Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kupiec:(

Domyślnie Kupiec:(

Witam

Jestem bardzo sfrustrowany tym że dałem się zrobić w wała.

Miał kupić sprzęt,pisał dziesiątki maili a ,na pół godziny przed transakcją fałszywie i pokrętnie się wycofał,narażając mój budżet i mój cenny czas na straty.
    Wiem tylko że pochodzi z Końskich,a jego mail to:

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 07-06-2012 o 16:27
    5D+L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wiesz, swiete prawo kupujacego to mozliwosc wycowfania sie z transakcji dopoki nie zostala ona zawarta.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Z prawnego punktu widzenia to Twoje zdanie Januszu jest zbyt daleko idacym uproszczeniem.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Bo ja wiem? Chyba nie. Umowa, nawet ustna jest zobowiązująca ale... "pisanie dziesiątków maili" i inne zwyczajne "marudzenia" kupującego to jeszcze nie umowa. Jakie to koszta i straty poniósł sprzedający to nie wiemy. Zupełnie nie znamy szczegółów poza, dość ogólnikowym, stwierdzeniem jednej ze stron.

Mnie się jednak wydaje, że nawet w naszym porąbanym prawie, dopóki nie ma jakiejkolwiek umowy to każdy ma prawo zrezygnować z zakupu.

EDIT: Nawet wydaje mi się, że lepiej zrezygnować z zakupu niż później żałować i dochodzić swoich praw do zwrotu itp.itd....
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-06-2012 o 10:54

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris78 Zobacz posta
    Wiem tylko że pochodzi z Końskich,a jego mail to:
    No to chyba żadnej umowy nie było skoro nawet imię i nazwisko nie jest znane?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to ja proponuję zapoznać się z dyspozycją art. 72 par. 2 Kodeksu cywilnego - tzw. culpa in contrahendo.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to ja proponuję zapoznać się z dyspozycją art. 72 par. 2 Kodeksu cywilnego - tzw. culpa in contrahendo.
    Potrafisz udowodnić brak zamiaru zawarcia umowy? W tym przypadku!? Na podstawie tego co "oskarżyciel" napisał?

Znamy pobieżne stanowisko JEDNEJ strony. A co jesli sprzedający chciał oszukać i kupujący sie zorientował i się wycofał?

Ja tam uważam za wysoce niestosowne podawanie adresu i telefonu do kogoś bez jego wiedzy i zgody. Post jest oskarżajacy. Może być, równie dobrze, szkalujacy. U mnie zaufania nie wzbudza.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-06-2012 o 13:26

Janusz,

Domyślnie

Nie wiem po co zakładać w ogóle taki temat. Trzeba się liczyć że niezdecydowani albo maruderzy i malkontenci chodzą po tym świecie. Każdy ma prawo wyboru i może zrezygnować ale żeby publicznie na forum? Nie wiem może ja jestem dziwny ale trzeba umieć przyjąć takie rzeczy na klate. Jeśli chodzi o starty to tylko moralne i poświecony czas. Uważam też że podawanie danych jest wielce niestosowne przez założyciela tematu.
    Ostatnio edytowane przez Hubi78 ; 07-06-2012 o 13:37

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Domyślnie

Nawet na spotkaniu kazdy ma prawo zrezygnowac,a moze sie sprzet nie spodobal,moze nie jest taki jak opisywal sprzedawca? To teraz po kilku mailach jest obowiazek zakupu od kiedy ?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Januszu, zupełnie nie rozumiem czemu tak napastliwie do mnie piszesz.

Ja tylko zwróciłem Ci uwagę, słusznie zresztą, że zbytnio wszystko uprościłeś. I tej konkretnej sprawy nie oceniam.
    Bądź więc uprzejmy troszkę przystopować.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów