Pokaż wyniki od 1 do 10 z 790

Wątek: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Panowie doszły mnie słuchy, że 50 l 1.2 z nowszych lat produkcji (2016???) są poprawione optycznie względem tych z pierwszych lat produkcji - mógłby ktoś potwierdzić te rewelacje?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Panowie doszły mnie słuchy, że 50 l 1.2 z nowszych lat produkcji (2016???) są poprawione optycznie względem tych z pierwszych lat produkcji - mógłby ktoś potwierdzić te rewelacje?
    Jakby tak bylo to Canon chwalilby sie tym na prawo i lewo a tego nie robi. Moze maja inne urzadzenia, precyzyjniejsze, nowsze i bardziej zaawansowane technologicznie, stad moga wynikać różnice w jakosci.
    To sa tylko moje przemyślenia, ktore moga sie nijak miec do rzeczywistości.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Jakby tak bylo to Canon chwalilby sie tym na prawo i lewo a tego nie robi. Moze maja inne urzadzenia, precyzyjniejsze, nowsze i bardziej zaawansowane technologicznie, stad moga wynikać różnice w jakosci.
    xxkomarxx wiesz co, właśnie byłem dziś obczaić tego 35mm na który się przez Ciebie napaliłem (i faktycznie AF rewelacja trafia szybko zawsze i wszędzie) i obczaiłem też 50mm 1.2 - kurde ostrość na moim 5ds r taka jak w mojej sigmie art i dodatkowo ostry był nawet na f1.2 (kiedyś chyba w 2012 testowałem tą elkę i na 1.2-2.0 był dramat). Normalnie nie mogłem uwierzyć. Gość mi powiedział (canon pro partner), że właśnie nowsza produkcja jest mocno poprawiona optycznie.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

xxkomarxx wiesz co, właśnie byłem dziś obczaić tego 35mm na który się przez Ciebie napaliłem (i faktycznie AF rewelacja trafia szybko zawsze i wszędzie) i obczaiłem też 50mm 1.2 - kurde ostrość na moim 5ds r taka jak w mojej sigmie art i dodatkowo ostry był nawet na f1.2 (kiedyś chyba w 2012 testowałem tą elkę i na 1.2-2.0 był dramat). Normalnie nie mogłem uwierzyć. Gość mi powiedział (canon pro partner), że właśnie nowsza produkcja jest mocno poprawiona optycznie.
    Moze trafiles kiedys na gorsza sztukę, co tez mogło sie zdarzyć. Canon jakby faktycznie poprawil optycznie stare szkla to ich marketing nie omieszkalby nas o tym poinformowac na pismie. Różnica bylaby tez w cenie :-)
    A co do 35 :-) to jak mowilem, szklo jest swietne.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 02-10-2016 o 23:48

Pełne uzależnienie

i obczaiłem też 50mm 1.2 - kurde ostrość na moim 5ds r taka jak w mojej sigmie art i dodatkowo ostry był nawet na f1.2 (kiedyś chyba w 2012 testowałem tą elkę i na 1.2-2.0 był dramat). Normalnie nie mogłem uwierzyć. Gość mi powiedział (canon pro partner), że właśnie nowsza produkcja jest mocno poprawiona optycznie.
    masz na myśli elke przymkniętą do 2.8 lub nawet 4 - wtedy uzyskuje porównywalną ostrość do S50A ewentualnie te wszystkie niezależne testy na internetach to kłamstwo - jakoby elka uzyskiwała ostrość porównywaną do sigmy po przymknięciu do conajmniej 2.8 - wszystkie testy bo jeszcze nie widziałem takiego w którym by wyszło coś innego no jeszcze zostaje opcja że testować też trzeba umić i ja osobiście bym na to stawiał

co do poprawy optyki to wątpię - gość chciał sprzedać - wtedy powie wszystko co kupujący chce usłyszeć, a nawet więcej
    ale tą samą prawdę słyszałem o
    17-40 - nowsze egzemplarze są lepsze optycznie
    100-400 I - nowsze egzemplarze są znacznie lepsze optycznie
    używam obu, egzemplarze z nowej serii - optycznie po prostu miodzio
    każdy może dopisać jeszcze jakieś modele o których przedstawiciel handlowy powiedział że są ulepszone

a tak ogólnie to wyobrażam sobie że mogli zmienić powłoki na soczewkach i to wsio, więcej bardzo wątpliwe - serwis musiałby wiedzieć o takich zmianach i to by wcześnie czy później wyszło.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 04-10-2016 o 12:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Zgadzam się. Canon raczej w tym wypadku domalowałby kolejna "pałkę" i tak pojawiłby się mk2... Ja rozumiem, że zawsze jest napisane o tym, że parametry mogą się zmienić bez informowania o tym ale... Canon pieniądze liczyć umie i za friko sprzętu nie ulepsza (może naprawić problem/wadę serwisową ale nie ulepszyć). Dla mnie to kolejna historia z cyklu "goździkowa powiedziała".

Uprawnienia umieszczania postów