie odtworzysz. subiektywnie jest ciut lepiej niz w sRGB, ale bez wielkiego halo.

co z tego, ze histogram sie "zbija" i nie wystaje z prawej, jesli faktyczna "wartosc" piksela jest na poziomie 4095 (=2^12-1). nie zrobisz z tego wartosci mniejszej chocby "skaly sraly"

w teorii to ladnie wyglada. w praktyce wiele nie wynika matrycy o prawdziwej rozdzielczosci 16-bit na kanal sie w ten sposob nie zastapi
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    po mojemu niewielka korzysc. probowalem i jakos nie jestem przekonany. owszem miesci sie wiecej, ale nic z tego nie wynika. gladkiej tonalnosci w wyjaranych swiatlach i tak w ten sposob nie odtworzysz. subiektywnie jest ciut lepiej niz w sRGB, ale bez wielkiego halo.

co z tego, ze histogram sie "zbija" i nie wystaje z prawej, jesli faktyczna "wartosc" piksela jest na poziomie 4095 (=2^12-1). nie zrobisz z tego wartosci mniejszej chocby "skaly sraly"

w teorii to ladnie wyglada. w praktyce wiele nie wynika matrycy o prawdziwej rozdzielczosci 16-bit na kanal sie w ten sposob nie zastapi
    Korzyść (może???) być ewentualnie jak "wyjarasz" w konkretnym kanale, to wtedy być może lepiej będą wyglądać przejścia tonalne.
    Trza by jakieś kwiatki (np. róże) machnąć z histogramem lekko przejechanym w prawo. Ale IMHO też traktuję raczej jako ciekawostkę niż użyteczną informację.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Korzyść (może???) być ewentualnie jak "wyjarasz" w konkretnym kanale, to wtedy być może lepiej będą wyglądać przejścia tonalne.
    Trza by jakieś kwiatki (np. róże) machnąć z histogramem lekko przejechanym w prawo. Ale IMHO też traktuję raczej jako ciekawostkę niż użyteczną informację.
    mowie co w praktyce zauwazylem. w ACR czasem wystarczy zsunac Exposure a wyciagnac Brightness i da sie osiagnac zupelnie znosna tonalnosc. czasem wymago to "dokontrowania" zielenia (wzmocnienia kanalu G), ale pozwala osiagnac zupelnie przyzwoita tonalnosc, dopoki przeswietlenie nie siega duzo ponad 0,5 EV
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    po mojemu niewielka korzysc....
    co z tego, ze histogram sie "zbija" i nie wystaje z prawej, jesli faktyczna "wartosc" piksela jest na poziomie 4095 (=2^12-1). nie zrobisz z tego wartosci mniejszej chocby "skaly sraly" ...
    Zgadza się, że z "g...na bata nie ukręci" ale... gamut aparatu np. 20D jest sporo wiekszy niż AdobeRGB i to właściwie "dookoła" wykresu. Robiąc w RAW - jpegi odpadają bo cholera wie jakiej metody rzutowania "perceptual" czy "colorimetric" (tj. ja nie wiem) używa aparat - mamy zapisany obrazek o większym gamucie niż Adobe więc dlaczego z tego nie korzystać? Z Gamutem monitora to już różnie bywa i niektóre kolory też wychodzą poza AdobeRGB i wtedy to może być widoczne.

Pozdrawiam
    Janusz

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

hmm.. czyli skala w 350 tez bedzie wykraczac, bo zdaje sie ze to podobna matryca..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    hmm.. czyli skala w 350 tez bedzie wykraczac, bo zdaje sie ze to podobna matryca..
    Nie - 350 ma inną matrycę. Zobacz niżej. To wiele wyjaśnia :-)

To profile generyczne 20D i 350D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie - 350 ma inną matrycę. Zobacz niżej. To wiele wyjaśnia :-)

To profile generyczne 20D i 350D
    Czy ja dobrze widzę? 350D ma większy gamut niż 20D. Przecież obie matryce są 14bit i jak robisz w RAW to teortycznie zapisując w ProPhotoRGB rozpiętość kolorów powinna być ta sama dla 20 i 350.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy ja dobrze widzę? 350D ma większy gamut niż 20D. Przecież obie matryce są 14bit i jak robisz w RAW to teortycznie zapisując w ProPhotoRGB rozpiętość kolorów powinna być ta sama dla 20 i 350.
    Hehehe.... 350D mam od Ciebie. Mam nadzieję, że nic nie kombinowałeś ;-)

Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

niekoniecznie. chocby dlatego, ze matryca ma tylko z definicji piksele RGB, a w praktyce filtr wcinajacy swiatlo na nich nie musi byc idealnie cyjanowy/magentowy/zolty. moga byc lekkie odstepstwa, z ktorych wynikac bedzie wieksza selektywnosc matrycy na okreslone kolory

a i tez moze byc zaleznosc od filtra AA przed matryca...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów