Strona 20 z 79 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 790

Wątek: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Ćwiczyłem 50L nieraz i nieraz pisałem o wnioskach na jego temat.

Ostrość gorsza od DOBREGO EGZEMPLARZA 1.4 USM, lepsze kolory, kontrast i aberracje, zwłaszcza w zakresie 1.4-2.8, jednak jeśli chodzi o AF to moim zdaniem jest tutaj miejsce na spore poprawki. Szkło albo ma fabrycznie BF, a jeśli się wyreguluje w body to i tak jego celność jest dość losowa.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ćwiczyłem 50L nieraz i nieraz pisałem o wnioskach na jego temat.

Ostrość gorsza od DOBREGO EGZEMPLARZA 1.4 USM, lepsze kolory, kontrast i aberracje, zwłaszcza w zakresie 1.4-2.8, jednak jeśli chodzi o AF to moim zdaniem jest tutaj miejsce na spore poprawki. Szkło albo ma fabrycznie BF, a jeśli się wyreguluje w body to i tak jego celność jest dość losowa.
    To nie AF - jako mechanizm w obiektywie - może wymagać poprawy, tylko co najwyżej sama optyka. Narzekając na AF warto pamiętać, że ten system będzie w EOS-ach tak dobry, jak ostra jest optyka. 50/1.2 nie jest szczególnie ostrym obiektywem przy pełnej dziurze - a to własnie przy w pełni otwartej przysłonie dokonywany jest pomiar ostrości przez czujniki w aparacie. Stąd wynikają wszelkie problemy z ostrzeniem w tym szkiełku. "Porównywalny" 85/1.2 jest dlatego sprawniejszy w tym względzie, ponieważ sama optyka jest sporo ostrzejsza na f/1.2, jest też mniej podatny na efekt focus shift. Mój wniosek z używania 50/1.2 jest taki, że to świetne szkło, ale trzeba poświęcić trochę czasu żeby poznać i nauczyć się jego niekiedy chimerycznych "zachowań".

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

a ja teraz ide na sobote na slub, to sprawdze w boju Sigme 35/1.4 i jak sie okaze spoko, to chyba bede powoli przymierzac sie do Sigma 50/1.4 bo jednak koniec koncem czuje, ze bedzie mi brakowac 50mm w portretach.. (albo musze sie nauczyc wykorzystywac 35mm przy fotografowaniu ludzi, ale w kontekscie portretow - nie reportazu)
    na chwile obecna odpuszczam sobie kolejne kombinowania z innymi egzemplarzami 50L i czekam na 50L mkII
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

czekam na relacje jak się sprawdza sigma fajnie będzie jak jeszcze jakiegoś rawa ślubnego zapodasz
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To nie AF - jako mechanizm w obiektywie - może wymagać poprawy, tylko co najwyżej sama optyka. Narzekając na AF warto pamiętać, że ten system będzie w EOS-ach tak dobry, jak ostra jest optyka. 50/1.2 nie jest szczególnie ostrym obiektywem przy pełnej dziurze - a to własnie przy w pełni otwartej przysłonie dokonywany jest pomiar ostrości przez czujniki w aparacie. Stąd wynikają wszelkie problemy z ostrzeniem w tym szkiełku. "Porównywalny" 85/1.2 jest dlatego sprawniejszy w tym względzie, ponieważ sama optyka jest sporo ostrzejsza na f/1.2, jest też mniej podatny na efekt focus shift. Mój wniosek z używania 50/1.2 jest taki, że to świetne szkło, ale trzeba poświęcić trochę czasu żeby poznać i nauczyć się jego niekiedy chimerycznych "zachowań".

na 5d, 1ds2, 5d2 - 50L mnie mocno zawodził. sprzedałem. AF był kapryśny, 1.2 miekkie. Na 5d3 dostał nieprawdopodobnych skrzydeł, wcześniej narzekałem, że na dalsze dystanse rozjeżdza się zupełnie, teraz trafia zawsze. Z sobotniego reportażu mam drobny ułamek odrzutów, porównywalnie z 35L. Podobnych opinii o "nowym życiu" 50L na 5d3 i 1dx słyszałem już kilka.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    na 5d, 1ds2, 5d2 - 50L mnie mocno zawodził. sprzedałem. AF był kapryśny, 1.2 miekkie. Na 5d3 dostał nieprawdopodobnych skrzydeł, wcześniej narzekałem, że na dalsze dystanse rozjeżdza się zupełnie, teraz trafia zawsze. Z sobotniego reportażu mam drobny ułamek odrzutów, porównywalnie z 35L. Podobnych opinii o "nowym życiu" 50L na 5d3 i 1dx słyszałem już kilka.
    W jednym z portali testujących szkła, bodajże LensRentals czy jakoś podobnie, parę miesięcy temu był artykuł na temat autofokusu w nowych puszkach w połączeniu z nowymi szkłami. Wniosek był taki, że ostrzenie w najnowszym sprzęcie Canona jest bardziej dokładne, z mniejszą liczbą odrzuconych klatek, w porównaniu do starszych korpusów, do których przykręcono nowe szkła. Najprawdopodobniej Canon usprawnił algorytmy pracy czujnika AF w obecnej generacji korpusów, niemniej w przypadku 50/1.2 zawsze trzeba liczyć się z tym, że pomyłek może być statystycznie więcej niż w innych obiektywach - z powodów jak wyżej.

Tylko na topowych body czy 6D tez?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    W 6d podobno ten sam Af co w 5dmk2 a każdy mówi że jest duzo lepiej nawet na bocznych więc możliwe że on tez ma nowy algorytm

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    To był chyba ten artykuł, który mam na myśli: LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras
    Wtedy jeszcze nie było 6D, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że AF w 6D w trybie One Shot w centralnym punkcie jest najlepszy w historii Canona :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    W 6d podobno ten sam Af co w 5dmk2
    Nie jest ten sam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 20 z 79 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów