Cytat Zamieszczone przez zmora Zobacz posta
A jak 24-105 zachowuje się z filtrami? Używam szarej połówki Marumi. W większości przypadków jest dobrze, ale czasami zdarza się fotka spłaszczona z różowym zafarbem. Czy to efekt zabłąkania się światła gdzieś między soczewkami, czy niedostatecznych powłok? Jak to wychodzi na 24-105?
Witam.
Generalnie to nie jest tak, że obiektywy zachowują się z filtrami ale to filtr zachowuje się lepiej lub gorzej w zależności od tego, jak jest skonstruowany i jakie ma powłoki oraz ile ich ma.

Stara zasada mówi, że albo filtry najlepsze albo...żadne.
Albo przynajmniej te naprawdę dobre.
Heliopan, B&W, Marumi DHG.

Horyzont nie jest problemem, gorsze są przyciemnione obiekty w górnej części kadru (drzewa, wieże). Plusem jest za to możliwość nałożenia tulipana i noszenia aparatu dyndającego na pasku
Zafarby? Czasami różnice w kontraście i ów zafarb nie jest wynikiem słabości filtra, lecz zależności pomiędzy szerokością kąta widzenia obiektywu a polaryzacją tego co obiektyw pod danym kątem do padania promieni słonecznych widzi- bo im szerzej, tym większe różnice występują pomiędzy stronami kadru (lub pomiędzy środkiem a bokami).
Filtra polaryzacyjnego po prostu trzeba nauczyć się mądrze używać.
A odnośnie optyki, to mylenie mnożnika ogniskowych wzięłaś pewnie stąd, że w kompaktach i hybrydach często stosuje się opis ogniskowych po przeliczeniu na cropa.

W optyce do lustrzanek obecnie zawsze niemal używa się zakresu takiego jaki faktycznie jest z tym, że producenci podają w oznaczeniach literowych czy obiektyw jest na FF czy na cropa. Warto pamiętać, że nie oznacza to wcale, że obiektywu przewidzianego do aparatu z matrycą APS nie można zastosować do pełnej klatki, lecz chodzi o to, że wtedy niemal na bank będziemy mieli silne winietowanie oraz będzie zniekształcony nieco obraz- gdyż konstrukcja i projektowanie takich obiektywów celowo zakłada ich stosowanie z mniejszymi matrycami ze względu na wady optyki, które na FF wyjdą natychmiast.

Odnośnie szkieł- też polecam 24-105 L...
Można nim zrobić całość materiału z wakacji, sesji, wyjazdu, szkoleń itd.
P.S. Mam nadzieję, że nic nie popierniczyłem, bo śpiący jestem jak nie wiem...

Pozdr.

Pozdrawiam.