Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Jaki pierwszy inny niż KITowy obiektyw do 350d?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Wasze propozycje nawet mnie pasują ze względów kosztowych 350d z KITem to +/- jakieś 3050 pln w sklepie internetowym + EF 50/1.8 około 450 pln więc zamknąłbym się w 3500 pln i może zostało by na jakiś statyw (z jakiejś dolnej półki tylko przed akwarium).
    Nic dodać, nic ująć. Tak zrób.

Jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły (np. TAMRON 90/2.8 Di) to w dalszym ciągu poproszę - co do kosztów to wiadomo. ;-)
    Jakbyś chciał tani obiektyw tego typu (100mm, macro), to też jest taki. Nazywa się różnie: Cosina, Vivitar, Soligor lub nawet Phoenix, ale to ten sam obiektyw. Tak jak wspomniałem ogniskowa 100mm, światło f/3,5 makro 1:2 + dedykowana soczewka dla makro 1:1.
    Na początek też warto go nabyć używany w cenie do 400zł na alllegro (koniecznie z tą soczewką). Z posiadanych przeze mnie informacji nie ma problemów ze współpraca tego szkła z aparatami cyfrowymi.

Dodatkowoczy czy w ogóle i ewentualnie do czego nada mnie się ten szeroki kąt COSINA
    A skąd mamy wiedzieć do czego się Tobie przyda? Do akwarium raczej nie. Jeśli już to do krajobrazów lub ciasnych pomieszczeń, ale skoro będzesz brać KITa, to ten ci zupełnie na nic.

bo co do teleobiektywu tamrona to nie mam wątpliwości, że go wykorzystam?
    Może być nieszczególny optycznie.
    W tym zakresie (70)100-300mm z tańszych (do 1000zł) lepszy wybór to;
    Canon EF 100-300/4,5-5,6 USM lub Sigma 70-300 APO DG Macro 1:2.
    Przewagą Canona jest szybki i cichy AF, wewnetrzne ostrzenie, FTM, zaś zaletą Sigmy jest makro o skali 1:2.
    Jeśli zdecydujesz na ten 100/3,5 macro, to bierz tele Canona, a jak nie kupisz tej setki makro, to się zastanów co dla Ciebie ważniejsze: szybki cichy AF, czy makro 1:2 i wtedy wybierz między Canonem a Sigmą.

PS.
    Odnośnie akwarium polecam:
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...grafowanie.php
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a..._ryb/bledy.php
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-02-2006 o 10:57
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów