Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z ostrością? Tamron 17-50 f/2.8

Domyślnie Problem z ostrością? Tamron 17-50 f/2.8

Witam

Ostatnio kupiłem obiektyw Tamron 17-50 f/2.8.
    Testując go przez tydzień zauważyłem problem z ostrzeniem. Często zdjęcia były nietrafione.
    Wcześniej fotografowałem obiektywem 28-90 ze starego analoga Canon. Nie miał takich problemów praktycznie wcale.
    Niestety nie mam pojęcia o co chodzi.

Robiłem test na FF/BF i wynik był bardzo dobry.
    Zobaczcie sami. Aparat na statywie ustawiony pod kątem 30 stopni. Ostrzone na 10cm.

Ostatnio robiłem sesję mojej bratanicy. Ostrzyłem od góry na oczy. Z wduszonym spustem migawki obniżałem lufę obiektywu niżej.
    70% zdjęć było nietrafionych w oczy.

Większych podejrzeń nabrałem dzisiaj kiedy to chciałem zrobić zdjęcie jednemu z moich pupili. Wycelowałem ostrość na jego oczy.
    Potem dla porównania zrobiłem zdjęcie Canon-em 28-90 z identycznymi parametrami.
    Ostrość w Canon-ie była nieporównywalnie lepsza Gdzie przy Tamron-ie była zamiast na pająku to na ziemi.
    Wspomniane foty:
    TAMRON:

CANON

Zrobiłem też zdjęcie roślinki. Celowałem w lewą koniczynkę. Jak możemy zauważyć ostrość jest bardzo kiepska.

Powiedzcie mi jeszcze czy końcówka obiektywu do której przykręca się filtr u Was też się rusza?

Sam już nie wiem o co chodzi. W czym jest problem.
    Może Wy mi pomożecie

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdjęcie pająka to w ogóle dziwna sprawa, bo widzę po EXIF, że jest f8, więc jakby nawet trafił w ziemię pod pająkiem to powinno być ostro IMHO po całosci - czy przypadkiem ta fota nie jest lekko poruszona?
    Chociaż Canon przy tych samych paratmetrach jest OK
    Kończynka to IMHO BF ci wyszedł.

Mam to szkło i nic mi się w obiektywie nie rusza

A co do jego celności to w moim przypadku w dobrych warunkach oświetleniowych nie ma problemu, gorzej jest jak jest słabe światło.
    Tak czy owak wcześniej miałem C 18-135 i zdecydowanie lepiej ostrzył, sparwał mniej zaskoczeń, ale i tak Tamron daje ładniejszy obrazek.

Domyślnie

Nie mam pojęcia o co chodzi.
    Zdjęcie pająka na pewno nie jest poruszone.
    Może sęk w tym, że rusza się ta jego końcówka od mocowania filtru?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal302 Zobacz posta
    (...)Może sęk w tym, że rusza się ta jego końcówka od mocowania filtru?
    A bardzo się rusza?
    Może to być przyczyna.
    Spróbuj może zrobić kilka fotek tego samego obiektu, przy różnym przesunięciu końcówki szkła i zobaczymy czy wpływa.

Domyślnie

Rusza się jakieś 2mm do przodu. Jak próbowałem przytrzymać to dalej było tak samo. Ale jeszcze spróbuję zrobić testy

Coś czuję, że jednak obiektyw cierpi na BF. Ale sam już nie wiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal302 Zobacz posta
    Nie mam pojęcia o co chodzi.
    Zdjęcie pająka na pewno nie jest poruszone.
    Może sęk w tym, że rusza się ta jego końcówka od mocowania filtru?
    Przykręcenie tego to nie problem...
    Zdejmujesz plastikowy pierścień wokół soczewki, tam będziesz miał trzy śrubki, odkręcasz je, zdejmujesz ten plastik. I tam masz kolejne trzy śrubki, którymi dokręcasz soczewkę.
    Jak masz jakieś paprochy na soczewce, to odkręć ją i przeczyść szkło przy okazji.
    A jak nie, to dokręć te trzy śrubki, załóż ten plastik i przykręć, na koniec ten plastikowy pierścień z oznaczeniami obiektywu.
    Tak najszybciej sprawdzisz, czy luźna soczewka jest tego przyczyną.

Domyślnie

Swoją drogą niezłe pająki Ci biegają po domu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To ptasznik?
    Ostatnio edytowane przez rafar ; 06-06-2012 o 14:18 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli to lata przód-tył, to wydaje mi się, że jak najbardziej to może być przyczyną.

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Jeżeli to zdjęcie przy 50mm to on tak ma, spotkałem się u znajomego, miał 3 tamrony w testach, każdy na 50mm dawał lekkie mydło. Wyglądało tak samo jak u Ciebie. Dopiero 4 egzemplarz nie miał tej przypadłości.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tylko, że poza mydłem tam jest też IMHO lekki BF, widać to na ziemi za kończynką jak przebiega linia ostrości.
    Jak porównam to z moim Tamronem na 50mm i f 2.8 to jak mam ostro mimo, że maryca bardziej upakowana niż w 450d.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów