Strona 18 z 79 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 790

Wątek: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
    To jak to w koncu jest z ta jakoscia obrazu? 50/1.4 jest lepszy czy gorszy od 50L?
    Przecież tutaj nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie Każdy ma swoje zdanie. Jedni powiedzą że nie warto bo 50/1.2 jest miększa na pełnej dziurze niż 50/1.4, inni im zaprzeczą sugerując że trzeba idealnie trafić a to wymaga skilla, jeszcze inni nie patrzą prawie wcale na osiągi na pełnej dziurze tylko na to jak obiektyw rysuje po przymknięciu o 1 - 2EV bo wtedy np bokeh się wygładza a kontrast i ostrość w kadrze wyrównują itd.

Jeszcze kto inny jest gotowy dopłacić 4x więcej do lepszej budowy i pewniejszego AFa (tu znowu zonk, bo wiele osób narzeka) chociaż obrazek wystarcza ten z 50/1.4 - i wcale mnie to nie dziwi, ale niektórzy są gotowi się o to kłócić.

Jak nie uda Ci się zrobić świetnej fotografii 50/1.4 to nie zrobisz jej też na 50/1.2. Różnica w obrazowaniu jest głównie od pełnej dziury do f/2.8, w pracy pod światło (gdzie 50/1.4 wcale taki zły nie jest). Nie miałem 50/1.2 - oglądałem masę sampli z obydwu, ludzi którzy najpierw robili dużo na 50/1.4, a potem kupili 50/1.2. I zazwyczaj jest tak, że osiągali już bardzo wysoki poziom zdjęć na 50/1.4, często lepszy niż wiele oglądanych sampli z 50/1.2 zrobionych przez ludzi, którzy się tego obiektywu po prostu nie nauczyli używać. Jeszcze inni kupią od razu 50/1.2 i w końcu na tyle poznają jego specyfikę, że nie będzie ona żadną przeszkodą.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie

Na odwrót też. Ciężko by mydlane szkło dało kontrastowy obraz jeżeli wszelkie granice będą rozmyte. Chyba. Chętnie zobaczę przykłady. A najchętniej nieostrego, ale kontrastowego szkła.

moje 50L pod względem obrazka jest świetne, u mnie jedyne szkło które nie wymaga praktycznie żadnej obróbki w wielu przypadkach, a 135L i 24L które tez mam odbiegają sporo pod tym względem. Af wiadomo, znacznie wolniejszy, ale poza tym to moje ulubione szkło
    macie przykład zdjęcia wołanego z raw-a bez ingerencji, i 100% crop poniżej.

Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Na odwrót też. Ciężko by mydlane szkło dało kontrastowy obraz jeżeli wszelkie granice będą rozmyte. Chyba. Chętnie zobaczę przykłady. A najchętniej nieostrego, ale kontrastowego szkła.
    Camera Lens Quality: MTF, Resolution & Contrast
    Tutaj jest to dobrze wyjaśnione. Zdjęć niestety nie mam jak pokazać, ale gdzieś w literaturze widziałem taki przykład porównanie dwóch szkieł na tej zasadzie o której pisałem i jeśli takie zdjęcie oglądasz z pewnej odległości to to z kiepską rozdzielczością i mocnym kontrastem rzeczywiście wydaje się ostrzejsze od ostrego o słabym kontraście.
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Nie popadajmy w skrajnosc, tu nie chodzi o mydlane szklo tylko minimalne roznice w tej kwestii miedzy 50L a 50/1.4. Wiadomo ze mydlane szklo z dobrym kontrastem o ile takie jest, bedzie produkowac gorszy obrazek.
    Tim, nie zechcial bys podeslac jakiegos rawa z 50L? Najlepiej z jakims ludziem.
    Ostatnio edytowane przez greg01 ; 16-04-2013 o 14:22

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

po kilku latach wróciłem do 50L i choć miałem bardzo udaną sztukę 50/1.4 - odczuwam/widzę różnicę w każdym aspekcie. na 5d3 działa szybko, w punkt, do bólu powtarzalnie - celnie z metra i z 30tu, bardzo ostro na 1.2
    miałem możliwość wybrać z dwóch sztuk, obie optycznie były bdb, ta, którą wziąłem po prostu idealnie pracowała na moim aparacie.

Początki nałogu Awatar homesicalien

Zobaczcie jakim dziwnym szkłem jest 50/1.4. Bardzo wielu wiesza na nim psy, jest bardzo dalekie od doskonałości, ze wspaniałego stosunku jakości do ceny zdecydowanie nie słynie, ~70% egzempalrzy mydli na 1.4 niemiłosiernie. A tutaj w wątku o elce z innej galaktyki cenowej, wychodzi z porównania z twarzą. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 16-04-2013 o 17:08

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Przerabiałem 2 egz. 50/1.4 USM i na 1.4 było całkiem spoko. W zasadzie to nie odpinam od mojego 5D. Oczywiście osoby szukające św. graala fotografii będą kręciły nosem, ale co tam, ja robię zdjęcia i lubię to Powiem więcej. Obiektywy technicznie idealne jakoś mnie nie kręcą. JA chyba zbyt analogowy jednak jestem.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    po kilku latach wróciłem do 50L i choć miałem bardzo udaną sztukę 50/1.4 - odczuwam/widzę różnicę w każdym aspekcie. na 5d3 działa szybko, w punkt, do bólu powtarzalnie - celnie z metra i z 30tu, bardzo ostro na 1.2
    na bocznych w 5DIII tez celna ta twoja 50L?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Tak, celna

Strona 18 z 79 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów