Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: optyka obiektywów

Pełne uzależnienie

Domyślnie

oraz 24-105 + szersza stałka (jeśli dół nie wystarczy)
    Nie bardzo chyba są szersze stałki niż 24 mm. O ile już to jakieś 10-20. A może i szerzej.

Wybór ff i naprawdę doskonałej optyki też byłby kompromisem. Z mobilnością sprzętu
    Dasz radę... :P

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

zmora kup 24-105L i coś rzędu 10-20 i... zacznij fotografować, albo nie kupuj nic i też fotografuj.

Domyślnie

Dziękuję wszystkim, którzy podzielili się ze mną radą i doświadczeniem
    60D i 24-105 mam już w ręce. 8800 ma wiele funkcji właściwym lustrzankom, z których korzystałam więc przesiadka okazała się łatwiejsza niż myślałam.
    Teraz pora zabrać zabawkę i ruszyć w świat :grin:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

żeby się tylko nie okazało, że kompakt był lepszy (dawał ładniejsze fotki)l; często tak bywa po przesiadce na lustro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    żeby się tylko nie okazało, że kompakt był lepszy (dawał ładniejsze fotki)l; często tak bywa po przesiadce na lustro
    Kwestia konfiguracji

Spodziewałam się jednak cięższych jpegów. Matryca 8M (3264x2448) w 8800 dawała jpegi 5-8 Mb, raw - 18, tiff - 22-25.
    A tymczasem większa 18M matryca w 60d daje jpegi L - 5,5Mb

Bardzo wyraźna jest jednak przepaść w radzeniu sobie w trudniejszych warunkach oświetleniowych

Coś już napisał

Domyślnie

Od miesiąca używam 60D z obiektywem 17-55/2.8. A przesiadłem się z kompakta Canon G5. Porównując oba, przeniosę porównanie na samochody. To tak jak z Golfa 3 przesiąść się do Golfa 6. Oba jeżdzą, ale ten nowy daje inny komfort, przyśpieszenie, czy szybkość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a jak ten obiektyw?

Domyślnie

To wielki i ciężki grzmot, który ciągnie aparat lufą w dół, strach że się urwie. Ale zaraz się o tym zapomina jak zaczyna robić zdjęcia
    A tak poważnie, muszę go dopiero rozpracować, nie wiem np co oznaczają czerwone cyferki. Aparat full manual miałam dawno temu (i to prymitywny)
    Czy sterować ręcznie, czy przez aparat wyjdzie dopiero w praktyce.
    Do tej pory zdążyłam się przekonać, że w kiepskim oświetleniu daje całkiem czyste i kontrastowe kolory. Nikkor w porównywalnych warunkach dawał brudny zafarb - ale to może nie obiektyw skoro korekta była przez auto levels.
    Porządne fotki wyjdą jak skonfiguruję aparat pod siebie ale już teraz widzę zajawki tego o co mi chodziło : że będę mieć tą upragnioną przeźroczystość i trójwymiarowość :grin:

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów