Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
Ja mam inne odczucia, robiłem ostatnio zdjęcia na zmianę i 50/1.4 i 50/1.2. I te 4,5 tys. różnicy lepiej na coś innego przeznaczyć, chyba że już nie ma na co. Ja mam dobry egzemplarz 1.4 i nie wiem czy nie był ostrzejszy na rzęsach. Robiłem reportaż na przygotowaniach i na sali weselnej. Pod światło sceny 1.2 lepszy kolor i kontrast, ale AF to samo jak nie gorzej. W warunkach pokojowych podczas malowania, etc. przy zdechłym świetle różnicy prawie żadnej i ciężko mi było odróżnić które zdjęcie z którego szkła. Do reporterki wg mnie nie warto, natomiast jak ktoś robi dużo na spokojnie sesji modowych, glamour to pewnie tak. Nie miałem porównania przy dziennym świetle czy słońcu może tutaj różnica jest większa. Ogólnie to wg mnie naprawdę trzeba mieć kiepskiego 1.4 albo już nie mieć pomysłu na 4.5 tys. żeby zmienić.
Sporo zależy od potrzeb/zastosowań no i też od egzemplarzy szkieł, które się miało.
Ja miałem niczym nie wyróżniającą się 1,4 - była akceptowalnie ostra od 1,4, od 1,8 bardzo ostra.
Wszystko było z nią OK, dopóki... dopóki nie spróbowałem 1,2
A różnica wyniosła mnie 3k bo tyle wyszło na używkach.

Abstrahując od opinii teoretyków przeglądających jedynie testy, warto jednak rzeczywiście samemu sprawdzić co i jak bo jak widać nie każdy widzi potrzebę zamiany, macając obydwa szkła