Pokaż wyniki od 1 do 10 z 790

Wątek: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Bechamot, po przeczytaniu twojej definicji plastyki zrozumiałem, że nie zdołam Cię zrozumieć

byc moze.
    taka cecha istnieje.
    w sensie potocznym uzywaja ja fotografowie . ale co to jest?
    kiedys dokonalem pomiaru wielu obiektywow rozniacych sie "plastyka".
    Widac roznice na ksztalcie krzywych MTF - ( nie takich krzywych jakie znasz z ulotek handlowych - one pokazuja max mtf w zaleznosci od odleglosc od centrum) .
    Krzywe mtf dla obietywow plastycznych przebiegaja wyzej , szczegolnie w obrebie niskich czestosci i opadaja pozniej. Nawet w fazie poczatkowej krzywa lubi sie uniesc .
    tzn calka z tej krzywej osiaga wieksza wartosc.
    szkice objasniajace zamiescilem gdzies tutaj kiedys.
    Generalnie obiektywy o wyzszym mtf maja takze wyzsza "plastyke".
    s50 ma wyzsza plastyke.
    Decyduje nie tyle maksimum funkcji MTF , co jej przebieg, czyli ksztalt krzywej.

ta plastycznosc to zdolnosc do roznicowania sasiednich elementow na sposob kontrastu.

zobacz na zdjciach robionych tej samej kobiecie - takie samo ujecie - w przytoczonych w linkach.
    roznica jest w bokeh. Wcale na twarzy, tam gdzie jest ostro, L nie rysuje plastyczniej . Raczej wskazalbym na s50.

to ze optyczni nie napisali co to jest plastycznoasc , nie znaczy , ze w jakis sposob nie mozna pomiarami zroznicowac obiektywy ze wzgledu na te ceche- wylapac bardziej plastyczne , odrzucic mniej - nie ma z tym problemu.

L50 ma inny bokeh.
    czy ladnieszy ? - skad mam wiedziec. na ogol sie taki bardziej ludziom podoba.
    mnie sie przejadl , wielu innym tez.

Jesli chce sie komus zrobic przyjemnosc , a na zdjeciu nic nie ma ciekawego to sie mowi - "piekny bokeh". he , he , he

Uprawnienia umieszczania postów