Powiem tak... mam Canona 50 1.8 STM z rocznika 2016 - ostrość ok, parametry ok, wykonanie ok (moja poprzednia sztuka z 2015 wylądowała jako zwrot bo pierścień ocierał o obudowę i ogólnie coś było nie tak), Sigmę 50mm ART - ostrość fenomenalna, na serio od f1.6 w górę można liczyć włoski na twarzy, wykonanie świetne, AF bardzo dobry, ale potrafi się gubić jak robi się ciemniej. Minusem tej Sigmy jest niestety waga i wielkość, jak dla mnie to jest ogromny minus. Miałem Sigmę 50mm Ex dg i tu wymieniałem dwa razy i ciągle był problem z ff bf ;/ niestety najgorsze było to, że z bliska potrafiła mieć ff a z daleka bf więc mikrokalibracja do kosza. Ostrość ART zdecydowanie na plus względem EX. Miałem też Canona 1.4 USM i niestety uważam, że 1.8 STM jest lepszy jeśli chodzi o obrazek.
Teraz 50mm L 2016 - z mojego dzisiejszego doświadczenia - waga i wygląd na duży plus, wykonanie na duży plus, AF bezbłędny, ostrość od 1.2 świetna, cena trochę gorsza od Sigmy.
co sie zmieniło ze to pisałeś? moze wreszcie zrobiłes jakies foty tym szkłem, co?a nie tylko opierałes sie na madrosciach z netu?
albo zapytam tak... kiedy teraz, czy wtedy piep....łes głupoty?
"Jezu powie mi ktoś skąd na tym forum taka podnieta tą 50mm L? Przecież to szkło wcale nie jest takie dobre, AF też klockowaty... masakra i fanboystwo.
" http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1319872
post z 25 maja br
czy tez
"a jestem użytkowniem Sigmy 50mm ART wcześniej ex dg hsm. W pórównaniu do Canonów 1.8 STM, 1.4 USM i 1.2 L to w zasadzie nie ma porównania - SIGMA ART jest znacznie lepsza, a ex porównywalna do eLki." http://www.canon-board.info/dla-pocz...00/index2.html
post z 17 czerwca br
Ostatnio edytowane przez tombas ; 03-10-2016 o 07:58
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem to nie jest Twoja mocna strona??? Przecież napisałem kilka postów wcześniej o co chodzi.
Napisałem dokładnie "xxkomarxx wiesz co, właśnie byłem dziś obczaić tego 35mm na który się przez Ciebie napaliłem (i faktycznie AF rewelacja trafia szybko zawsze i wszędzie) i obczaiłem też 50mm 1.2 - kurde ostrość na moim 5ds r taka jak w mojej sigmie art i dodatkowo ostry był nawet na f1.2 (kiedyś chyba w 2012 testowałem tą elkę i na 1.2-2.0 był dramat). Normalnie nie mogłem uwierzyć. Gość mi powiedział (canon pro partner), że właśnie nowsza produkcja jest mocno poprawiona optycznie. "
Co do testow z neta, to wybacz ale one raczej są bezlitosne dla eLki, dlatego wierzę, że coś może być na rzeczy i Canon mógł zwyczajnie poprawić jakość optyczną i z pewnych powodów ominął szum medialny, a może po prostu taki okaz się trafił - nie wiem.
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 03-10-2016 o 09:18
wybacz o wszechwiedzacy, ze nie ogarniam Twojego IQ (ani bzdur jakie trabisz na cały internet)
i daruj sobie takie personalne przytyki, bo ja nie atakowałem Ciebie tylko to co wypisujesz, ale... jak chcesz to zawsze jestem chetny zeby zmierzyc sie z Toba w bluzganiu osoobistym na Twoim poziomie
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Abstrahując od tego, że po prostu łajdacko nie doczytałeś o co chodzi i nie zrozumiałeś kontekstu wypowiedzi to chyba Ty masz po prostu problem ze sobą na punkcie Canona i jego krytyki. Jeżeli mój post z czerwca i porównanie eLki to Sigmy EX Cię uraziło to wybacz, ale poza mną jest sporo osób które oficjalnie mają zdanie podobne do mojego i podpisujący się pod recenzjami. Za to ja nie mam kompleksu żadnego producenta więc napisanie wiadomości sugerującej możliwość poprawy optycznej tego szkła związaną z czasem produkcji jakoś przychodzi mi bez oporów.