Zamieszczone przez Duty
no ładne toto, ale prosze nie nazywaj tego fotografia
foto-grafika - jak najbardziej i to nie zla ale w zadnym wypadku fotografia
![]()
Zamieszczone przez Duty
no ładne toto, ale prosze nie nazywaj tego fotografia
foto-grafika - jak najbardziej i to nie zla ale w zadnym wypadku fotografia
![]()
...
A patrzyłes może na daty pod zdjęciami w galerii?Zamieszczone przez bonk
Ostatnio edytowane przez Duty ; 01-02-2006 o 03:45
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Ten profil ze strony http://www.josephholmes.com/index.html EktaSpace+ jest nieco mniejszy od BetaRGB - w Cyan tak z 20-30% - Reszta prawie identycznie jak BetaRGB
to ze koloes zrobil fotki w 86 wcale nie oznacza ze w nich nie grzebalZamieszczone przez Duty
chyba ze wisza na stronie od 86go
...
Ehem, a co to zmienia? Czy Twoim zdaniem dokładnie ten sam obrazek może być raz zdjęciem, a raz grafiką - w zależności od kartki z kalendarza?Zamieszczone przez Duty
![]()
Bonk & Muflon
Hmmmmm.... no nie wiem :-) Te zdjęcia są obrabiane ale praktycznie każde zdjęcie do publikacji na www wymaga dość mocnej obróbki. Akustyk chyba słusznie napisał, ze Velvia i dobre światło są wystraczjące, zeby takie zdjęcia porobić. Te z '81 były niewątpliwie na kliszy i bardzo prawdopodobne że slajd albo odbitka wyglądały bardzo zblizone do tego co na monitorze. No to gdzie tu "zbrodnia" nadmiernej obróbki ;-) Obróbka w ciemni to jest cacy a w komputerowym darkroomie jest be...?
Ostatnio spędziłem 3 tygodnie skanując, archiwzując swoje stare slajdy i negatywy. Niektóre liczą 30 i więcej lat robione jeszcze na jedynie słusznym "ORWO" made in DDR. 30 lat temu tymi zdjęciami wszyscy się zachwycali. Teraz się nie da oglądać bez poprawienia kolorów, zrobienia WB itp. To zresztą jest temat rzeka bo "ORWO" zbalansować się nijak nie da i jak usunąć ciepły żółto-zielony to liście na drzewach w cieniach zmieniaja się na fioletowe i trzeba się sporo namęczyć żeby to usunąc. Niektórych rzeczy zresztą nie potrafię zrobić bez pogorszenia jakości . Nie wydaje mi się, żeby takie "poprawki" usuwające niedoskonałości ówczesnych materiałów były zbrodnią albo zmieniały zdjęcie w grafikę.
Pozdrawiam
Janusz
ja dodam, ze na niektorych fotkach widac shadow/highlight albo cos podobnego, zastosowanego na granicy lub lekko poza granica akceptowalnosci. tzn. granicy zaburzenia logicznosci swiatlocienia wgzledem systemu strefowego. glownie rzecz dotyczy drzew w kontrze, bo jak na moje oko sa lekko liczac 1 strefe za jasne w stosunku do tego, czego bym oczekiwal.
generalnie, kilka zdjec wyglada jak skanowane z bardzo niskim kontrastem (albo dwuprzebiegowo i laczone?), przez co maja mocny kolor, ale tracacy zdecydowanie i wpadajacy w pastele. rzecz gustu - ja wole mocno zdefiniowane cienie i silne walorowo kolory
Biorac pod uwage puryzm nalezaloby prezentowac jako *fotografie* surowe odbitki z kliszy lub bezposrednie zrzuty z matrycy - bez jakiejkolwiek obrobki. Idac dalej tym torem: nie istnieje fotografia czarno-biala z aparatu cyfrowego, gdyz jest to przetworzony obraz kolorowy.
Gdzie zatem lezy granica miedzy fotografia a "fotografika"? Ale to taki temat raczej do piwa.. i zalezy od gustu. Dla mnie jesli "fotografika" nie zalatuje plastikiem i nie widac sztucznosci to jest to "fotografia".. vide lekcja svena z wklejonym niebem.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
bo to jest taki blad myslowy. fotografia zaczyna sie obserwowaniem i analizowaniem widocznego obrazu (i juz na tym etapie pojawia sie subiektywizm w postrzeganiu swiata), potem jest naswietlenie, wywolanie i wydruk/wymoczenie odbitki. nic mniej i nic wiecej. i to wszystko jest ze soba sprzezone. naswietlasz majac na uwadze przyszle wywolywanie, a wywolujesz biorac pod uwage potrzeby wykonania odbitki.Zamieszczone przez dentharg
fotografia to koncowa odbitka. swiadomie wykonana od A do Z.
jako taki system strefowy, bedacy podwalina fotografi krajobrazowej zostal opracowany dla calego tego procesu. nie tylko do naswietlania. w dobie cyfrowej, gdzie wreszcie fotograf moze przejac pelna kontrole nad procesem powstawania fotografii kolorowej, jest to wciaz aktualne. dochodza nowe czynniki utrudniajace, ale koncepcja jest taka sama. skorelowane ze soba etapy powstawania zdjecia